Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Οι μαλάγρες στο ψάρεμα με την εγγλέζικη τεχνική

Βασικό χαρακτηριστικό στο ψάρεμα με την  float εγγλέζικη τεχνική αποτελεί το μαλάγρωμα. Πρόκειται για την διαδικασία εκείνη, κατά την οποία προετοιμάζουμε την περιοχή, που θα ψαρέψουμε “καλώντας” τα ψάρια να έλθουν και να παραμείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούμε. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιούμε κάποια υλικά με έντονα στοιχειά γεύσης, τα οποία θεωρούνται κατά κανόνα προσφιλή στα ψάρια.
Οι μαλάγρες χωρίζονται ως προς τη δράση τους σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Α) Επιφάνειας -μεσόνερων, Β) μεσόνερων -βυθού και Γ) βυθού. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου διάσπασης και διασποράς των υλικών της, αναλόγως του βάθους μιας περιοχής, των θαλασσίων ρευμάτων που τυχόν επικρατούν αλλά και των ψαριών, που κράτα ο τόπος, στον οποίο ψαρεύουμε.
Αναφορικά με τους τύπους μορφής μιας μαλάγρας, μπορεί να είναι σε μορφή διαφόρων αλεύρων, χοντρόκοκκων ή λεπτόκοκκων, καθώς και σε ημιυγρή κατάσταση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε πολλές συσκευασίες, ποικιλίες και γεύσεις με κυριότερες αυτές του τυριού, του σκόρδου, του ψωμιού, της γαρίδας και της σαρδέλας, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς γεύσεων. Ο διαχωρισμός ενός αλεύρου σε λεπτό η χοντρό δεν είναι τυχαίος, αφού το πρώτο “σπάει” κυρίως από την επιφάνεια έως τα μεσόνερα, ενώ το δεύτερο ως βαρύτερο λειτουργεί από τα μεσόνερα έως και το βυθό, χωρίς βέβαια να είναι και απόλυτο. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό υγρασίας (νερού), που θα προσθέσουμε κατά την παρασκευή, καθώς και από το πόσο σφιχτή θα είναι η μπάλα της μαλάγρας.
Εξαιρετική μαλάγρα φυσικά αποτελεί και το ίδιο το κύριο δόλωμα στην εγγλέζικη τεχνική, το Μπιγκατίνο. Με τη χρήση της ειδικής σφεντόνας ρίχνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα 1 χωνάκι  σφεντόνας σκουληκάκια χοντρικά στο σημείο. που ψαρεύει η αρματωσιά μας. Αξίζει να το δοκιμάσετε πριν χρησιμοποιήσετε την κλασσική μορφή μαλάγρας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε βάθη έως 10 μέτρα. Περισσότερα στοιχεία για το μαλάγρωμα με μπικατίνο υπάρχουν  εδώ .
Σε ο,τι άφορα στις ημιυγρές μαλάγρες, αυτές είναι έτοιμες από το εργοστάσιο και δεν απαιτούν καμία προετοιμασία από πλευράς μας. Αυτή είναι και η αιτία, προτίμησής της από πολλούς και κυρίως άπειρους ψαράδες. Η χρήση της όμως έχει κανόνες, που αν τους παραβούμε, μπορεί να αυτοκαταστρέψουμε το ψάρεμά μας. Πρόκειται για ιδιαιτέρως βαριά και ανθεκτική μαλάγρα με σημαντικό χρόνο αντοχής μέσα στο νερό. Προορίζεται για μεγάλα βάθη, άνω των 12-15 μέτρων, με σκοπό να φθάσει στο βυθό όσο το δυνατόν πιο ανέπαφη και να “δουλέψει” εκεί. Αν χρησιμοποιηθεί σε βυθό με μικρότερο βάθος, (πχ. 5 μέτρα) θα πρέπει να γίνει με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, διότι ενδέχεται να αποτελέσει την κύρια πηγή τροφής των ψαριών με ο,τι συνεπάγεται αυτό για εμάς...!Εμείς επιδιώκουμε κατά βάση να προσελκύσουμε και όχι να ταΐσουμε.
Για την παρασκευή μιας μαλάγρας σε μορφή αλεύρου ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
A) Αδειάζουμε το άλευρο ή το συνδυασμό από  άλευρα μέσα σε μια φαρδιά πλαστική λεκάνη *.
Β)Αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό (λίγο- λίγο) και ανακατεύουμε καλά το υλικό μέσα στη λεκάνη. Προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τη μαλάγρα σε μια μορφή, που ναι μεν να είναι υγρή αλλά όχι λάσπη. Να σφίγγει στα χέρια μας, άλλα και να “σπάει”, δηλαδή να θρυψαλιάζεται με μια κίνηση των δακτύλων μας*. Εάν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το θέμα της ελεγχόμενης ύγρανσης του υλικού, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρο ψεκαστήρα για φυτά.
Γ)Εάν διαθέτουμε την ειδική σήτα για μαλάγρα την περνάμε από κει, για να εξαφανίσουμε τυχόν σβόλους και να απλωθεί η υγρασία ομοιόμορφα σε όλο το υλικό μας.
Δ)Σκεπάζουμε τη λεκάνη με βρεγμένη πετσέτα ή καπάκι, για να μην ξεραθεί από τον αέρα , την αφήνουμε να “ξεκουρασθεί” για 10-15 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.
Ε)Αρχίζουμε το μαλάγρωμα σε γωνιά περίπου 45 μοιρών από το σημείο στάσης με σφιχτές μπαλίτσες και μέσα στο βεληνεκές του καλαμιού μας, καταναλώνοντας περίπου το 1/2της αρχικής ποσότητας και δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο 15-20 λεπτά για να δράσει.
Ζ)Μέτα σειρά παίρνει το τακτικό σφεντόνιασμα με το μπιγκατίνο μας. 





 


*Καλό είναι να κρατάμε μια μικρή ποσότητα ξηρού αλεύρου ως εφεδρικό. Σε περίπτωση, υπερβολικής ύγρανσης μπορεί να διορθώσουμε το πρόβλημα προσθέτοντάς το.
*Πολλοί τοποθετούν μέσα στη μαλάγρα μικρή ποσότητα μπιγκατίνο. Χρειάζεται μικρή ποσότητα (μια μικρή χούφτα/1 κιλό μαλάγρας), διότι δεν θα σφίγγει στο χέρι μας το υλικό.

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και τις μαλάγρες-ιδιοκατασκευές. Συνταγές άπειρες, όσοι και οι ψαράδες. Απλές και πολυσύνθετες. Μια μουλιασμένη και μετά καλά στημένη φραντζόλα ψωμιού σε μπάλες είναι μια πολύ καλή πρόχειρη και κυρίως οικονομική λύση. Αλεσμένες σαρδέλες ανακατεμένες καλά με άμμο οικοδομής και χοντρό αλάτι σε ένα κουβά αποτελεί επίσης καλή λύση και αποτελεσματική. Και εδώ μας ενδιαφέρει η συνοχή του υλικού/των υλικών και το βάθος διάσπασής τους. Φαντασία να υπάρχει, όχι υπερβολές όμως, γιατί καμιά φορά επιτυγχάνουμε τελείως αντίθετα αποτελέσματα. 

Οικονομικές-σπιτικές μαλάγρες με βάση το ψωμί μπορείτε να βρείτε εδώ .  



Υ.Γ. : Το μαλάγρωμα μιας περιοχής δεν προσελκύει μόνο, αλλά και απομακρύνει. Τα ψάρια, που τυγχάνει να βρίσκονται σε κάποια απόσταση από την περιοχή μας έλκονται από τα διασπώμενα υλικά και είτε έρχονται στο βεληνεκές του εξοπλισμού μας είτε ακολουθούν τελείως, μα εντελώς τελείως, αντίθετη κατεύθυνση εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων.
Απέφυγα επίσης να κάνω αναφορά στη χρήση διαφόρων πρόσθετων, ενισχυτικών ή αμινοξέων μαλάγρας, όπως αλλιώς ονομάζονται για δυο κύριους λόγους: α) δεν τα έχω χρησιμοποιήσει πότε και β)δεν έχω μέχρι στιγμής πεισθεί από όσα έχω δει και ακούσει ότι άνευ αυτών έχουμε αναγκαστικά αρνητικό αποτέλεσμα στο ψάρεμά μας. Φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουν και αυτά. Αυτό το τελευταίο προς αποφυγή παρεξηγήσεως.

Καλά ψαρέματα !





Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου