Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ξέρουμε να ψωνίζουμε καλάμια εγγλέζικου τελικά?

Την Παρασκευή 13  Ιανουαρίου 2012 βρέθηκα στο γνωστό κατάστημα ειδών αλιείας του κ. Γιάννη Γιατράκου στου Ρέντη. Συζητούσαμε διάφορα θέματα, πάνω στο ψάρεμα φυσικά, και κάποια στιγμή η κουβέντα έφθασε πάνω στα καλάμια...! Μάνες, παράμαλλα, οδηγοί, action, casting weight κλπ. Στη συζήτηση συμμετείχε και ένας ακόμη φίλος, του οποίου το όνομα αγνοώ, γι΄αυτό ας με συγχωρέσει.

Κάποια στιγμή λοιπόν και εκεί, που η κουβέντα ανέβαινε σε επίπεδο και επιχειρηματολογία, απευθύνεται  προς το μέρος μου ο κ. Γιατράκος  ρωτώντας με ευθέως και με ύφος πολύ σοβαρό ..."εσύ πιστεύεις ότι ξέρεις να αγοράσεις καλάμι εγγλέζικου" ? "Γιατί εγώ σε προκαλώ εδώ τώρα και σου λέω ότι δεν ξέρεις να αγοράσεις σωστό καλάμι εγγλέζικου"! 

Εγώ τώρα αρχίζω να συσπειρώνομαι και ψάχνομαι, προσπαθώντας να καταλάβω ΠΟΥ θέλει το πάει...! Τι θέλει τώρα, λέω μέσα μου, να με στριμώξει? Δε γίνεται να κάνω κάπου λάθος.  Οι συνδυασμοί καλαμιών και πετονιών ήταν θέμα, που θεωρητικά και πρακτικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Και με τα λοιπά λειτουργικά θέματα (βάρος, υλικό κατασκευής, έλεγχος action, σωματότυπος ψαρά, συμβατός μηχανισμός κλπ.) δεν είχα ποτέ θέμα. Πίστευα ότι μπορώ να κάνω καλές αγορές. Τι συμβαίνει όμως τώρα και μου τη "λέει"  έτσι ξαφνικά?

Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι δεν μου μιλούσε απλά ο ερασιτέχνης ψαράς-καταστηματάρχης  κ. Γιάννης Γιατράκος αλλά ο άριστος επισκευαστής-τεχνίτης-καλλιτέχνης του Rod Building. Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι αφορμή για όλα τα παραπανω στάθηκε  ένα προβληματικά δεμένο τρίσπαστο καλάμι εγγλέζικης τεχνικής, που κάποιος είχε αφήσει εκεί, του οποίου το πρόβλημα και αγνοούσα αλλά και δεν είχα καν διαπιστώσει. Με λίγα λόγια το καλάμι είχε από κατασκευής λάθος τοποθετημένους τους οδηγούς του πάνω στο carbon blank. Ευθυγραμμισμένοι φαινομενικά μεν αλλά σε λάθος σημεία, καθώς κατά την κάμψη του καλαμιού οι οδηγοί ξαφνικά εμφάνιζαν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ τους. Αυτό  πρακτικά σήμαινε πως το καλάμι κατά την εκτόνωση παρουσίαζε περίεργες πλευρικές ταλαντώσεις με αποτέλεσμα την απώλεια σε βεληνεκές, την κακή  αξιοποίηση της δράσης του και ενδεχομένως και κάποια άλλα αρνητικά .


 Το παραπάνω περιστατικό μου κίνησε το ενδιαφέρον καθώς δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με το καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι των καλαμιών.


Η αιτία του προβλήματος


Βασικά κατάλαβα ότι τοποθετήθηκαν οι οδηγοί χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει το spining. Ο κατασκευαστής αγνόησε μια βασική αρχή, που λέει ότι πρώτα βρίσκουμε και σημειώνουμε το Spine του καλαμιού, δλδ. το σημείο στο οποίο "ξεκουράζεται" (οριζοντιώνεται)  το καλάμι μας μετά τη "φόρτιση" και την εκτόνωση είτε μιλάμε για βολή είτε για ανάκτηση ενός ψαριού.Ουσιαστικά πρόκειται για μια νοητή ευθεία γραμμή πάνω στον κυλινδρικό άξονα του καλαμιού, η οποία είναι μια και μοναδική. Δείτε λοιπόν  παρακάτω ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΟΧΙ ΣΩΣΤΑ Η ΛΑΘΟΣ,  ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ κατά τα φαινόμενα...! 





Video No1







Video No2





Λάβετε σοβαρά υπόψη ότι η παραπανω διαδικασία είναι προαπαιτούμενη, έτσι ώστε να προκύψει ένα άριστο αποτέλεσμα μετά και το πέρας της διαδικασίας του "δεσίματος" ενός καλαμιού. Είναι κρίμα και άδικο να διαπιστώσει κάποιος εκ των υστέρων ότι πλήρωσε ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό για την αγορά ενός προβληματικού προιόντος, για  το οποίο θα κληθεί να δαπανήσει εκ νέου χρήματα.


Υ.Γ. 

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την custom rods και προσωπικά τον κ. Γιατράκο  για την ευκαρία, που μου έδωσε, ώστε να ερευνήσω και να μάθω μια πτυχή, με την οποία δεν είχα ασχοληθεί ποτέ. Προσωπικά έγινα σοφότερος ψαρευτικά και θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την γνώση. Εξάλλου αυτή ήταν, είναι και θα είναι η φιλοσοφία αυτού του blog..."να αναδείξει την τεχνική μέσω προσωπικών εμπειριών και επιλεκτικής συλλογής γνώσεων ανθρώπων, που συνέδεσαν το όνομά τους με το εγγλέζικο". 

Ρωτάμε, μαθαίνουμε, διαβάζουμε, δοκιμάζουμε, προτείνουμε και κυρίως ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ το κύρος και τη γνώση κάποιων ανθρώπων. Απλά, ξεκάθαρα και κυρίως χωρίς κόμπλεξ !  

































3 σχόλια:

  1. Δοκιμάζοντας και δοκιμάζοντας αρκετά έως και πάρα πολλά καλάμια σε διάφορα καταστήματα διαπιστώνω ότι οι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές δεν αφιερώνουν χρόνο σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι πριν το δέσιμο των οδηγών. Και αν ακόμη βρούμε καλάμι με σχετικά μικρή και αμελητέα απόκλιση, πχ. 5-10 μοίρες αυτό περισσότερο μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα παρά ενσυνείδητη κατασκευή. Το ψάχνουμε πάντως...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.Λέγομαι Κυριάκος Χατζηδάκης είμαι από Κάλυμνο ασχολούμαι μόνο με το casting και θέλω να δοκιμάσω και το εγγλέζικο και θα ήθελα κάποιες πληροφορίες γύρο από αυτό.Με τι καλάμι η μηχανισμό να ξεκινήσω σαν αρχάριος και ότι άλλο το συνδέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και ευχαριστώ για την επικοινωνία. Καλάμι με δράση τουλάχιστον ημιπαραβολική οπωσδήποτε φίλε μου. Τρίσπαστο ή τηλεσκοπικό είναι δικό σου θέμα όπως σε βολεύει. Ενας μηχανισμός 1500-2500 θα σε καλύψει σε όλα τα είδη ψαριών με προτίμηση το 2500. Υπάρχει ειδικό άρθρο για τον εξοπλισμό και η ενότητα με τα ερωτήματα. Αν έχεις ειδικές ερωτήσεις καλύτερα να επικοινωνήσουμε μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στη σελίδα κάτω δεξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή