Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Εγγλέζικο ψάρεμα: "Παντρεύοντας" πετονιές & καλάμια

Ετοιμαζόμαστε να "στήσουμε" τον εξοπλισμό μας ή τουλάχιστον  σκεφτόμαστε  πως θα κινηθούμε για το στήσιμο. Ξεκινάμε από το πλέον βασικό ερώτημα. Πως θα ταιριάξουμε καλάμι και πετονιές; Ένα πάτημα  κουμπιού στο πληκτρολόγιο του pc και μπροστά μας ανοίγεται απέραντο "χάος" από διαφορετικά υλικά, με σύνθετα χαρακτηριστικά και δυνατότες. Τι αγοράζω; Τι μου κάνει καλύτερα; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και τα έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Για να μην μπλεχτούμε σε ατέρμονες αναλύσεις, θα εστιάσουμε την αναζήτησή μας γύρω από το βασικό σημείο αλλά και στοιχείο αναφοράς, που είναι το καλάμι.


Εν αρχή η αποστολή 

Το έχουμε αναφέρει και σε άλλη ενότητα. Όλα εξαρτώνται από τον επιδιωκόμενο σκοπό και την χρήση. Τα καλάμια λοιπόν της εγγλέζικης τεχνικής, όπως εξάλλου και όλα τα καλάμια, διαθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά δράσης (action) και casting weight, προοριζόμενα για κάθε ιδιομορφία, αντίδραση και δυναμική ενός θηράματος και προσωπικό γούστο.

Δράση κορυφής (fast action) ή "σκληρό" κατ΄ άλλους: Μιλάμε για καλάμια, τα οποία στοχεύουν σε δυνατά καρφώματα, συγκεντρώνοντας ολόκληρη την ισχύ στην κορυφή και στο κράτημα του ψαριού ψηλά προς αποφυγή πχ. βραχωμάτων. Το casting weight (C.W.) είναι κατά κανόνα αρκετά υψηλό  ξεκινώντας από τιμές 10-30 γρ. και ανεβαίνοντας. Υπάρχουν βέβαια και μοντέλα fast action με χαμηλότερο c.w. Εδώ μην περιμένετε συνεργασία των υλικών για ελαστικότητα και άλλα τέτοια. Καρφώνεις με σκοπό να "πετάξεις έξω τα σαγόνια του ψαριού και να του δείξεις ότι όλα τέλειωσαν πλέον", για να χρησιμοποιήσω τη χαρακτηριστική φράση πολύ γνωστού φίλου καταστηματάρχη και σπουδαίου "άγγλου ασθενή"! Κατά συνέπεια και οι πετονιές πρέπει να είναι αναλόγου δυναμικής και διατομής. Μην σας κάνουν εντύπωση νούμερα μάννας πχ. 0,20 και παράμαλλο fluorocarbon  όχι κάτω από 16,5. Αυτά τα καλάμια δεν είναι κατασκευασμένα για πολλές "ευγένειες" ή για ήρωισμούς με πετονιές "τριχούλες".Ειδικά για βραδυνό σε λιμάνια με περιορισμένα σημεία επιβάλλεται η χρήση 0,20+ μάνα και 0,18-0,20 παράμαλλο.

Ημιπαραβολικής δράσης: Τώρα αρχίζει να μπαίνει στο "παιχνίδι" ή έννοια της ελαστικότητας και της καλής συνεργασίας μεταξύ καλαμιού και  πετονιάς. Το καλάμι συμμετέχει και αυτό σημαντικά στην απόσβεση της τάσης, δουλεύοντας σαν αμορτισέρ. Εδώ το σύνηθες casting weight (c.w) κυμαίνεται ανάμεσα σε 2-20 γρ. ή και  5-20 γρ. Μπορεί άνετα να διαχειριστεί μάννα διατομής πχ.0,16-0,18-0,20 με ένα παράμαλλο από 0,14-0,165 χιλ. 

Παραβολικής δράσης : Η απόλυτη ελαστικότητα. Η απόλυτη συνεργασία καλαμιού & πετονιάς. Η απόλυτη απόσβεση τάσης. Η απόλυτη δοκιμασία νεύρων και καρδιάς. Καλάμι με μέγιστο casting weight έως 15-16 γρ., test curve 2-6 lbs και εκτεταμμένη  κάμψη άξονα, που "επιτρέπει" χρήση πολύ λεπτών διατομών πετονιάς.Θα μπορούσε άνετα να συνδυάσει μάννα 0,16-0,14 πχ. και παράμαλλο 0,12-0,13, δίχως να αποκλειόνται και λεπτότερες πετονιές. Συνήθως τέτοιο στήσιμο βρίσκουμε σε ψάρεμα λίμνης, γι΄ αυτό προσοχή στη θάλασσα...!Τόσο λεπτά διαμετρήματα απαιτούν πολύ ελεύθερο χώρο στην ψαρεύτρα μας, για ευνόητο λογο. 


Οι παραπάνω συσχετισμοί δεν είναι φυσικά απόλυτοι αλλά δεν είναι όμως και εκτός πραγματικότητας ή λογικής. Θεωρητικά η καλύτερη επιλογή για έναν νεοεισερχόμενο ή επίδοξο "εγγλεζά" είναι ο συνδυασμός υλικών με βάση ένα ημιπαραβολικό καλάμι. Συνδυάζει παραβολή, ελαστικότητα και δράση σχετικά κοντά στην κορυφή. Σε κάθε περιπτωση πάντως η πραγματική δυνατότητα ενός καλαμιού σε σχέση με τις ενδεδειγμένες πετονιές προκύπτει μέσα από τη διαδικασία του TEST CURVE σε σχέση με το line class.

Για τη διάκριση του action λόγος έχει γίνει εδώ .


Καλά καρφώματα.








 






7 σχόλια:

  1. Απάντηση στο Γιώργο και το email του.

    Σε προτρεπω να δεις δημόσια την απάντηση, για να έχουν την ευκαιρία να τη διαβάσουν και άλλοι φίλοι απο εδώ.

    "Ναι μην σου κάνει εντύπωση εγγλέζικη τεχνική με μάννα 0,20+ και παράμαλλο επίσης τραβηγμένο, όπως λές σε διάμετρο. Εσύ το ονομάζεις ως Βαρύ εγγλέζικο, άλλος μπορεί να δώσει διαφορετική ονομασία. Σημασία έχει ότι υπάρχει και μια πιο power πλευρά της τεχνικής, η οποία λειτουργεί και σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις θα έλεγα ότι είναι MUST". Υπάρχουν στο ιντερνετ άρθρα πολύ εξειδικευμένα, από ανθρώπους με πολύ μεγάλη πείρα στο Χοντρό εγγλέζικο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοειται πως σε βραδυνο ψαρεμα ειμαστε πιο "συγκρατημενοι" και ειναι σοφο να αποφευγουμε πολυ λεπτα παραμαλλα, αναξαρτητα της οποιας καλης ρυθμισης φρενων η ανοχης καλαμιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΗΣΗ ΝΗΜΑΤΟΣ...

    Διαβαζω σε καποια φορουμ προτασεις φιλων για χρηση νηματος. Βασικο επιχειρημα η αντοχη του σε πολυ μεγαλες τασεις. Ενα νημα 0,13 χιλ. για παραδειγμα μπορει να φθασει σε αντοχες ακομη και 8 κιλα.

    Ερωτηση: Το χρειαζομαστε κατι τετοιο σαν χαρακτηριστικο?

    Απαντηση: Γενικα η αντοχη ειναι καλο πραγμα αλλα...το καημενο το καλαμι μας θα αντεξει μια τετοια βαρβαρη διαδικασια? Σκεφτειτε για λιγο τις αλιευτικες τεχνικες που χρησιμοποιουν παραδοσιακα νημα αντι πετονιας! Διαβαστε τι αντοχες βγαζουν τα αντιστοιχα καλαμια καθως και οι μηχανισμοι τους σε κιλα εφελκυσμου! Για οσους δεν μπορουν το συλλαβουν...μιλαμε για καλαμια και μηχανισμους που μετρανε κιλα οχι αστεια.

    Αυτο ειναι απο μονο του υπεραρκετο για να διαπιστωσει κανεις αν και και κατα ποσο θα προβει στη χρηση νηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψαρεύοντας κυρίως βραδυνό σε κάποιο λιμάνι, που γνωρίζουμε ότι κρατά "θηρία", μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι δρασης progressive (προοδευτικη) ή ένα δυνατο ημιπαραβολικο με ειδικό στήσιμο. Ειδικά ανάμεσα σε αγκυροβολημένα σκάφη, οπου ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας ενός σημαντικού ψαριού απαιτείται αρκετά συντηρητική χρήση φρένου. Σε τέτοιες καταστάσεις το καλάμι πρέπει να αξιοποιήσει την δράση του για κεφάλια μεγάλης διάρκειας με στόχο την αποφυγή των παρακείμενων εμποδίων ( καρίνες σκαφών, σχοινιά, ντόκος κλπ). Συνεπώς φόρτωμα μηχανισμού με μάνα πχ. 20+ και παράμαλλο πχ 18-20 δεν είναι κάτι το παράξενο. Οι λεπτές πετονιές και δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τα δυνατά κεφάλια ενώ παράλληλα ΔΕΝ θα επιτρέψουν στο καλάμι να προσφέρει πολύ καλή δράση ειδικά σε σημείο περιορισμένου χώρου κινήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι συνδυσμοί που δείξαμε παραπάνω στο κυρίως άρθρο αποτελούν τις συνηθέστερες επιλογές. Εννοείται πως υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι καλαμιων σε action και casting weight. Απλώς για λόγους συντομίας και εύκολης κατανόησης δείξαμε εκείνους τους συνδυασμούς που μπορούν να καλύψουν την πλειοψηφία των ψαράδων και για διάφορα ψαρέματα ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο! Ευχαριστώ πολύ!
    Είμαι νεο εισερχόμενος ερασιτέχνης ψαράς (2 μηνών) και ξεκίνησα με το εγγλέζικο στα τυφλά. Μέχρι στιγμής, δεν εχω σταθεί τυχερός. Συνέχεια αποτυγχάνω. Δεν έχω καποιον να με κατατοπίσει ούτε στην τεχνική αλλά ουτε σε ψαρότοπους καθώς βρίσκομαι στην Κύπρο.
    Σε αυτό το μπλόκ έμαθα τα περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά. Μερικές ιδέες δίνουμε απλά εδώ πέρα έτσι για προβληματισμό.

      Διαγραφή