Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αγορά πετονιάς-Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια ?

Σε πολλά από τα αξεσουάρ και παρελκόμενα για  το ψάρεμα με την εγγλέζικη τεχνική βλέπουμε την αναγραφή διαφόρων αριθμητικών ενδείξεων. Ένα από αυτα είναι η πετονιά, μάννας και  παράμαλλου. Ο ανταγωνισμός  μεταξύ των εταιριών κατασκευής ειδών αλιείας βρίσκεται στην εποχή μας στο ζενίθ. Μεγάλη ώθηση φυσικά σε αυτό έχουν δώσει και τα διαγωνιστικά αλιευτικά events (παγκόσμια-ευρωπαικά πρωταθλήματα, σύλλογοι, ρεκόρ κ.α) ο ειδικός περιοδικός  τύπος κτλ. Όταν μάλιστα μιλάμε για την εγγλέζικη τεχνική και τις πετονιές της ο εμπορικός ανταγωνισμός εστιάζεται κυρίως στις εξής λέξεις: δυνατότερη-λεπτότερη πετονιά. Αυτό έχει περάσει στην ψυχολογία και εν γένει στην καταναλωτική  νοοτροπία του ερασιτέχνη ψαρά. 

Αντοχή και διάμετρος πετονιάς μάννας-παράμαλλου:Μεγάλη  λοιπόν μερίδα των ψαράδων δίνει έμφαση στα κιλά αντοχής, ενώ υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι εντυπωσιάζονται  από την εξαιρετικά λεπτή αναγραφόμενη στη συσκευασία διάμετρο σε συνδυασμό και με το πρώτο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλήθος από προιόντα, τα οποία  "υπόσχονται" διάφορα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.Εμείς δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε κάποιο εξειδικευμένο συγκριτικό τεστ αντοχής ή έλεγχο πιστότητας διαμέτρου. Κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο και πολλά δείγματα. Αυτό βέβαια δεν μας αποτρέπει να έχουμε μεν μια προσωπική  γνώμη, που όμως λίγο ενδιαφέρον έχει.

Ερώτηση: Υπάρχουν πετονιές(μάννες & παράμαλλα),στις συσκευασίες των οποίων αναγράφονται ανακριβή ή και σκόπιμα παραπλανητικά στοιχεία?

Απάντηση: ΝΑΙ  υπάρχουν σύμφωνα με τον Pierangelo Zanetta πρόεδρο της EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association) στο πλαίσιο ανακοίνωσης του νέου εμπορικού κανονισμού (EFTTA Line Charter) για τη διανομή και πώληση monofilaments, ο οποίος θα τεθεί σε επίσημη ισχύ από το 2012. Τα λόγια του προέδρου, αν και απλά, είναι χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας τη σημερινή πραγματικότητα αλλά και τη διάθεση για αλλαγή πλεύσης...!

 "Σαν εμπορική ένωση δεν μπορούμε να δεχτούμε μια κατάσταση, όπου τα νομοταγή μέλη συγκρίνονται βρισκόμενα σε δύσκολη θέση έναντι των επιχειρήσεων, που δεν σέβονται τους νόμους. Πρέπει να δείξουμε ότι ενεργούμε για μια βιομηχανία, που σέβεται τα καταναλωτικά δικαιώματα".

Αρκετές εταιρίες μάλιστα έχουν είδη ανταποκριθεί υπογράφοντας τη νέα αυτή εμπορική συνθήκη με σκοπό την σωστή και αντικειμενική αναγραφή των δεδομένων (αντοχή & διάμετρος) πάνω στις συσκευασίες πετονιάς αλιείας. Αυτό θα προκύψει βάσει κοινά αποδεκτών και αντικειμενικων επιστημονικών τεστ. Έτσι από το 2012 τα εναρμονισμένα με το EFTTA Line Charter μέλη θα συμπεριλαμβάνουν στις συσκευασίες των προιόντων πετονιάς monofilament ειδική σήμανση πιστοποίησης προς διασφάληση τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής αγοράς και προς αποφυγή παραπλανητικών προιόντων. 

Πηγές :  EFTTA , EFTTA Line Charter  

Σ.Σ.

Μπείτε σε μια διαδικασία πραγματικής έρευνας αγοράς πριν καταλήξετε κάπου. Κυρίως αφιερώστε χρόνο. Ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων ειδών αλιείας, οι οποίοι έχουν "γράψει" πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ώρες με το καλάμι στο χέρι, ξεχωρίζοντας ορισμένα ποιοτικά προιόντα (λίγα και καλά) ειδικά στον τομέα "πετονιές"... !

Θα μου πει κάποιος τώρα τι σημασία έχουν οι διάμετροι, αν δλδ. το 0,14 είναι πραγματικό 0,15-0,165 ή το 0,18 είναι 0,20 πχ. Η απάντηση είναι ότι α) δεν μας τα κάνουν δώρο αλλά τα πληρώνουμε και μάλιστα με ουκ ευκαταφρόνητα ποσά και β) η τεχνική, για να αποδώσει τα μέγιστα κατά περίπτωση, απαιτεί καλή γνώση για αξιοποίηση και συνεργασία όλων των υλικών, που την συνθέτουν.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου