Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η εγγλέζικη τεχνική στα εσωτερικά νερά

Προσεγγίζουμε το κεφάλαιο της αλιείας εσωτερικών υδάτων με την εγγλέζικη float fishing τεχνική.  Τα βασικά στοιχεία της μεθόδου είναι τα ίδια τόσο στη θάλασσα όσο και στο γλυκό νερό. Απλώς στην παρούσα φάση και θεωρώντας τα του θαλασσινού νερού ως δεδομένα, θα επεκταθούμε σε εκείνα τα στοιχεία, που διαφοροποιούν τρόπον τινά τα δύο υδάτινα περιβάλλοντα. Με τη βοήθεια σειράς βίντεο από το youtube.com θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα πλέον απαραίτητα  θέματα για ένα αξιόμαχο ψάρεμα. 


Η βυθομέτρηση




Κύριο Συμπεράσμα:

1) Προσέχουμε ώστε κατά τη διαδικασία η κορυφή του φελλού μας να έλθει στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια του νερού. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι το αγκίστρι μας θα ψαρεύει ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του βυθού. Αυτή θα είναι η βασική προτεραιότητα κατά την αναζήτηση των ψαριών. Τα ψάρια επιλέγουν σχεδόν πάντα να τρώνε κοντά στο βυθό και μάλιστα τα μεγαλύτερα. Ξεκινάμε λοιπόν με αυτό το δεδομένο και προσαρμόζουμε το ύψος  ανεβαίνοντας ψηλότερα  ανάλογα με το σχετικό ενδιαφέρον και φυσικά τα είδη των ψαριών, που ανταποκρίνονται.   


Η μαλάγρα


Μπορεί να είναι έτοιμα ξηρά χοντρά ή λεπτόκοκα άλευρα, στα οποία προσθέτουμε νερό. Μπορεί να είναι και σε μορφή pellets. Κατά βάση μιλάμε για φυσικές γεύσεις, γλυκαντικές ή μη, όπως τυρί, μέλι, καραμέλα, σοκολάτα, βανίλια, ζάχαρη, φράουλα, καρύδα, διάφορα φρούτα, αρωματικά έλαια, κανναβούρι, fish meal κλπ.

Υπάρχουν  έτοιμες εμπορικές σε συσκευασίες ξεκινώντας από το 1 κιλό. Μπορούμε φυσικά να δημιουργήσουμε και ιδιοπαρασκευές με τα ανωτέρω υλικά. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι να ανακατέψουμε ελαφρά υλικά (άλευρα) μαζί με κάπως πιο στέρεα και ογκώδη υλικά (βρασμένο καλαμπόκι, λίγα pellets, βρασμένο κανναβούρι, mix σπόρων, ψιλοκομμένο γεωσκώληκα, προνύμφες μύγας κλπ.) ώστε να δώσουμε ποικιλία γεύσεων αλλά και τροφών, χωρίς όμως υπερβολές στις αναλογίες με σκοπό να δημιουργείται εύκολα μια ομοιογενής  μπάλα  μαλάγρας.






Στη διαδικασία του μαλαγρώματος ΔΕΝ επιδιώκουμε να απλώσουμε τις μπάλες σε μεγάλη γωνία. Θέλουμε  τα ψάρια "μπροστά" μας σε μια "λογική" απόσταση. Στόχος μας δεν είναι μόνο να προσελκύσουμε τα ψάρια, όπως συνηθίζουμε να λέμε στα περί της θάλασσας. Εδώ προσφέρουμε τροφή με σκοπό να τραφούν από ένα συγκεκριμένο προεπιλεγμένο σημείο, δηλαδή να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους. Έχουμε να κάνουμε με ψάρια, τα οποία σε αντίθεση με αυτά του θαλασσινού νερού δεν φημίζονται για την μεγάλη κινητικότητά τους, ενώ παράλληλα χάνουν πολύ εύκολα το ενδιαφέρον τους ελλείψει τροφής.  

Ο χρωματισμός της μαλάγρας καλό είναι να "δένει" με τις αποχρώσεις του βυθού. Προτιμάμε κυρίως τα γήινα χρώματα. Προσοχή στα πολύ φωτεινά χρώματα, γιατί δεν φέρνουν πάντα καλό αποτέλεσμα ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. 








Τα δολώματα του γλυκού νερού


Η ποικιλία των δολωμάτων είναι μεγάλη καλύπτοντας τις προτιμήσεις σχεδόν όλων των παραλίμνιων ψαριών (καλαμπόκι, γεωσκώληκες, μπιγκατίνο, ψωμί, pellets, ζύμη κλπ.). Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια καλή εικόνα για τις βασικές επιλογές καθώς και του ενδεδειγμένου τρόπου δολωσιάς-παρουσίασής τους πάνω στο αγκίστρι.









Το μπιγκατίνο



Ο Βασιλιάς των δολωμάτων της τεχνικής και στο γλυκό νερό χωρίς καμιά αμφιβολία. Οι μικρές κινητικές προνύμφες μύγας προκαλούν τα ψάρια σε βαθμό υπέρτατο. Άριστη και ολοκληρωμένη μέθοδος δολώματος-μαλαγρώματος, η οποία μπορεί να μας δώσει ψάρια κάθε είδους. 














Δολώνοντας pellets

Τα pellets είναι και αυτά  μια πολύ καλή επίσης μέθοδος δολώματος-μαλαγρώματος. Πρόκειται για κυλινδρικού σχήματος συμπυκνωμένη τροφή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα ως δόλωμα και μαλάγρα. Κυκλοφορούν σε διάφορες διαμέτρους (πχ. 2, 6, 8 χιλ. ή και ακόμη μεγαλύτερα). Μπορεί να είναι σε μορφή soft (μαλακά), ώστε να δολώνεται άμεσα στο αγκίστρι μας ή και σε σκληρή μορφή.

Για να δολώσουμε ένα pellet πάνω στο αγκίστρι μας έχουμε τις εξής δύο βασικές επιλογές:

α) Τα soft pellets μπορούν να αγκιστρωθούν  απευθείας. Πρόκειται για μια απλή και κοινή διαδικασία, που απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των ψαριών του γλυκού νερού με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε κάποια αρκετά ελαστικά predrilled pellets , τα οποία είναι από κατασκευής διάτρητα και δεν διαλύονται κατά το αγκίστρωμα.







  β)Τα σκληρά pellets αλλά και ορισμένα soft επίσης μπορούν να περασθούν κάτω από το αγκίστρι με τη μέθοδο hair rig, όπως δηλαδή γίνεται στην περίπτωση των boilies στο carp fishing. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης ειδικών ελαστικών δακτυλιδιών, με τα οποία σταθεροποιούνται επίσης σε μικρή απόσταση κάτω από το αγκίστρι μας. Αυτές οι δύο μέθοδοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες στο ψάρεμα του κυπρίνου, δίχως να αποκλείονται φυσικά και άλλα είδη ψαριών. 

Σημείωση: Ειδικά η μέθοδος hair rig αλλά και αυτή με το ελαστικό δακτύλιο απαιτούν αγκίστρι ανάλογο με τη διάσταση του pellet ώστε να έχουμε ένα σαφώς πιο πετυχημένο αποτέλεσμα κατά το κάρφωμα.

Ελαστικά κρικάκια συγκράτησης pellet



Διαδικασία δολωσιάς


Άξιο προσοχής: Τα ψάρια των εσωτερικών στην πλειοψηφία τους αρπάζουν την τροφή χρησιμοποιώντας  κυρίως την απότομη αναρρόφηση νερού και όχι τόσο δαγκώνοντας την τροφή πλην εξαιρέσεων. Επομένως μεγάλη προσοχή στη σωστή αντιστοιχία και ταίριασμα δολώματος και μεγέθους αγκιστριού κατά περίπτωση.  





Η αρματωσιά



 Το στήσιμο στη βασική ιδέα είναι σχεδόν το ίδιο με όσα έχουν ήδη αναφερθεί στην περί θαλάσσης αντίστοιχη ενότητα. Κυρίαρχη επιλογή είναι η σταθερή αρματωσιά. Θα την εκμεταλλευθούμε στο έπακρο, διότι θέλουμε ακρίβεια ακόμη και στο παραμικρό τσίμπημα. Η συρόμενη ναι μεν υπάρχει ως επιλογή αλλά δεν είναι  η πρώτη εκτός περιπτώσεως  βάθους αρκετά μεγαλύτερου από το μήκος του καλαμιού μας.

Αν στο θαλασσινό νερό κάνουμε λόγο για διακριτική αρματωσιά, στα εσωτερικά νερά  στοιχεία όπως η απλότητα και η διακριτικότητα αποτελούν must χαρακτηριστικά!!! Μην ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό...τα βάθη αναζήτησης των ψαριών. Μπορεί να τα αναζητήσουμε σε σημεία και βάθη, που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με όσα γνωρίζουμε περί θαλασσινού νερού. Αν το βάθος του ενός έως ενάμισι μέτρου π.χ. στη θάλασσα δεν μας "λέει"  και πολλά, σε μια λίμνη τα πράγματα αντιστρέφονται! Για το λόγο αυτό επιλέγουμε  αρματωσιά λιτή και διακριτική, χαμηλού ερματισμού. Δεν χρειάζονται "φορτώματα" σε μολύβι. Για το λόγο αυτό καλό είναι να επιλέγουμε κυρίως φελλούς με χαμηλό συνολικό βάρος και συμπληρωματικό ερματισμό, εκτός αν το απαιτήσουν οι συνθήκες (άνεμος, ρεύματα κλπ.). Επίσης καλό είναι να έχουν όσο γίνεται μικρό μήκος σώματος, καθώς οι μεγαλύτεροι τρομάζουν εύκολα τα ψάρια.





Το παράμαλλο




Το μήκος του παράμαλλου δεν είναι κάτι το σταθερό αλλά προσαρμόζεται κυρίως αναλόγως του  βάθους της περιοχής και της τακτικής, που έχουμε στο μυαλό μας. Μπορεί να είναι 30-50 εκ., 1 μέτρο ή  ακόμη και μεγαλύτερο και συνήθως το ερματίζουμε τοποθετώντας  1-2  ή ακόμη και 3 σχιστά μολυβάκια του 0,06-0,08 γρ. για ακρίβεια ανταπόκρισης  του φελλού στα τσιμπημάτα και για ακριβέστερο βάθος ψαρέματος σύμφωνα με την αρχική βυθομέτρηση. Η διάταξη των μολυβιών (αραιά ή συγκεντρωμένα χαμηλότερα) εξαρτάται από το μήκος του παράμαλλου, την πιθανή ύπαρξη ρεύματος και την στρατηγική στο βύθισμα (αργό,γρήγορο, ξαπλωμένο παράμαλλο κλπ.).



Η στρατηγική


 Το ψάρεμα με την εγγλέζικη  τεχνική  και γενικά το float fishing στο περιβάλλον μιας λίμνης απαιτεί ακρίβεια βάθους στην αναζήτηση των ψαριών. Προσπαθούμε λοιπόν, στο μέτρο του δυνατού πάντα, να ψαρεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο είτε δουλεύουμε  ξαπλωτά, οριακά πατωτά ή ψηλότερα σε σχέση με τον πυθμένα. Τα ψάρια μπορεί να επιτεθούν κατά την καθοδική πορεία της αρματωσιάς κάπου στα μεσόνερα ή οριακά στο βυθό. Από εμάς εξαρτάται απλά η διαπίστωση για ανάλογη αντιμετώπιση. Mιλάμε για ψάρια, που αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα συμπεριφορά, τρόπο προσέγγισης στο δόλωμα και ύψος αναζήτησης της τροφής, που σημαίνει εναλλαγές σε δολώματα, μεγέθη αγκιστριού και γενικά συνεχές ψάξιμο. Η διακριτικότητα στη συμπεριφορά μας παίζει και αυτή το δικό της ρόλο, αφού ειδικά τα ψάρια των εσωτερικών υδάτων αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα την ανθρώπινη παρουσία, (φωνές, έντονα χρώματα κλπ.) διατηρώντας ανάλογη απόσταση "ασφαλείας". Τέλος η μαχητικότητα των μεγαλύτερων σε όγκο ειδών ειδικά κατά τους θερινούς μήνες δεν μπορεί να συγκριθεί σε δύναμη με τα αντίστοιχα μεγέθη στη θάλασσα, επομένως φροντίζουμε να έχουμε και τον ανάλογο all round εξοπλισμό. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου