Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Εγγλέζικο ή μπολονέζ ?

Τόσο η εγγλέζικη  όσο και η  μπολονεζ τενική  απευθύνονται στους λάτρεις της αλιείας με φελλό. Πολλές φορές ο επίδοξος ψαράς-αγοραστής εξοπλισμού βρίσκεται σε δίλλημα αναφορικά με την επιλογή του βασικού αλιευτικού εργαλείου, του καλαμιού. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με όσο πιο απλό τρόπο μπορούμε τα βασικά χαρακτηριστικά και κυρίως τα πλεονεκτήματα των δύο αυτών μεθόδων. 

Εγγλέζικη τεχνική




  • Απευθύνεται στον ψαρά, που αναζητά ψάρια τόσο κοντά στην ακτή όσο και αρκετά μακριά από αυτήν. 
  • Τα πιο χαρακτηριστικά μήκη καλαμιού στην αγορά είναι αυτά των 3,90 μ. και 4,20 μ. 
  •  Η αναζήτηση των ψαριών μπορεί να γίνει πολύ χαμηλά στο βυθό, στα μεσόνερα ή και ακόμη ψηλότερα με τη χρήση σταθερής η συρόμενης αρματωσιάς ανάλογα πάντα με τα τσιμπήματα, το είδος των ψαριών, τα βάθη μιας περιοχής και κυρίως το μήκος του καλαμιού.
  • Ως προς το εύρος αναζήτησης σε μια ψαρεύτρα η εγγλέζικη τεχνική μπορεί πραγματικά να φανεί πολύ χρήσιμη καθώς μπορούμε να βάλλουμε σε διάφορα σημεία κυρίως σε απόσταση, πράγμα που δεν επιτυχγάνεται εύκολα με ένα καλάμι bolognese, το οποίο ψαρεύει στατικά.
  • Το καλάμι της εγγλέζικης τεχνικής διαθέτει   στη βάση του συνήθως ενίσχυση από φελλό ή  συνθετικό αφρώδες υλοκό (eva) και αυτό, για να δημιουργεί καλύτερη αίσθηση στο χέρι κατά τις βολές. 





Bolognese τεχνική 




  • Επί της ουσίας πρόκειται για τεχνική απίκο, δλδ. ψάρεμα με σταθερό πεδίο αναζήτησης. Με άλλα λόγια οι κατασκευαστές δημιούργησαν κάποια στιγμή καλάμια μεγάλου μήκους πάνω στα οποία τοποθέτησαν βάση μηχανισμού και οδηγούς. Αυτό έγινε, για να μπορεί ο ψαράς (απικατζής) να αντιμετωπίσει μεγάλα και ισχυρά ψάρια αξιοποιώντας καλύτερα την παραβολική δράση του καλαμιού του σε συνδυασμό και με τη βοήθεια του φρένου.
  • Το κάρφωμα του θηράματος επιτυγχάνεται με γωνία καρφώματος 70-90 μοίρες, δλδ. με την κορυφή του καλαμιού σχεδόν πάνω από το φελλό μας. 
  • Ένα μέσο καλάμι ξεκινά από μήκος 6 μέτρων και μπορεί να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 8 μέτρα.
  • Η αναζήτηση των ψαριών γίνεται με τη χρήση σταθερής η συρόμενης αρματωσιάς ανάλογα με το βάθος,τα είδη των ψαριών, τα τσιμπήματα και φυσικά το διαθέσιμο μήκος του καλαμιού μας. 
  • Το μακρύ καλάμι bolognese θα βοηθήσει εξειδικευμένα στη χρήση μιας σταθερής αρματωσιάς σε βάθη (πχ. 6-7-8 μέτρα) όπου ένα καλάμι εγγλέζικου αδυνατεί λόγω περιορισμένου μήκους.
  • Η εν λόγω  τεχνική χαρακτηρίζεται για την "απίκο" ψαρευτική φιλοσοφία της, που σημαίνει καρεκλάκι, το καλάμι ίσια εμπρός μας με τη βοήθεια βάσης ή όχι και ψάρεμα σε απόσταση όσο το μήκος του καλαμιού. Με άλλα λόγια δεν είναι για βολές και μακρινά πετάγματα.
  • Ειδικά σχεδιασμένοι φελλοί bolognese για τρεχούμενα νερά με έντονο ρεύμα θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια  κατάσταση με έντονη υδάτινη ροή. 
  • Τα καλάμια τύπου bolognese έχουν μεγαλύτερη ανυψωτική δύναμη σε σχέση με ένα καλάμι εγγλέζικης τεχνικής. 




Ποιο  από τα δύο  είναι το καλύτερο ?




Δεν υπάρχει καλό και καλύτερο. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.Υπάρχει απλά το κατάλληλο για κάθε στιγμή!Είναι σαν να αντιπαραβάλλουμε  ένα κατσαβίδι με ένα γερμανικό κλειδί, τα οποία ναι μεν βιδώνουν και ξεβιδώνουν αμφότερα αλλά δεν είναι υποχρεωτικά συγκρίσιμα. Συνεπώς το ουσιαστικό ερώτημα είναι ..."Τι μου προσφέρει η μια και τι μου προσφέρει η άλλη τεχνική" και πως εγώ μπορώ να διαπιστώσω τι με εξυπηρετεί κατά περίπτωση. 



Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό όφελος από την επιλογή της μιας ή της άλλης τεχνικής?

Επί της ουσίας θα λέγαμε πως όχι. Εύρος τιμών υπάρχει και στη μια και στην άλλη τεχνική. Σίγουρα όμως τα καλάμια bolognese "απαιτούν" πολύ πιο προσεκτικό ψάξιμο σε σχέση με αυτά της εγγλέζικης τεχνικής λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το συνδυασμό των παραγόντων ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΗΚΟΥΣ, ΒΑΡΟΥΣ, ΚΟΣΤΟΥΣ. 


Σ.Σ.

Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν τα καλάμια bolognese και για ψάρεμα σε απόσταση με βολές overhead, πράγμα όμως που είναι μεν εφικτό αλλά είναι ιδιαίτερα επίπονο και κουραστικό για τα χέρια. Το  μεγάλου μήκους καλάμι bolo με  τη "γυμνή" λαβή του σε συνδυασμό με τη συχνότητα βολών της καθαρά εγγλέζικης τεχνικής, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.



Το θέμα δεν εξαντλείται εδώ σε καμιά περίπτωση και θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα επιπλέον. Απλώς κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αμφοτέρων των τεχνικών πριν μπούμε στη διαδικασία επιλογής. Η πληρότητα στο ψάρεμα με φελλό πάντως "επιτάσσει" τη διαθεσιμότητα και των δύο τεχνικών. 







3 σχόλια:

  1. Πολλοί φίλοι ρωτούν , εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα καλάμι bolognese συνδυαστικά με φελλό waggler για μακρινές βολές...! Υπάρχουν καλάμια 4 , 5 μετρα και 6 μέτρα με πολύ μικρό βάρος.Αυτά ναι κάνουν άνετα και overhead βολές. Στην Ιταλία αυτός ο τύπος ψαρέματος είναι πολύ διαδεδομένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναλαμβάνουμε...! Άλλο το απικατζίδικο καλάμι bolognese και άλλο το βολάδικο καλάμι bolognese. Η over head βολή δεν σημαίνει βολές casting τύπου brighton ούτε pendulum...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και με βολάδικο καλάμι bolognese θελεις φελους εγγλεζικου για να κανεις καλες βολες και στο ιδιο σημειο .Αλλα σιγουρα με ενα καλο καλαμι bolognese (ελαφρυ) μπορεις να ψαρεψεις και εγγλεζικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή