Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Σκαμπό με βάση καλαμιού για εγγλέζικη τεχνική

Κείμενο-φωτό: Μάνος Μελετίου
Δε λέω καλή η βάση, που είχα αγοράσει με τα ανοικτά πόδια και τα δυο διχαλάκια μπρος-πίσω αλλά όπως και να έχει είμαστε συνεχώς στο ψάξιμο για κάτι το διαφορετικό. Αυτό σημαίνει νέα αγορά..., που δεν άργησε να γίνει. Ένα ταπεινό κάθισμα-σκαμπό , που όμως μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα αντίστοιχα των πολλών ευρώ (κόστος αγοράς λίγο κάτω από 50 ευρώ)  αλλά έχει το ενδιαφέρον του. Αρκετά στιβαρή compact κατασκευή με έξυπνα αξεσουάρ. Δεν απευθύνεται στον ψαρά, που αρέσκεται σε ψάρεμα πάνω σε μια άνετη κλασσική καρέκλα παραλίας. Απευθύνεται στον ψαρά, που θέλει να νιώσει την sport πλευρά του θέματος.







Η ειδική βάση με τα ανάποδα άγκιστρα για την τοποθέτηση του καλαμιού, παρέχει δεδομένη προστασία και φυσικά ξεκούραστη αναμονή μέχρι το πολυπόθητο βύθισμα του φελλού. Επιπλέον η δυνατότητα εύκολης ρύθμισης υπό διαφορετικές γωνίες παρέχει το εξαιρετικό πλεονέκτημα  του χαμηλώματος  της κορυφής του καλαμιού στο νερό ακόμη και σε μεγάλες υψομετρικές διαφορές, πράγμα σημαντικό, όταν αντιμετωπίζουμε επιφανειακά ρεύματα.




Η προαιρετικά πτυσσόμενη θέση με το τάπερ στην ακριβώς απέναντι πλευρά εκτός από την εύκολη πρόσβαση στο δόλωμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την τοποθέτηση αξεσουάρ, πχ. η σφεντόνα, ένα πανάκι για τα χέρια, το κινητό τηλέφωνο κλπ. 




Πόδια αναδιπλούμενα με ρύθμιση καθ΄ ύψος και πέλματα αρκετά μεγάλα για καλύτερη σταθερότητα. Μεταφέρεται εύκολα και δεν καταλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο σε ένα πορτ μπαγκάζ.




  


Μετά από σχολαστική παρατήρηση διαπίστωσα ότι δυστυχώς δεν μπορεί να χρησιμεύσει σε αριστερόχειρες ψαράδες, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάλογης προσαρμογής. Εκεί ενδεχομένως μπορεί να γίνει κάποια πατέντα εκ των υστέρων.

Ένα ακόμη σημείο επισήμανσης είναι οι βίδες με τις πλαστικές πεταλούδες, που σταθεροποιούν τη βάση πάνω στο κάθισμα και κλειδώνουν το καλάμι σε συγκεκριμένη κλίση. Σε δυνατό σφίξιμο η βίδα μασάει μέσα στην πεταλούδα με αποτέλεσμα ή να μη βιδώνει καλά ή στη χειρότερη περίπτωση να μην ξεβιδώνει. Άκρως απαραίτητη θα λέγαμε η αντικατάστασή τους με βίδες μεταλλικής πεταλούδας, ώστε να είμαστε σίγουροι. 










7 σχόλια:

  1. Κ. Μελετιου θα ηθελα να μου πειτε απο που μπορω να προμηθευτω τετοιου ειδους βαση(σκαμπο) μιας και με ενδιαφερει λογω τιμης (κατω απο 50ε οπως ειπες) και λογω του οτι βολευει ΥΓ ειναι σταθερη σε βραχοτοπους(οχι και πολυ αποτομους) ή κανει μονο για λιμανια?
    υγ2 την κλιση του καλαμιου την ρυθμιζει ο ψαρας ελπιζω...
    ΥΓ3 με βολογνεσε 6μ βαρους 550γρ + 1000αρι μηχανακι μενει ορθια σε αερα ως 4 μποφορ ή πρεπει να καθεται ο ψαρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    Δημόσια δεν μπορώ να δώσω πληροφορία για το κατάστημα αγοράς, ούτε για τον κατασκευαστή, εφόσον δεν κάνω παρουσίαση για λογαριασμό τρίτου . Μπορούμε να μιλήσουμε όμως μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει μέσα στο blog.

    .Απαντώ στα υπόλοιπα ερωτήματα:

    1) Τα πόδια ρυθμίζουν μπρος πίσω σε διάφορες κλίσεις αλλά αυτό εξαρτάται προφανώς και από την κλίση στο σημείο, που είμαστε. Εγώ μόνο σε λιμάνι την έχω δουλέψει και γι΄αυτό την ήθελα εξ΄αρχής.

    2)Η κλίση ναι ρυθμίζεται χειροκίνητα από τον ψαρά.

    3) Δεν έχω γνώμη για την αντοχή ή την ισορροπία σε καλάμι bolognese με αυτό το βάρος και δεν θέλω να γράψω κάτι που δεν είναι επιβεβαιωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε.

    Μόλις δοκίμασα τη βάση με ένα bolognese 7 μέτρων βάρους 360 γρ. με μηχανισμό 1000 και σου αναφέρω ότι υπάρχει θέμα στατικότητας λόγω κέντρου βάρους καλαμιού. Έτσι για να σε βοηθήσω λίγο. Εγώ προσωπικά έτσι και αλλιώς για εγγλέζικο τη θέλω οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν έχω τέτοιο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οκ και παλι ενδιαφερει αν γινεται δωσε μου καποιο μειλ φβ κτλ να επικοινωνισουμε για να μου πεις το μαγαζι-α που το χουν ωστε να ψαξω και μονος μου αν γινεται.
    Υγ καλυτερα εγγλεζικο με μπολο καλαμι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να μου πείτε που μπορώ να το προμηθευτώ. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεξιά κάτω στη σελίδα υπάρχει σχετικό Link για επικοινωνία.

      Διαγραφή