Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Εγγλέζικο ψάρεμα και η βυθομέτρηση

Ο σκοπός της βυθομέτρησης λύνει τα εξής  αντικειμενικά ζητήματα: 

Α) Ανιχνεύουμε  το βάθος μιας συγκεκριμένης  περιοχής, για να διαπιστώσουμε, αν μπορούμε να ψαρέψουμε ή όχι.
 
Β) Αποφασίζουμε αναλόγως σε ποιο βάθος θα ψαρέψουμε (ψηλά, χαμηλά, μεσόνερα) και το είδος της  αρματωσιάς, που θα χρησιμοποιήσουμε (συρόμενη ή σταθερή). 

Γ) Παίρνουμε μια γενική ιδέα για το ανάγλυφο  του βυθού (ομαλό, μεγάλες εδαφικές εξάρσεις, απότομα κατεβάσματα, αποχές κλπ.).

 Διαδικασία βυθομέτρησης

α)Κατασκευαζουμε την αρματωσιά μας ζυγίζοντας σωστά το φελλό ώστε να βυθίζεται μεν αφήνοντας εκτός νερού το χρωματιστό μέρος της αντένας του. 

β) Περνάμε στο αγκίστρι μας το βυθομετρητή.

γ)Εκτελούμε βολές στο σημείο που μας ενδιαφέρει και παρατηρούμε το φελλό σε σχέση με το βάθος της περιοχής που επιχειρούμε.

δ)Μετακινούμε το στόπερ πάνω στη μάννα και συνεχίζουμε να εκτελούμε βολές μέχρι να φανεί οριακά η κορυφή του φελλού μας στην επιφάνεια της θάλασσας. Όταν αυτό συμβεί θα σημαίνει ότι το αγκίστρι ακουμπά οριακά στο βυθό.

ε)Μπορούμε έτσι να ψαρέψουμε πατωτά ή να ανεβάσουμε την αρματωσιά μας πιο ψηλά(μετακίνηση στόπερ) αν δεν βλέπουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα. 

Αποτελέσματα βυθομέτρησης



Γενικές κατευθύνσεις

α)Στα πρωινά μας ψαρέματα ειδικά σε βραχότοπους δεν χρειάζονται οριακές  βυθομετρήσεις, καθώς τα ψάρια μπορούν να κυνηγήσουν πολύ ψηλότερα από το βυθό. Στην περίπτωση μαλαγρώματος με μπικατίνι έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια, ότι τα σημαντικά τσιμπήματα μπορεί να προκύψουν ακόμη και στα μεσόνερα και από ψάρια υπεράνω υποψίας (πχ. σαργοειδή, τσιπούρα).


β)Ελέγχουμε μια περιοχή εκτελώντας αρκετές "δειγματοληπτικές" βολές κυρίως ψαρεύοντας σε βραχώδεις βυθούς, ώστε να είμαστε  κάπως πιο σίγουροι καθώς οι εκπλήξεις είναι πιο συχνές.


γ)Βυθομετρούμε εντός βεληνεκούς ρίψης του καλαμιού αλλά και σφεντόνας, εφόσον θα "παίξουμε" με μπικατίνο, διαφορετικά μια υπερβολικά μακρινή σε απόσταση βυθομέτρηση δεν έχει νόημα.


δ)Σε συνθήκες έντονου κυματισμού μια οριακή βυθομέτρηση θα σημάνει ενδεχομένως πολλά σκαλώματα. 


ε)Προσοχή στο casting weight του καλαμιού και στα γραμμάρια του βυθομετρητή. Καλό είναι για λόγους ασφαλείας του καλαμιού να περιοριστούμε σε γραμμάρια κοντά στο μέσο όρο του C.W. 


στ)Εάν διαπιστώσουμε έντονα κατηφορικό βυθό, μπορούμε να σημαδέψουμε ένα συγκεκριμένο νοητό σημείο σε απόσταση από την ακτή και να βυθομετρήσουμε εκεί στο μισό έως ένα μέτρο από το βυθό. Φυσικά προσέχουμε να μαζεύουμε εγκαίρως προς αποφυγή σκαλώματος. Καλό είναι να αποφεύγεται σαν είδος βυθού στα πρώτα στάδια  ενασχόλησης με την τεχνική







ζ)Πηγαίνοντας σε μια άγνωστη περιοχή πρώτα βυθομετράτε, αποφασίζετε αν σας κάνει σαν βυθός και κατόπιν μαλαγρώνετε. Εννοείται ότι καλό είναι να κρατάτε γενικά ένα αρχείο με βάθη περιοχών, ώστε να ξεκινάτε αμέσως το ψάρεμα την επόμενη φορά δίχως περιττές  καθυστερήσεις. 

η) Ποτέ δεν πηγαίνουμε για ψάρεμα έχοντας μόνο έναν βυθομετρητή καθώς τα σκαλώματα από την πρώτη βολή είναι και αυτά στο πρόγραμμα.

θ)Ακρίβεια στα μήκη του παράμαλλου. Η αντικατάσταση του φθαρμένου παράμαλλου με ένα άλλο του ίδιου ακριβώς μήκους βοηθά στην ομαλή συνέχιση του ψαρέματος δίχως την εκ νέου ανάγκη για βυθομέτρηση.Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η προετοιμασία αριθμού παράμαλλων δεμένων από το σπίτι μας ισοδύναμου μήκους. 

ι) Μετρήσατε? Είσατε οκ? Κρατήστε τεντωμένη την αρματωσιά με το αγκίστρι στη βάση του μηχανισμού πχ. και δείτε δε πιο  σημείο του καλαμιού περίπου "πέφτει" το στόπερ  Έτσι θα μπορείτε να τσεκάρετε ανα τακτά διαστήματα ότι το στοπερ βρίσκεται σταθερό εκεί, που πρέπει (δεν κυλά δλδ.). Επιπλέον θα μπορείτε πολύ εύκολα να δέσετε νέο στόπερ δίχως την ανάγκη της εκ νέου  βυθομέτρησης.
  



Protected by Copyscape Plagiarism Detection

3 σχόλια:

  1. Οφείλω να συγχαρώ το blog, είμαι νέος στο Εγγλέζικο και μου έχει λύσει αρκετές απορίες γύρω από το "σπορ", χωρίς να τα καταφέρνω πάντα.
    Έχω μια δυσκολία με τη βυθομέτρηση και θα ήθελα τη συμβουλή σας:
    Όταν ρίχνω την αρματωσιά με το βυθομετρητή η ρίψη είναι εντελώς άγαρμπη και δεν μπορώ να πετύχω αρκετό βεληνεκές. Λόγω των δυο μαζών (1. φελλός & 2.βυθομετρητής) η αρματωσιά στροβιλίζεται ακανόνιστα στον αέρα και πέφτει στα 5-6 μέτρα. Με μόνο το φελλό στην αρματωσιά μόνο μπορώ όμως να πετύχω ρίψεις άνετα στα 15+ μέτρα. Υπάρχει κάποιο μυστικό ή απλώς χρειάζεται προπόνηση;
    (Χρησιμοποιώ φελλό 6+2 λόγω μεγάλου CW του καλαμιού - δεν είναι ιδανικό καλάμι για εγγλέζικο αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι άλλο. Για βυθομετρητή χρησιμοποιώ homemade: βαρίδι καμπάνα Νο1 με σχιστό μολυβάκι και πετονιά - χρησιμοποίησα και του εμπορίου αλλά έχουν την τάση να "ξαγκιστρώνουν" κατά τη ρίψη ή να σκαλώνουν σχετικά εύκολα)
    Κάθε συμβουλή δεκτή,
    Ευχαριστώ
    Βασίλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλάμι οπως μου το περιέγραψες δεν θα σε βοηθήσει εκ των πραγμάτων. Ειναι αλλο πραγμα να εχεις καλαμι εγγλεζικου π.χ. 4,20 μετρα με casting weight 5-20 γρ. και να βαλλεις φελλο 6+2 μαζι με ενα βυθομετρητη 8 γραμμαρια και εντελώς διαφορετικό να τα κανεις ολα αυτα με κατι ασυμβατο.

    Η ταλάντωση παντως μεταξύ βυθομετρητή και φελλου είναι πολύ λογικό να συμβαίνει ειτε με το κατάλληλο ειτε χωρίς το κατάλληλο καλάμι.

    Απο κει και περα ειναι και θεμα τεχνικής στη βολή που αυτό ερχεται με την εξάσκηση και δεν σχετιζεται υποχρεωτικα με το καλαμι.

    Εννοείται οτι αναζηταμε και ιδανικη συνθηκη ανεμου (σχεδον πλατη) η νηνεμια.

    Δοκιμασε επίσης να αλλάξεις την καμπάνα με σφαιρικό Νο.1 βαρύδιο για βυθομετρητή που λογω σχηματος υπερεχει της καμπάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα έχω κι εγώ μια απορία.. Ο φελος όταν γραφή 6 +1 πόσα βαριδακια θα πρέπει να βάλω στην αρματωσιά μου!!! Ώστε να μην μου βουλιάζει των φελλό.. Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή