Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Οικονομικές μαλάγρες με βάση το ψωμί

Στην περίπτωσή μας θα δείξουμε δύο λύσεις μαλάγρας, μια ξηρού άλευρου και μια υμιυγρή, με κόστος κατασκευής όχι πάνω από 2-2,50 ευρώ, οι οποίες λειτουργούν πολύ καλά και δεν έχουν να "ζηλέψουν" τίποτα από τις αντίστοιχες του εμπορίου. Βάση κατασκευής έχουν το ψωμί, ένα υλικό με κόστος πολύ προσητό.

Περίπτωση Μαλάγρας-ξηρού άλευρου


α) Προμηθευόμαστε  3 φρατζολες ψωμί από το φούρνο με κόστος μέσου όρου 0,70 ευρώ ανά τεμάχιο. 
β)Τις τεμαχίζουμε  σε φέτες ώστε να ξηρανθούν καλά (να γίνουν παξημάδι). 
γ)Τις τρίβουμε  σε ψιλό τρίφτη ή δυνατό μπλέντερ ώστε να γίνουν ένα τρίμα. Αν βγεί λεπτόκοκο η χονδρόκοκο εξαρτάται από το τρίψιμο καθαρά.

Αυτη ειναι η βάση, που δίνει μια εικόνα "άλευρου". Από κει και πέρα ο εμπλουτισμός με μυρωδίες-γεύσεις ειναι καθαρά προσωπική υπόθεση, αναλόγως πάντα και με τα διαθέσιμα "δωρεάν" οικιακά υλικά.
 
 Tips:

Όταν ο εμπλουτισμός ειναι υγρής, συμπυκωμένης, ημι-υγρής ή πολτοποιημένης μορφής πχ.λάδι σαρδέλας, πολτοποιημένη φέτα, κοπανισμένο σκόρδο, ντοματόζουμο-πελτές ντομάτας, γάλα κλπ. , καλά είναι να μπαίνει πρώτα στο νερό που θα ρίξουμε για το ανακάτεμα και όχι απευθείας στο τριμένο ψωμί, ώστε να ξέουμε σιγουρα οτι θα "απλωθεί" καλά ως ουσία και μυρωδιά σε όλο το άλευρο.

Αν πάλι πρόκειται για εμπλουτισμό ξηράς μορφής π.χ. τριμένο σκληρό τυρί για μακαρόνια, τριμένο μπισκότο, γάλα σκόνη κλπ., το ανακατεύουμε απευθείας στο ψωμί-τρίμα στη λεκάνη και εννοειται πριν ρίξουμε  το νερό. 
Καλό θα είναι να αποφύγουμε την ανάμειξη  πολλών υλικών, διότι ειναι σίγουρο ότι κατά 99% κάποιο θα "σκεπάσει" ως μυρωδιά κάποιο άλλο. Επιπλέον διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε ένα μείγμα απωθητικό στα ψάρια με αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.



Περίπτωση Μαλάγρας σε ημι-υγρή μορφή
α) Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και μουλιάζουμε 2-3 φρατζόλες φρέσκο ψωμί μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 1-2 λεπτά.

β) Στίβουμε κατόπιν τα κομμάτια με τα χέρια για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα νερού. Λογικά τώρα θα είναι πανιασμένα και με μια μικρή αίσθηση υγρασίας στο χέρι.

γ) Παίρνοντάς τα λίγα λίγα αρχίζουμε να τα τρίβουμε πιέζοντάς  τα δυνατά με τα δάκτυλα μέσα σε ένα καλάθι φριτέζας ή σήτα μαλάγρας. Αυτό γίνεται με σκοπό να σπάει η μαλάγρα σε ψιλές νιφάδες, να δημιουργεί οπτικό σήμα στα ψάρια ( νέφος) και κυρίως να μην γίνεται η κύρια τροφή τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα αφράτο υλικό.
 
δ) Φάση εμπλουτισμού: Πολτοποιούμε  ένα πολύ μικρό κομμάτι τυρί "φέτα"μαζί με 2-3 δάκτυλά νερό. Μόλις τελειώσουμε αλοίφουμε κάθε λίγο τα χέρια μας και ανακατεύουμε την αφρώδη μάζα του ψωμιού για να απλώσει ομοιόμορφα η μυρωδιά του τυριού.

ε) Κλείστε όλο το υλικό μέσα σε νάυλον σακούλα από σούπερ μάρκετ ή μεγάλο τάπερ και είστε έτοιμη για την άλλη μέρα. Απλά το κάνετε μπάλες και το ρίχνετε.

Tips :

Στη φάση του εμπλουτισμού μπορούμε να δώσουμε και άλλες μυρωδιές όπως π.χ. λίγο σκόρδο, Πολτό από μια αλεσμένη σαρδέλα κλπ. 

Φυσικά όπως και στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να αποφύγουμε την ανάμειξη πολλών υλικών, για λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει.



6 σχόλια:

  1. Προσπάθησα να φτιάξω την ημι-υγρή μαλάγρα αλλά μετά το μούλιασμα, όσο και να την έστυψα μετά την σήτα έγινε σαν λάσπη. Την μούλιασα περίπου 15'. Δεν ξέρω εάν αυτή είναι η σωστή μορφή.

    Πάντως την εμπλούτισα με τυρί φέτα, σκόνη σκόρδου και σκόνη γάλακτος και μάλλον θα την αναμείξω με άμμο θαλάσσης πριν μαλαγρώσω μήπως σωθεί η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, όσο και την στίψεις με το χέρι θα παραμείνει πολύ υγρή. Ένα καλό κόλπο για τέλειο στίψημο, είναι η πετσέτα. Βάζεις το υγρό μείγμα σε μια παλιά πετσέτα και γυρνάς τις άκρες αντίστροφα. Το αποτέλεσμα είναι να στιφτεί το περιεχόμενο απόλυτα και σε βαθμό που επιθυμείς εσύ.
      Τόχω κάνει πολλές φορές και ποτέ δεν έχει αποτύχει...

      Διαγραφή
  2. Για μην σου γίνει λάσπη χρειάζεται να κόψεις φρέσκο ψωμί σε μεγαλα σχετικά κομμάτια. Βύθισμα σε λεκάνη με νερό για 1-2 λεπτά. Στύψιμο καλά και τρύψιμο στη σήτα. Οχι ψωμί πολυτελείας, .οχι ξερόψωμα.

    Τώρα βάλλε άμμο αλλά με μέτρο μέχρι να δεις ότι γίνονται κάπως μπάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο στύψιμο γίνεται με πετσέτα! Βάζεις το βρεγμένο ψωμί σε μιά πετσέτα κουζίνας, το τυλίγεις σαν σαλάμι και στύβεις γυρνώντας τις δύο άκρες της πετσέτας αντίθετα ( όπως στρίβουμε ένα σύρμα...). Θα δεις πως το ψωμί θα στραγγίξει απόλυτα και θα μείνει με ελάχιστη υγρασία.
    Καλύτερα γίνεται όταν γυρίζουν 2 άτομα την πετσέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα δεκτά εφόσον είναι αποτελεσματκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την ξηρή μαλαγρα με τις 3 φρατζολες ψωμί σε ποια αναλογια πρέπει να βάλουμε πχ μπισκότο τριμμένο και σκόρδο σκόνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή