Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Το μαλάγρωμα με μπικατίνι στην εγγλέζικη τεχνική και η συμπεριφορά των ψαριών





Μπικατίνι(bigattini). Δεν είναι μόνο δόλωμα, δεν είναι μόνο μαλάγρα. Είναι και τα δύο μαζί. Με τη χρήση της ειδικής σφεντόνας μπορούμε να επιτύχουμε ακριβές και αποτελεσματικό μαλάγρωμα, αρκεί βέβαια να είμαστε προσεκτικοί.


Συνθήκες θάλασσας-ανέμου: To ιδανικό είναι να έχουμε τον άνεμο και τα θαλάσσια ρεύματα "πλάτη".  Σε περίπτωση, που κάτι τέτοιο δεν υπάρχει (πχ. πλευρικό θαλάσσιο ρεύμα) απαιτείται μεγάλη προσοχή στο σφεντόνισμα. Φροντίστε ώστε τα σκουληκάκια να καταλήγουν κατά  τα βύθισμα χοντρικά κοντά στην αρματωσιά με ό,τι σημαίνει αυτό (ρίξιμο πιο δεξιά, πιο αριστερά, πιο μπροστά κλπ.). Διαφορετικά αλλού θα ψαρεύουμε και αλλού θα μαλαγρώνουμε.
Εποχή: Τους θερμότερους μήνες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως μαλάγρα απευθείας δίχως τη χρήση της κλασσικά εννοούμενης μαλάγρας (άλευρα, ιδιοκατασκευές κλπ.).

Τακτική: Ισχύει και εδώ ο κανόνας, που λέει ότι προσπαθούμε ΚΥΡΙΩΣ να προσελκύσουμε, να δελεάσουμε και δευτερευόντως να ταίσουμε. Άρα σφεντόνισμα με  μέθοδο και όχι άναρχα, διότι δεν ταίζουμε τσιπούρες και λαβράκια σε κλουβιά κάποιου ιχθυοτροφείου. Έχουν τύχει στιγμές, που τα ψάρια τρώνε του σκασμού δεξιά και αριστερά αδιαφορώντας σε βαθμό εκνευρισμού για το αγκίστρι μας. Ελεγχόμενα λοιπόν(κάθε 2-3 λεπτά). 

(Παρένθεση):Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι στην Μ. Βρετανία η πλειοψηφία ακολουθεί το σύστημα που λέει: σε κάθε ρίξιμο  της αρματωσιάς ακολουθεί αμέσως 1-2 βολές με τη σφεντόνα. Αυτό από την αρχή μέχρι το τέλος.  Προσωπικά έχω δει πολύ καλά αποτελέσματα και από αυτό το ρυθμό μαλαγρώματος σε περιβάλλον freshwater.

Ούτε πάλι κάνει καλό να σφεντονιζουμε τα μπικατίνι μας μια εδώ και μια εκεί, γιατί προκαλούμε σύγχυση στα ψάρια. Προσπαθούμε να ρίχνουμε την αρματωσιά μας σε συγκεκριμένο,όσο γίνεται βέβαια, σημείο έτσι ώστε να κρατάμε ένα σταθερό πυρήνα ενδιαφέροντος.  
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός του αργού ρυθμού, με τον οποίο βυθίζονται τα μπκατίνι. Κατά συνέπεια υπάρχει περιορισμός στο βάθος, που αυτά μπορούν να δουλέψουν ως μαλάγρα. Όταν μάλιστα επικρατεί και θαλάσσιο ρεύμα (επιφανειακό ή υποθαλάσσιο), αντιλαμβάνεσθε ότι δεν γίνεται πχ. να σφεντονίζουμε σε περιοχές βάθους άνω των 10 μέτρων. Στο εμπόριο υπάρχουν υλικά για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων (κόλα για μπικατίνι), τα οποία δεν έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να επεκταθώ.
 


Η  Συμπεριφορά των ψαριών

Ο τρόπος, με τον οποίο αντιδρούν τα ψάρια στη θέα των μπικατίνι, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (τόπος,είδος ψαριού, όρεξη, ώρα, ποιότητα μπικατίνι κλπ). Τα ψάρια δεν παύουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί, άρα συμπεριφέρονται  κατά το δοκούν. Κατά κανόνα εκείνα που λειτουργούν ως "κράχτες" είναι τα πάσης μορφής μικρόψαρα. Δημιουργούν τον απαραίτητο "πανικό" και αυτή η εικόνα προκαλεί το ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα και μοναχικά θηράματα, τα οποιά λόγω μεγέθους /ηλικίας είναι πιο επιφυλλακτικά. 
Τα τελευταία κινούνται περιμετρικά του χώρου, που μαλαγρώνουμε κάνοντας  επιθετικά   "περάσματα" εντός της ψαρεύτρας μας. Δεν λειτουργούν στατικά, ειδικά αν πρόκειται για εκ φύσεως κυνηγετικά είδη πχ. λαβράκια, λίτσες κλπ. Γι' αυτό χρειάζεται τακτικότερο σφεντόνιασμα, προκειμένου να κρατηθούν στην περιχή ενδιαφέροντός μας. Αν βέβαια ψαρεύουμε σε τόπο, που κρατά πολλά και κοπαδιαστά ψάρια τότε, μπορούμε να τα κρατήσουμε μπροστά μας σχετικά εύκολα. 


Προσοχή: Εάν για κάποιο λόγο καθυστερήσουμε  σημαντικά την εκτέλεση στο ρίξιμο της αρματωσιάς (μπλέξιμο, στήσιμο καλαμιού από την αρχή κλπ.) καλό είναι να ρίχνουμε τις σφεντονιές μας μέσα στον προβλεπόμενο ρυθμό. Κρατάμε έτσι συνεχώς "ζωντανό" το ενδιαφέρον των ψαριών μέχρι να μπούμε ξανά στη μάχη.  













Protected by Copyscape Plagiarism Detection

1 σχόλιο:

  1. Να εξηγήσουμε ότι στην Αγγλία η εγγλέζικη τεχνική εκτελείται αποκλειστικά στα εσωτερικά νερά, όπου τα εν λόγω ψάρια έχουν άλλες διατροφικές και κινησιολογικές νοοτροπίες. Εκεί ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολύ συστηματικό σφεντόνισμα ( ρίψη αρματωσίας+ κατόπιν άμεσα σφεντόνισμα)από αρχή μέχρι τέλος ψαρέματος , προκειμένου να κρατήσουμε τα ψάρια στην ψαρεύτρα μας.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το εφαρμώσουμε και στο θαλασσινό νερό περιπτωσιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή