Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ο πατέρας-εφευρέτης του κρεμαστού φελλού (Waggler)

Ο Billy Lane καταγόταν από το Coventry της Μ. Βρετανίας. Στη δεκαετία του 1950 κατέλαβε την ηγετική θέση της αθλητικής ομάδας αλιείας της περιοχής του. Οι επιδόσεις του και η προσφορά του στο float fishing αποτέλεσαν σημείο αναφοράς  ειδικά για την εγγλέζικη float τεχνική. Ο Lane υπήρξε ο πρώτος άγγλος, που κατέκτησε σε ατομικό επίπεδο  τον τίτλο του πρωταθλητή  αγωνιζόμενος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλιείας εσωτερικών υδάτων (World Freshwater Angling Championships) το Σεπτέμβριο του 1963, στην πόλη  Wormeldange στο Λουξεμβούργο. Στο συγγραφικό του έργο ανήκει το περίφημο βιβλίο "The Billy Lane's Enclyopaedia of Float Fishing", που έγραψε το 1971 σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Colin Graham. Το 1976 ακολούθησε μια ακόμα αξιόλογη συγγραφική απόπειρα με τίτλο "Float fishing: tackle and techniques for still and running water". Το 1978 έρχεται το Βιβλίο των Lane και Graham""Match fishing to win".Αποτέλεσμα επίσης της στενής του επαφής με το ψάρεμα ήταν και ίδρυση  εταιρίας ειδών αλιείας  ήδη από το 1950, δημιουργώντας  μια θρυλική παράδοση, που φθάνει έως και το σήμερα (Ultra Fishing Tackle Ltd). Ο συνεχής πειραματισμός του ειδικά με τους φελλούς τον οδηγούσε συνεχώς σε καινοτομίες πολύ μπροστά από την εποχή του (προπολεμική & μεταπολεμική Αγγλία).Και δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Ο Lane είναι και ο εμπνευστής του κόμπου "stopper", μιας σημαντικότατης καινοτομίας, που έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας των συρόμενων αρματωσιών.




Ποια όμως είναι η μεγάλη καινοτομία, για την οποία έγινε γνωστός ο Billy Lane; Ως γνωστό στη βρετανική νήσο επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως συνεχείς βροχοπτώσεις, ομίχλη, δυνατοί άνεμοι με συνεχείς και απρόβλεπτες εναλλαγές καθώς επίσης και έντονα υδάτινα ρεύματα. Όλα τα παραπάνω καθιστούσαν το ψάρεμα πραγματικό μαρτύριο μέχρι τη στιγμή, που επινοήθηκε ο κρεμαστός φελλός, ο πασίγνωστος πλέον Waggler. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η ονομασία "waggler float" επεκράτησε  ως τεχνικός αλιευτικός όρος από τα τέλη του 60 και κυρίως από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Έχοντας πλέον στα χέρια του ο ψαράς ένα υδροδυναμικό, χαμηλού κέντρου βάρους φελλό ξεπέρασε τις όποιες καιρικές δυσκολίες επιτυγχάνοντας παράλληλα διακριτικότερη αρματωσιά, ευαισθησία στο τσίμπημα, ακρίβεια βολής σε μακρύτερη εμβέλεια. Έτσι η κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1963 ήλθε απόλυτα φυσιολογικά εγκαινιάζοντας σειρά βρετανικών επιτυχιών σε επόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα και γενικά διεθνείς αγώνες. Το μέγεθος της αξίας αυτού του επινοήματος αποδείχθηκε τόσο σημαντικό, ξεπερνώντας τα στενά όρια της Βρετανίας αποκτώντας  παράλληλα   πολλούς οπαδούς και υποστηρικτές ανά τον κόσμο κυρίως από τη δεκαετία του 1980 και μετά.  



 
Η νίκη του Lane(1963) διαμόρφωσε μια νέα τάξη πραγμάτων στην αγωνιστική αλιεία  εσωτερικών υδάτων. Oι Ιταλοί ψαράδες, οι οποίοι μέχρι τότε  κατείχαν τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα "απειλή" για την αθλητική αλιευτική τους παράδοση. Πως άλλωστε να το έβλεπαν διαφορετικά; H διεθνής ομοσπονδία αθλητικής αλιείας (CIPS) είχε ιδρυθεί μέσα στο "σπίτι" τους (Ρώμη 22/2/1952). Από το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα (1954) μέχρι το 1962 μετρούσαν 3 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα  μετάλλια. Ωστόσο η ιταλική "αντίδραση" ήλθε πολύ αργότερα, άγνωστο γιατί. Μια λογική εξήγηση θα μπορούσε να είναι η απουσία δημόσιας προβολής από τα περιορισμένης τότε  δυνατότητας ενημερωτικά μέσα. Ίσως πάλι  αξιολογήθηκε η αγγλική πατέντα ως μια ευκαιριακή-συμπτωματική περίπτωση.
Η πρώτη επίσημη επαφή και γνωριμία του ιταλικού κοινού  με την εγγλέζικη float fishing τεχνική έλαβε χώρα σε επίσημο διεθνή αγώνα (παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων) το 1982 στη λίμνη Parco Ducale  της Πάρμα με νίκη των βρετανών (Barnsley Daiwa Team). Το μεγάλο "σοκ" φυσικά ήλθε στο Firenze (Toscana) της Ιταλίας 3 χρόνια αργότερα, όταν έχασαν τον παγκόσμιο τίτλο  από τους άγγλους στο ομαδικό μέσα στην έδρα τους (το 1ο ιστορικά αγγλικό χρυσό  παγκόσμιο μετάλλιο σε ομαδική κατάταξη). Αντέγραψαν εξ' ανάγκης λοιπόν τη βρετανική πατέντα εφαρμόζοντάς την αρχικά στις λίμνες και τα ποτάμια, ενώ στη συνέχεια άρχισαν την εφαρμογή της σε θαλάσσια ύδατα προσαρμόζοντας ανάλογες αρματωσιές.

Ο Billy Lane γεννήθηκε το 1922 και πέθανε το 1980 μετά από μακρά μάχη με σοβαρή ασθένεια. Τίμησε τη χώρα του ως ψαράς συμμετέχοντας στην εθνική ομάδα επί 7 χρόνια. Δημιούργησε και παρέδωσε τεχνογνωσία σε μια εποχή, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πόσο ψηλά θα εκτόξευε το ψάρεμα ως απλό χόμπι αλλά και ως αντικείμενο υψηλού διαγωνιστικού ενδιαφέροντος διεθνώς στις επόμενες δεκαετίες. 





Πηγές-βοηθήματα 
  
http://en.wikipedia.org
http://sports123.com 
http://issuu.com/stenlaren1/docs/ultra_fishing_tackle_brochure

 http://fishonfloats.blogspot.com

 http://www.gofishing.co.uk 

http://www.cips-fips.com/cips/index2.html 

http://www.lanefishing.co.uk

        



 









Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου