Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Εγγλέζικο ψάρεμα: Το Βεληνεκές στη βολή

Η ικανοποιητική εκτέλεση βολής σε μια αξιόλογη απόσταση είναι αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων παραγόντων. Είναι η τεχνική της βολής, η ορθή αξιοποίηση του casting weight  του καλαμιού (c.w.), ο αριθμός και η ποιότητα των οδηγών του, το γέμισμα του μηχανισμού, ποιότητα και η διάμετρος της μάννας οι καιρικές συνθήκες ίσως και κάτι άλλο ,που μπορεί τώρα να διαφεύγει.
Σαν πολλά δεν τα βάλλαμε... εεεε? Πολλά ή λίγα πάντως αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην ανησυχείτε όμως, δεν θα αναλύσουμε ολόκληρα κεφάλαια της Φυσικής, απλά θα βάλλουμε να δουλέψει λίγο η λογική μας. Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Τεχνική εκτέλεσης: Κατά κανόνα μιλάμε για δύο βασικές προτιμήσεις. Η μια είναι μια απλή ρίψη της αρματωσιάς, κατά την οποία φέρνουμε το καλάμι σε πλάγια θέση σε σχέση με το σώμα μας ρίχνοντας απότομα εμπρός καλύπτοντας  κοντινές έως και πολύ κοντινές αποστάσεις. Πρόκειται για ενέργεια δίχως ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις και φυσικά αξιώσεις για αποστάσεις από πλευράς ψαρά. Προς το τέλος του  βίντεο, που ακολουθεί θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.







Υπάρχει όμως και η δυναμική βολή (overhead), με την οποία μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια ακόμη και με φελλούς έρματος 1+1 ή 2+1, πάντα φυσικά και με τη βοήθεια ευνοικού ανέμου ή με πλήρη άπνοια.   






Casting weight : Μην θεωρήσετε ως δεδομένο ότι μεγάλο c.w. σημαίνει de facto και μεγάλη εμβέλεια βολής. Επιχειρήσαμε βολές με καλάμι 10-30 γρ. χρησιμοποιώντας φελλούς και αρματωσιές σε διάφορα εύρη γραμμαρίων. Οι καλύτερες και μακρύτερες βολές πραγματοποιήθηκαν με συνολικό έρμα κοντά στα 15-20 γρ. δλδ. κοντά στο μέσο όρο του συνολικού c.w. του καλαμιού. Τότε διαπιστώσαμε ότι το καλάμι άρχισε να "βεργίζει" αποτελεσματικότερα φελλό και αρματωσιά. Ούτε στα 7-10 γρ. , ούτε στα +20 γρ. Μην ξεχνάτε πως ανεξάρτητα της όποιας φυσικής μας δύναμης, το καλάμι είναι αυτό, που στην ουσία έλκει και βάλλει την αρματωσιά, γι΄ αυτό φροντίζουμε να του εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας.

Οδηγοί καλαμιού: Τόσο ο συνολικός αριθμός τους όσο και η ποιότητα του υλικού κατασκευής τους συντελούν στην απόσταση της εμβέλειας μιας βολής, καθώς εδώ παίζει καταλυτικό ρόλο ο παράγων "τριβή" και η μείωση της κινητικής ενέργειας. 

Πετονιά μάννας :Μια απλή αλλαγή πχ. από 0,20 σε 0,18 θα σας πείσει. Προυπόθεση βέβαια ότι μιλάμε για πραγματικό 0,20 και επίσης πραγματικό 0,18 ! Από κει και πέρα σίγουρα σημαντικοί παράγοντες  είναι το υλικό κατασκευής της, ο βαθμός ελαστικότητας σε συνδυασμό με χαμηλή μνήμη και ο βαθμός χρήσης-φθοράς της.


Μηχανισμός: Το χείλος της μπομπίνας(οβάλ, κοφτό κτλ.), το υλικό κατασκευής της(πλαστικό,μεταλλικό) όσο και το γέμισμά της (οριακά γεμισμένη, υπεργεμισμένη ή ελλειπής) διαμορφώνουν στο βαθμό, που τους αναλογούν, συνθήκες μακρινής ή κοντινής εμβέλειας.

Από αριστερά: α)οριακά γεμισμένη, β)υπεργεμισμένη, γ) ελλειπής



Επίσης σημαντικό και το μέγεθος του μηχανισμού. Άλλη η διαχείριση στην απελευθέρωση της πετονιάς σε ένα Νο 1000, 2000 ή 3000.


Άνεμος: Εννοείται πως μιλάμε πάντα για ιδανικό άνεμο  100% "πλάτη" ή έστω ελαφρώς πλάγιο αλλά πάντα από τα νώτα μας.


Καλά ψαρέματα






Protected by Copyscape Plagiarism Detection

2 σχόλια:

  1. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και ο ίδιος ο φελλός μας. Μια απλή αλλαγή της κλασσικής κεραίας του με μια άλλη σε σχήμα "βελλάκι" αυξάνει σημαντικά τη βλητική του ικανότητα.

    Στο εμπόριο υπάρχουν αυτά τα εξαρτήματα και πωλούνται ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά, για μην ξεχνιόμαστε, αν και το έχουμε ήδη αναφέρει στο κεφάλαιο ¨οι βασικές αρματωσιές στην εγγλέζικη τεχνική" ο φελλός τύπου bodied, προσφέρει πολύ καλή βολή σε μακρινές αποστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή