Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Coarse Fishing-Η αυθεντική αγωνιστική πλευρά της εγγλέζικης τεχνικής

Κάνουμε αναφορές για την εγγλέζικη τεχνική. Μια αλιευτική μεθοδο, που δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση ορισμένων αντικειμενικών δυσκολιών, όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, στοχευμένη και με ακρίβεια μακρινή ρίψη αρματωσιάς φέρουσας φελλό, ακριβέστερη ένδειξη τσιμπημάτων κλπ. Περισσότερες πληροφορίες περί του ιστορικού πλαισίου της τεχνικής υπάρχουν εδώ.Ποιος ήταν εκείνος ο παράγοντας όμως, που συνετέλεσε τα μέγιστα, ώστε να μιλάμε όλοι σήμερα για την εν λόγω αλιευτική μέθοδο και τα πλεονεκτήματά της? Η πραγματική αξία και λειτουργική χρησιμότητα όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών αναδείχθηκε και ζυμώθηκε με το πέρασμα πολλών ετών  βρίσκοντας  κατά κύριο λόγο πεδίο εφαρμογής στην αγωνιστική αλιεία εσωτερικών υδάτων (Fresh water match angling). Αξιολογήθηκε λοιπον κάτω από τις πλέον δύσκολες συνθήκες αγώνων διεθνούς ακτινοβολίας, υψηλότατων  απαιτήσεων και συναγωνισμού.  
Αρκεί μόνον να αναφερθεί το εξής: Σε ορισμένες αγωνιστικές  κατηγορίες, ο παγκόσμιος ή ο πανευρωπαικός πρωταθλητής προκύπτει μέσα από πραγματική μάχη μεταξύ ψαράδων με κύπελα και μετάλλια, που γεμίζουν ένα ολόκληρο σπίτι. Και όλοι αυτοί κάθονται και ψαρεύουν κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον...!Προσπαθήστε λίγο να φανταστείτε την εικόνα και ειδικά το επίπεδο του ανταγωνισμού.



Αγωνιστική  αλιεία εσωτερικών υδάτων


Σε επίσημο διαγωνιστικό επίπεδο η εγγλέζικη τεχνική υπάγεται στους κανονισμούς  διεξαγωγής "coarse fishing" της διεθνούς  ομοσπονδίας αθλητικής αλιείας εσωτερικών υδάτων F.I.P.S.e.d. (Federation Internationale De La Peche Sportive En Eau Douche).



Το Coarse Fishing


Πρόκειται για πολύ σημαντική διαγωνιστική κατηγορία αλιείας εσωτερικών υδάτων, η οποία διαξάγεται σε λίμνες ή κανάλια, φυσικής ή τεχνητής προέλευσης. Οι τεχνικές αλιείας, που εφαρμόζονται, είναι το "Roubaisienne", το "Pole" το "Bolognese",και το "English style float fishing". Κύρια χαρακτηριστικά των τεχνικών αυτών είναι α) η έλλειψη μεγάλου εύρους κινήσεων από πλευράς διαγωνιζομένου (motionless fishing method), αφού ο ψαράς λειτουργεί επί τόπου καθισμένος στη θέση του και β) η προετοιμασία της ψαρεύτρας με μαλάγρα (Ground bait) με στόχο τη συγκέντρωση των ψαριών. 

Ιστορικά-παραδοσιακά η ονομασία "coarse fishing", όρος βρετανικής προελεύσεως,  προέκυψε από το διαχωρισμό στις κατηγορίες των αλιευμάτων. Όλα λοιπόν τα είδη ψαριών γλυκού νερού, πλην πέστροφας και σολωμού, κατατάσσονται στην γενική κατηγορία "coarse fish".



Οι επίσημες διαγωνιστικές κατηγορίες του coarse fishing στα διεθνή events, σύμφωνα με τους κανονισμούς της F.I.P.S.e.d. είναι οι εξής:



Α) "NATIONS-ΈΘΝΗ"


Β)"YOUTH-ΝΕΟΙ" αποτελούμενη από τις ηλικιακές κατηγορίες διαγωνιζομένων "U23"-Κάτω των 23 ετών", "U18-κάτω των 18 ετών" και "U14-κάτω των 14 ετών"

 

Γ) "LADIES-Γυναίκες".

 


Δ)"VETERANS -Βετεράνοι" με ηλικία άνω των 60 ετών συμπληρωμένη κατά την ημερομηνία τέλεσης του event.


E)"DISABLED-κινητικά προβλήματα".


ΣΤ)"CLUBS-Σύλλογοι". 


Το coarse fishing στο Ελλαδικό χώρο... ;

Γιατί όχι...; Η ελληνική αγωνιστική αλιεία εσωτερικών υδάτων έχει δώσει τις "εξετάσεις" της, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο και δη Παγκόσμιο. Η καλή οργάνωση των event, ο αξιόλογος αριθμός  συμμετοχών και γενικά το όμορφο αγωνιστικό κλίμα μεταξύ των ψαράδων, αποτελούν ένα υγιές έδαφος, πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες freshwater angling τεχνικές.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου