Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μπικατίνι-η παραγωγή τους

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την παραγωγή του "βασιλιά" των δολωμάτων της εγγλέζικης τεχνικής. Επισημαίνω το εξής: Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω φάρμας από το Idaho των Η.Π.Α. εξυπηρετεί παραγγελίες για προνύμφη ακόμα και στην Ιταλία...! Φανταστείτε τι ζήτηση υπάρχει.

http://www.spokesman.com/stories/2008/jul/20/maggot-farmers-have-own-gag-lines/

Στο ακόλουθο τηλεοπτικό απόσπασμα υπάρχει μια σύντομη παρουσίαση της δραστηριότητας της εν λόγω επιχείρησης. 




Φυσικά μην περάσει από το μυαλό μας ότι απλά πετάμε κάπου κομάτια κρέατος πάνω στο οποίο κάθονται να τραφούν οι μύγες γεννώντας παράλληλα τα αυγά τους. Για να λέμε την αλήθεια κάπως έτσι γίνεται.  Απλά σε επίπεδο μαζικής παραγωγής ακολουθείται μια διαδικασία λίγο διαφορετική. Για δείτε παρακάτω.









Ετοιμάζεται μια εμπορικά πατενταρισμένη  τροφή πάνω στη οποία ουσιαστκά γεννούν τα αυγά τους οι Blue bottle μύγες. Η συνέχεια παρακάτω.








Μετά τη συλλογή των αυγών μέσα στα υπολείματα της "μυγοτροφής" ακολουθεί η γέννηση και  πάχυνση της μύγας-προνύμφης στα κρέατα και τις πέτσες.  Εκει θα παραμείνουν οι προνύμφες μέχρι να φθάσουν σε πλήρες μέγεθος.  Κατόπιν τοποθετούνται σε ψυγείο για άλλες 7 ημέρες πριν από την πώληση.


Βλέπε σχετικά: Η συντήρηση της προνύμφης . 

4 σχόλια:

  1. Στο video Νο 2 βλέπουμε την παρασκευή της ειδικής τροφής. Η σύζυγος του ιδιοκτήτη της φάρμας αρνείται να μιλήσει σχετικά με τη συνταγή. Τα χτυπημένα αυγά ανακατεύονται μέσα σε μια σκόνη "μυστική". Αν δείτε προσεκτικά το video θα παρατηρήσετε κάποια κουτιά κάπου σε ένα πάγκο στα αριστερά. Μοιάζουν με συσκευασίες από παιδικές τροφές, baking powder ή κάτι παρόμοιο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα,,δεν αμφισβητειται η αποδοτικοτητα του μπικατινι σαν δολωμα,αυτο ειναι γνωστο,,αλλα διαβαζοντας διαφορα καπου υπαρχει μια συγχιση σχετικα το ποσο ακινδυνο θεωρειται για την υγεια μας,,αλλοι το θεωρουν εντελως ακινδυνο κ αλλοι εχουν ενστασεις,μηπως εχεις καποιο λινκ που να διαλυει ολα αυτα η λογω της εμπειριας σου να δωσεις μια σαφη απαντηση?επισης οταν τα χρησιμοποιουμε χρειαζονται καποια μετρα προφυλαξης?πχ γαντακια ελαστικα,,οχι καπνισμα για τους καπνιζοντες,μη επαφη χεριων με στομα κ ματια!!ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκτροφή της προνύμφης μύγας με σκοπό την εμπορία της είτε ως δόλωμα είτε ως τροφή κατοικιδίων εντός ευρωπαικής ένωσης διέπεται από συγκεκριμένους κανονισμούς. Ο νομοθέτης δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα ζωικά κατάλοιπα, με τα οποία εκτρέφεται η προνύμφη απαγορεύοντας αυστηρά κάθε κατάλοιπο νεκρού ζώου με ύποπτη αιτία θανάτου πχ. μολυσματική ασθένεια ή επιδημική κλπ για την αποτροπή διάδοσης στον άνθρωπο και ευρύτερα (άρθρο 18). Κυρίως επιτρέπει τη χρήση υπολιμάτων ήδη ελεγμένων σφάγιων κρεάτων με εμπορεύσμων.

    REGULATION (EC) No 1069/2009 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
    of 21  October 2009
    laying down health rules as regards animal by-products and derived products not intended for human
    consumption and repealing Regulation (EC) No  1774/2002 (Animal by-products Regulation)

    Αυτό ελέγχεται στο βαθμό που ελέγχεται από κράτος σε κράτος άλλωτε εντατικά άλλωτε πιθανώε όχι και τόσο. Οι ποσότητες που διακινούνται στο εμπόριο κανονικά συνοδέυονται από έγγραφα διασφάλισης.

    Από κει και πέρα τώρα. Οπωσδήποτε χρειάζονται κάποια στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Το πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση τροφής είναι σίγουρο. Γάντια πάντως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου. Αποτροπή επαφής χεριών με μάτια, στόμα σίγουρα. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι πιο επικίνδυνο είναι το χερούλι σε ένα λεωφορείο από άποψη βακτηριών.

    Οι νόμοι προβλέπουν και προστατεύουν. Το θέμα είναι οι εφαρμογές. Πάντως προσωπικά δεν έχω μέχρι τώρα εντοπίσει περιστατικό μόλυνσης από την προνύμφη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρίβουμε τα μάτια μας με τα χέρια λερωμένα από τα σκουληκάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.scotland.gov.uk/Resource/0041/00415210.pdf

    Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα εφαρμογής της ευρωπαικής νομοθεσίας με ενσωμάτωση στη Σκωτσέζικη νομοθεσία. Βλέπεις ότι κυρίως απασχολεί ο τρόπος εκτροφής-πάχυνσης της προνύμφης ως δόλωμα και όχι η ίδια η προνύμφη ως ζωντανός οργανισμός. Εκεί είναι όλη η ουσία του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή