Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αγοράζοντας μηχανάκι για το εγγλέζικο ψάρεμα

Λαμβάνουμε εξ' αρχής ως δεδομένο ότι απευθυνόμαστε σε επίδοξο ή άπειρο ψαρά. Συνεπώς η παρακάτω πρεσέγγιση είναι αυτή, που θεωρήθηκε ως η ενδεδειγμένη, ώστε να γίνουν κατανοητά πέντε πράγματα, απαραίτητα για την αγορά ενός μηχανισμού σε αυτό το αρχικό στάδιο γνωριμίας και εξοικείωσης με την εγγλέζικη τεχνική.



Τύπος: Υπάρχουν χονδρικά τα Νο 1000, 2000 ή 3000 πχ. Η πλειοψηφία προτιμά κάτι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Όχι ότι ένα 3000 είναι ακατάλληλο. Όλα εξυπηρετούν διαφορετικές αποστολές, γούστα και φυσικά έχουν διαφορετικές χωρητικότητες σε μέτρα πετονιάς. Ένας μηχανισμός  μεταξύ 1000-2000 είναι μια καλή επιλογή.




Ταχύτητα λειτουργίας : Κατά βάση κάνουμε λόγο για ένα μηχανισμό με αναλογία περιστροφής 5:1. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός μπορεί να πετύχει 5 πλήρη τυλιγματα πετονιάς στη μπομπίνα του σε μια πλήρη περιστροφή της μανιβέλας. Είναι ένας καλός λόγος περιστροφής, ο οποίος επιτρέπει καλή επαφή με το οποιοδήποτε δυναμικό και "δύστροπο" ψάρι καθώς μπορούμε να ελέγχουμε σχετικά εύκολα τις απότομες αλλαγές στις κινήσεις του.

Βάρος: Ο μηχανισμός δεν είναι μια ανεξάρτητη συσκευή αλλά μέρος ενός συστήματος (καλάμι, μηχανισμός, πετονιά, αρματωσιά), το συνολικό βάρος του οποίου θα καταλήξει στα χέρια μας για πολύωρα ψαρέματα. Φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο  ελαφρύς.

Φρένο: Μια πολύ καλή επιλογή είναι το μπροστινό φρένο*. Έχει στατιστικά τις λιγότερες φθορές-δυσλειτουργίες και ελέγχεται εύκολα από το χρήστη ως εργαλείο. Συνήθως δεν διαθέτει μικρορυθμίσεις μπλοκαρίσματος ακριβείας, όπως άλλοι μηχανισμοί με  σύνθετα συστήματα φρένων (εμπρός-πίσω, fighting drag κλπ.). Αυτό σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνιστά μειονέκτημα. 

*Σε αρκετά μοντέλα με μπροστινό σύστημα φρένου παρατηρείται ότι χρειάζεται να στρίψουμε πάρα μα πάρα πολλές φορές το στροφείο μέχρι να αρχίσει το φρένο να "δίνει" ικανοποιητικά. Προσέξτε αυτό το θέμα γιατί δεν θα έλεγα ότι είναι και πολύ βολικό, όταν μάλιστα οι καταστάσεις απαιτήσουν γρήγορες αντιδράσεις με αυξομειώσεις...! 



Ανταλλακτική μπομπίνα: Όχι ότι "καιγόμαστε" αλλά καλό είναι να συνοδεύεται ο μηχανισμός και από δεύτερη. Θα μας βοηθήσει για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον μπορούμε εύκολα και μετά από αρκετή χρήση-φθορά  της πετονιάς να την τυλίξουμε στη δεύτερη μπομπίνα χρησιμοποιώντας ανάποδα αυτή τη φορά το αχρησιμοποίητο τμήμα της. Δεύτερον έχοντας και δεύτερη μπομπίνα μπορούμε να έχουμε μαζί μας στο ψάρεμα δύο διαφορετικές σε διάμετρο πετονιές έτοιμες για χρήση στο μηχανισμό μας.


Χωρητικότητα: Μηχανισμός με "ρηχή" μπoμπίνα περίπου στα 140 μέτρα( και πολλά ίσως είναι) για μάνα 0.20 είναι πάνω κάτω ένας καλός αριθμός, που συγχρόνως  καλύπτει νορμάλ και ακραίες καταστάσεις σε ανάγκες πετονιάς.

Αρμονικό δέσιμο & αποστάσεις: Προσαρμόστε το μηχανισμό στο ήδη υπάρχον καλάμι σας (πάρτε το καλάμι μαζί σας) ή στο υποψήφιο προς αγορά καλάμι. Βρείτε έναν τρόπο τέλος πάντων να το τσεκάρετε. Ελέξτε όλες τις δυνατές αποστάσεις σε σχέση με το σώμα σας, τα χέρια σας. Βιδώνει και σταθεροποιείται καλά πάνω στο καλάμι? Γενικά να αισθάνεσθε καλά, όταν το κρατάτε ως σύνολο στα χέρια σας.

Σέρβις-ανταλλακτικά: Δεν βλάπτει, αν το γνωρίζετε και αυτό(γινεται στην ελλαδα ή εξωτερικό, επάρκεια ανταλλακτικών , καλή αντιπροσώπευση στην ελλάδα κλπ.).

Κόστος αγοράς: Το κόστος αγοράς  ξεκινά από 25-45 ευρώ και φθάνει έως το "άπειρο"...! Αρκεί απλά να ξέρετε καλά  ΤΙ ζητάτε μα κυρίως για ποιο ΛΟΓΟ το ζητάτε. 


Σ.Σ. 

Αντίστοιχες πληροφορίες για καλάμι εγγλέζικης τεχνικής μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΣΧΗ!
Στο εμπόριο κυκλοφορούν μηχανισμοί, που έχουν σαν βάση υλικό κατασκευής το Μαγνήσιο. Το εν λόγω υλικό ΔΕΝ συστήνεται για ψάρεμα σε θαλασσινό νερό καθώς είναι υπερευαίσθητο στο φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης κατά την επαφή με το νάτριο. Εκτός φυσικά, εάν ο κατασκευαστής μπορεί να εγγυηθεί το αντίθετο...



Protected by Copyscape Plagiarism Detection

2 σχόλια:

  1. Εννοείται φυσικά πως, εαν επιλέξουμε μηχανισμό μεγέθους-τύπου 3000, ο λόγος περιστροφής μπορεί να είναι και πιο μικρός από αναλογία 1:5.

    Αυτό, διότι όσο μεγαλύτερο το μέγεθος της μπομπίνας του μηχανισμού, τόσο πιο γρήγορη ανάκτηση της πετονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Μεγάλη Βρετανία η εγγλέζικη τεχνική ασκείται κυρίως, για να μην πούμε αποκλειστικά, με μηχανισμούς 3000-5000, με τη διαφορά ότι μιλάμε για ρηχές (match) μπομπίνες. Η χρήση μεγεθών 1000-2500 εκεί είναι σπανιότατο φαινόμενο για την εν λόγω τεχνική. Η υιοθέτηση αυτών των τύπων στην Ελλάδα αποτελεί περισσότερο Ιταλική επιρροή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή