Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Φελλοί εγγλέζικης τεχνικής



Κείμενο-φωτό-videos: Μάνος Μελετίου. 
Όταν μιλάμε για την εγγλέζικη τεχνική,το μυαλό όλων πηγαίνει  στους ιδιαίτερους εκείνους φελλούς, που χαρακτηρίζουν το ψάρεμά μας, στους φελλούς τύπου waggler. Πολλά σχήματα (ίσιοι, bodied,σφαιρικοί, ενσωματωμένο dart,αποσπώμενη κεραία ή ενσωματωμένη, κοντό/μακρύ σώμα, κλπ.), χρώματα(διάφανοι, πολύχρωμοι, φυσικό ξύλο) και υλικά κατασκευής(πλαστικό, ξύλο balsa, fiber glass, φτερό παγωνιού) για διάφορες χρήσεις και διευκολύνσεις, ανάλογα με τις περιστάσεις(κυματιμός, ρεύματα,φωτισμός,απόσταση βολής, βάθος αναζήτησης κλπ.). 

Η κεραία του φελλού 

Η κεραία πάνω στο φελλό αποτελεί τον δείκτη του τσιμπήματος των ψαριών. Κάποιες είναι ενσωματωμένες κατασκευαστικά πάνω στο φελλό. Άλλες είναι αποσπώμενες με δυνατότητα αντικατάστασης με άλλον τύπο, χρώμα ή και τοποθέτησης σιαλούμ για βραδυνό ψάρεμα. 
Ο χρωματισμός της κεραίας του φελλού θα μας βοηθήσει σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Για παράδειγμα κεραίες ανοικτού χρώματος βοηθούν σε συνθήκες μειωμένου σχετικά φυσικού φωτισμού. Αντίθετα σε συνθήκες γυαλιστερής επιφάνειας η κεραία μαύρου χρώματος αποτελεί μονόδρομο. 

Ως προς το πάχος της κεραίας θα λέγαμε ότι όσο πιο χοντρό σώμα τόσο πιο διακριτή σε μεγάλες αποστάσεις. Αντίθετα όσο πιο λεπτή κεραία τόσο πιο ευαίσθητη στα τσιμπήματα με μικρότερη αντίσταση στον επιφανειακό άνεμο. Επιπλέον οι λεπτού σώματος κεραίες χαρακτηρίζονται για το πονηρό βύθισμα καθώς  βρίσκουν μικρότερη αντίσταση κάτω από το νερό όταν, ευθυγραμμίζονται με την αρματωσιά, που τραβά το ψάρι διαγώνια προς κάποια κατεύθυνση


Φελλοί  με ενιαίο σώμα-κεραία





Αποσπώμενες κεραίες waggler 




Σχήματα

Οι φελλοί τύπου bodied αποτελούν δίχως υπερβολή το "βαρύ πυροβολικό" της εγγλέζικης τεχνικής. Χαρακτηρίζονται από το ενισχυμένο οβάλ σώμα στη βάση του κορμού τους. Κατασκευάζονται σε πολύ μεγάλη ποικιλία ερματισμών, που καλύπτει ακόμη και πολύ μεγάλα βάθη.Διακρίνονται για το μακρινό βεληνεκές ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες, για την σταθερότητα σε δυνατό άνεμο αλλά και για την εξαιρετική ευαισθησία στα τσιμπήματα λόγω του πολύ χαμηλού κέντρου βάρους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε σταθερή όσο και σε συρόμενη αρματωσιά.


Φελλοί bodied


Οι ίσιοι φελλοί χαρακτηρίζονται από μακρόστενο κυλινδρικό σχήμα. Προρίζονται για μεσαίες και σχετικά κοντινές αποστάσεις, αν και η σύγχρονη τεχνολογία μας διαψέυδει. Χρησιμοποιούνται  τόσο σε κατασκευή σταθερής αρματωσιάς όσο και συρόμενης. Δεν μπορούν όμως να φθάσουν σε εύρος συνδυασμού ερματισμών τους φελλούς τύπου bodied. 


Φελλοί stick


Οι φελλοί σφαιρικού ή οβάλ σχήματος αποτελούν το "κρυφό χαρτί" του ψαρά, όταν οι συνθήκες απαιτούν καλή ορατότητα του φελλού μέσα σε περιβάλλον τρικυμίας ή ακόμη και ισχυρού υδάτινου ρεύματος, εκεί όπου όλοι οι άλλοι φελλοί αδυνατούν να ισσοροπήσουν.  Και αυτή η κατηγορία μπορεί να χρησιμεύσει σε στησίματα σταθερής ή και συρόμενης αρματωσιάς. Δεν χαρακτηρίζονται για την ευαισθησία τους αλλά έτσι και αλλιώς προορίζονται για συνθήκες που δεν το απαιτούν.


Σφαιρικοί και οβάλ wagglers

Βασικοί Ερματισμοί φελλών 

Για να ισσοροπήσει σωστά μέσα στο νερό ένας φελλός, απαιτείται η κατασκευή αρματωσιάς (συρόμενης ή σταθερής) σε αντίστοιχο βάρος γραμμαρίων.Ερματίζουμε δλδ. το φελλό. Όταν λέμε "σωστά", εννοούμε να βυθίζεται μέσα στο νερό τόσο ώστε να παραμείνει εκτός νερού μόνο η χρωματιστή κεραία του φελλού μας. Ανάλογα λοιπόν με τις προδιαγραφές, ερματίζουμε. 

Η πρώτη κατηγορία είναι οι λεγόμενοι ημιερματισμένοι φελλοί. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος στις τάξεις των ψαράδων. Φέρουν από κατασκευής στη βάση του κορμού τους ένα μέρος από το συνολικά απαιτούμενο βάρος, προκειμένου να σταθούν σωστά μέσα στο νερό. Εμείς κατασκευάζουμε αρματωσιά με βάρος, που συμπληρώνει το ήδη υπάρχον. Παράδειγμα, φελλός 4 + 2 διαβάζεται ως εξής: Βάρος  ενσωματωμένου έρματος 4 γραμμάρια και (+) συμπλήρωμα με αρματωσιά βάρους περί τα 2 γραμμάρια


Ημιερματισμένοι wagglers: Στη βάση τους διακρίνεται ο μερικός ερματισμός του φελλού.

Δείτε στο σχετικό video τη συμπεριφορά ενός ημιερματισμένου φελλού πριν από το σωστό ζύγισμα με ανάλογη αρματωσιά σε βάρος... 








Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι φελλοί μεταβλητού ερματισμού. Οι εν λόγω φελλοί έρχονται κατασκευαστικά "σχεδόν" 100% ερματισμένοι με τη βοήθεια μεταλλικών δίσκων, σφαιρικών ή κυλινδρικών βαριδιών ή με τη βοήθεια πτυσσόμενου κορμού. Για να κατασκευάσουμε αρματωσιά συγκεκριμένου βάρους απαιτείται προηγουμένως η ρύθμιση του ίδιου του φελλού. Αλλάζουμε πρώτα δλδ. την άνωση του φελλού αφαιρώντας βαρίδια/ροδέλες ή αναπτύσσοντας το μήκος του σώματος και μετά ερματίζουμε αντίστοιχα.



Μεταβλητού ερματισμού wagglers...



Δείτε στο παρακάτω video πόσο ζυγισμένα συμπεριφέρεται ο φελλός μεταβλητού ερματισμού δίχως τη δική μας παρέμβαση...



Η τρίτη βασική ομάδα ως προς τον ερματισμό είναι οι λεγόμενοι ανερμάτιστοι wagglers. Αυτοί οι φελλοί διατίθενται δίχως  τοποθετημένο ερματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, για να ισσοροπήσει σωστά ο φελλός απαιτείται η κατασκευή αρματωσιάς με βάρος στα συνολικά αναγραφόμενα γραμμάρια και όχι συμπλήρωμα. Χρησιμοποιούνται κατά βάση σε κατασκευή σταθερής αρματωσιάς σε μπλοκάρισμα με χρήση βαριδιών back shots. 

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό των ανερμάτιστων φελλών είναι η πολύ μεγάλη ευαισθησία στα πονηρά τσιμπήματα. Επιπλέον σταθεροποιείται άμμεσα στην επιφάνεια του νερού μετά από τη βολή δίχως το βίαιο "καρφωτό" διαγώνιο βύθισμα ενός ημιερματισμένου, που "τρομάζει" ειδικά σε ρηχά νερά. 


Ανερμάτιστοι wagglers

Δεν συνιστάται η χρήση τους σε κατασκευή συρόμενης αρματωσιάς, γιατί αν θέλετε είναι οι τελευταίοι, που κάνουν για αυτή τη δουλειά, για να μην πούμε ότι είναι ακατάλληλοι. Εάν παρόλ' αυτά θελήσετε να τον χρησιμοποιήσετε ως συρόμενο, να έχετε υπόψη ότι ο φελλός στέκεται στο νερό κυριολεκτικά "περισπωμένη" μέχρι να τερματίσει το stopper στην παραμανα. 


Υ.Γ.
Το κείμενο αποτελεί μέρος από την παρουσίαση για τις τεχνικές εγγλέζικου-bolognese, που έγινε στις 30/3/2014 στην Εκθεση Boat & Fishing show.

13 σχόλια:

  1. ευχαριστουμε πολυ καλη δουλεια!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω σαν αρχάριος που είμαι καθώς τωρα ξεκινω.σε λιμάνι με λαβρακια τι φελλό πρέπει να χρησιμοποιήσω? Ποιον για απολυτη ηρεμια και ποιον για ρεύματα ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φελλός καθορίζεται από τις συνθήκες του σημείου και του καιρού. Η εγγλέζικη τεχνική δεν δημιουργήθηκε για να λύσει θέματα όπως πχ. ψάρεμα σε νερό με έντονη ροή αλλά κυρίως για επιφανειακό ρεύμα δλδ. κίνηση του νερού στην επιφάνεια λόγω ανέμου. Αυτό καθορίζει αν πας σε επιλογή light φελλού ή πιο μεγάλου βάρους αν χρειάζεσαι και το στοιχείο της απόστασης στη βολή.

      Με τα λαβράκια δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος "κανόνας" στην χρήση φελλού...εκτός και αν μιλάμε για χρήση ζωντανού δολώματος πχ κοκοβιού οπότε χρειάζεσαι φελλό με μεγάλη άνωση ώστε να μπορεί να κρατήσει το βάρος.

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΘΛΗΤΗΣ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΌΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΕΛΛΟΥ; http://2.bp.blogspot.com/-YEyEXs2nhF0/UMXTwR79fMI/AAAAAAAAAeQ/eMFK05o45CY/s1600/DSC_0059.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε. Λοιπόν αυτός ο φελλός είναι φυσικά για εγγλέζικη τεχνική και ειδικότερα όταν ψαρεύεις σε νερό με ρεύματα. Αν δηλαδή παρασυρθεί ο φελλός και ας πούμε τεντώσει η πετονιά του μηχανισμού αυτός δεν θα πλαγιάσει από τη ροή.

      Διαγραφή