Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ανοικτή επιστολή: Η Εγγλέζικη τεχνική & η αγωνιστική παρουσία της στην Ελλάδα



H Αγωνιστική Ερασιτεχνική  Αλιεία στον Ελλαδικό χώρο


Κάνοντας λόγο για το παραπάνω το μυαλό, όσων παρακολουθούν κάπως τα πράγματα, πηγαίνει σε πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, λίγο ή πολύ γνωστές.Έχουμε λοιπόν κατά κανόνα:


Θαλάσσια ύδατα 


  • Αλιεία από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό    
  • Αλιεία καθετής με το χέρι από αγκυροβολημένο σκάφος  
  • Αλιεία καθετής με καλάμι από αγκυροβολημένο σκάφος 
  • Αλιεία με συρτή από σκάφος (Trolling) 



Εσωτερικά ύδατα
·                            
  • Αλιεία Κυπρίνου

Αγώνες βολών θαλασσίων βαρών


Θα σταθώ στην «Αλιεία από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό» και στο θέμα των εσωτερικών υδάτων. Τι εντάσσουμε  επί της ουσίας μέσα σε αυτές τις κατηγορίες; Το 99,99 % των αγωνιστικών αλιευτικών event «επίσημων η μη» αφορά στις τεχνικές του Carp fishing,  Casting και Surf Casting είτε μιλάμε για Πανελλήνιο αγώνα, είτε διασυλλογικό,  εσωτερικό συλλογικό ή ακόμα και με τη μορφή OPEN (ανοικτής συμμετοχής), φεστιβάλ, ψαρευτικής συνάντησης κλπ. Μιλάμε λοιπόν αποκλειστικά για τεχνικές μιας μονάγκιστρης αρματωσιάς βυθιζόμενης με τη βοήθεια ενός αρκετά μεγάλου βαριδιού. Εκεί αρχίζει και εκεί καταλήγει σήμερα το αγωνιστικό ψάρεμα με καλάμι και μηχανισμό από ακτή ή όχθη στην Ελλάδα. Όχι φυσικά ότι και οι  προαναφερθείσες τεχνικές καλύπτονται επαρκώς. Απεναντίας μάλιστα.  



Η Εγγλέζικη Float Fishing Τεχνική στον ελλαδικό χώρο





Αναφερόμαστε σε μια αλιευτική μέθοδο με  σημαντική παράδοση και κυρίως τεράστια διεθνή αγωνιστική απήχηση, που εκδηλώνεται μέσω Παγκοσμίων, πανευρωπαϊκών,  γενικά διεθνών αγώνων και εγχώριων πρωταθλημάτων. Το γνωρίζουμε, είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς στη χώρα μας παρουσιάζεται μια περιέργως οξύμωρη πραγματικότητα. Από τη μια παρατηρούμε μια αλματώδη αύξηση των θαυμαστών της εγγλέζικης τεχνικής. Αυτό προκύπτει τόσο από γενικές κοινές διαπιστώσεις, όσο και από τα ίδια τα καταστήματα ειδών αλιείας, η πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται  πλέον σχετικά ολοένα και πιο συστηματικά, δίχως να είναι τυχαίο αυτό. Την ίδια στιγμή κυριαρχεί μια σχεδόν παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την αγωνιστική διάσταση της μεθόδου. Για να μην αδικήσουμε τα πράγματα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ορισμένες  μεμονωμένες, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προσπάθειες και προς την κατεύθυνση αυτή, που όμως «χάνονται» μέσα στο γενικότερο κλίμα αδιαφορίας. Είναι δυνατόν όμως να "απέχει" μια τέτοια τεχνική από τα ελληνικά αγωνιστικά δρώμενα; Να το πάμε πιο μακριά το θέμα! Που βρίσκεται σήμερα το float fishing (θάλασσας ή εσωτερικών υδάτων) γενικά ως αλιευτική μέθοδος, ως ανάδειξη και ως καλλιέργεια στη χώρα μας σε επίπεδο συλλόγων; Δυστυχώς  ΠΟΥΘΕΝΑ!!!



Σύλλογοι: Σκοποί-στόχοι-δράσεις



Έχουμε κατά βάση τους εγγεγραμμένους συλλόγους- μέλη της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  και κάποιους άλλους με τη μορφή «φίλων αλιείας» , «clubs» κλπ. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να μιλήσουμε για επίσημους και ανεπίσημους συλλόγους. Το ουσιαστικό μέτρο διάκρισης και αναφοράς είναι ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι η δραστηριότητα, το έργο και εν τέλει η προσφορά στα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά  δρώμενα. Θα το  γράψω με κεφαλαία γράμματα…!

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ-ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ- ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  Η  MIA ΑΛΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Πρωταρχικός σκοπός πρέπει να είναι η γνωριμία και διάδοση της ίδιας της ερασιτεχνικής αλιείας σε όσες το δυνατόν περισσότερες μορφές της σε βάθος χρόνου (ενημερωτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις-επιδείξεις τεχνικών κ.α).  Το αγωνιστικό μέρος έπεται σε δεύτερη φάση δίνοντας τη δυνατότητα για περεταίρω ενασχόληση σε ένα  άλλο πιο «επίσημο» επίπεδο, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό. Αυτό όμως το τελευταίο δεν μπορεί να καρποφορήσει αυτόματα, δια μαγείας  και κάτω από συνθήκες πίεσης, με σκοπό τη στελέχωση  ενός εθνικού κλιμακίου  εν όψει κάποιου παγκοσμίου ή πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτόματα αθρόα προσέλευση για εγγραφή σε συλλόγους την επόμενη μέρα. Χρειάζονται δείγματα γραφής και γενικότερη κινητοποίηση.

Οι αναγνωρισμένοι σύλλογοι ( από Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) και τα ανεξάρτητα clubs αποτελούν την ψυχή μιας αγωνιστικής διαδικασίας. Αυτοί κινητοποιούν ή αδρανοποιούν τα υπάρχοντα μέλη τους και αυτοί αποτελούν συγχρόνως κίνητρο ή αντικίνητρο για ένταξη και νέων μελών στις τάξεις τους. Αυτοί μπορούν να δώσουν το δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και συστηματική καλλιέργεια και  της εγγλέζικης float fishing τεχνικής στη χώρα μας. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να επιρρίψει κανείς ευθύνη στην Ε.Ο.Υ.Δ.Α. Όμως θεωρώ ότι μια Ομοσπονδία δεν υπάρχει μόνο για να εντέλλεται ή να κατηγορείται αλλά και για να ακούει προτάσεις τόσο από τα μέλη της, δλδ. τους συλλόγους, όσο και από ανεξάρτητους παράγοντες. Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιων δυνατοτήτων αναξιοποίητο πεδίο δράσης και ουδείς προς το παρόν φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται. Αντί γι΄αυτό αναζητούμε νομικά παράθυρα και οτιδήποτε άλλο μήπως και δούμε κανέναν αγώνα.



Νομική  διάκριση των αγώνων



Δυστυχώς στην Ελλάδα περιοριζόμαστε   σε  τυπικές διακρίσεις,  όπως πχ. «παράνομος και νόμιμος αγώνας», χάνοντας την ουσία, που είναι ο ίδιος ο αγώνας, ως προσπάθεια, ως πρωτοβουλία και εν τέλει ως event.  Ο σεβασμός φυσικά στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, που διέπει τα θέματα της αγωνιστικής αλιείας είναι δεδομένος και αδιαπραγμάτευτος. Αυτό προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως. Είναι όμως καιρός επιτέλους να μιλήσουμε και για ουσιαστική διάκριση τύπου «δραστηριότητα  και αδράνεια», αν  θέλουμε να κάνουμε μια ρεαλιστική και σύγχρονη προσέγγιση.


Το παρόν κείμενο δεν έχει στόχο να διχάσει αλλά να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του χώρου (Ιδιωτική πρωτοβουλία-Σύλλογοι-Ε.Ο.Υ.Δ.Α.). 

Η αγωνιστική αλιεία στην Ελλάδα έχει  έναν μόνο εχθρό… την αγωνιστική απραξία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου