Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τρίσπαστο vs. Τηλεσκοπικό καλάμι waggler float fishing

Δεν είναι  λίγες οι φορές, που στο μυαλό του νέου επίδοξου “εγγλεζά” δημιουργείται το δίλλημα αναφορικά με την τελική επιλογή στην  αγορά του καλαμιού του.  Σε ό,τι  αφορά στο οικονομικό μέρος της υπόθεσης,  υπάρχουν “φθηνά-οικονομικά” και “ακριβά”  τόσο τρίσπαστα όσο και τηλεσκοπικά. Και οι δυο τύποι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αποδίδουν εξίσου πάρα πολύ καλά …κοινώς βγάζουν ψάρια!

 

Στα τεχνικά θέματα τώρα...


Το Τρίσπαστο καλάμι είναι πρακτικά  "δυσκολότερο" στη μεταφορά του λόγω μήκους σε σχέση με ένα τηλεσκοπικό. Επίσης χρειάζεται και πολύ μεγαλύτερη προσοχή κατά τη μεταφορά του συγκριτικά  με ένα τηλεσκοπικό καθώς είναι εκτεθειμένο ολόκληρο το καλάμι και οι οδηγοί του, οπότε σε μια άτυχη η αδέξια κίνησή  μας μπορεί να έχουμε από σοβαρό έως πολύ μεγάλο πρόβλημα. 



Τρίσπαστο καλάμι 


Το τηλεσκοπικό καλάμι έχει κατά κανόνα  λιγότερους οδηγούς πάνω στον άξονά του από  ένα Τρίσπαστο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τόσο πολύ καλή χρήση της όποιας παραβολής του και άρα σωστής κατανομής της ασκούμενης σε αυτό δύναμης σε όλο το μήκος του άξονά του , όπως θα συμβεί  με ένα Τρίσπαστο.




Τηλεσκοπικό καλάμι





Με το Τρίσπαστο  είμαστε σχεδόν πάντα υποχρεωμένοι να κατασκευάζουμε  από την αρχή την αρματωσιά μας , ενώ με το τηλεσκοπικό μπορούμε  άνετα να τυλίξουμε  την άκρη της σε ένα ειδικό φελλό για αρματωσιές, αφού μαζέψουμε  το καλάμι . Αυτό όμως δεν είναι αναγκαστικά και αρνητικό χαρακτηριστικό για το Τρίσπαστο, διότι έτσι εξασκούμεθα  συνέχεια στο στήσιμο μιας αρματωσιάς  αποκτώντας  εμπειρία,  ειδικά, αν βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια επαφής και εξοικείωσης με την εγγλέζικη τεχνική. Εννοείται βέβαια ότι καλό είναι να αρματώνουμε εξ αρχής και το τηλεσκοπικό μας καλάμι.

Ανεξάρτητα από την όποια επιλογή, θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποια βασικά στοιχεία:
 
Action                                                                                                                      

 Παραβολικό, ημιπαραβολικό ή  με δράση κορυφής ;
Το πρώτο κουράζει εύκολα το ψάρι ειδικά αν είναι και λίγο "ατίθασο", όπως και το δεύτερο αλλά στερούνται στο ακαριαίο "κάρφωμα", όπου σαφώς υπερτερεί το καλάμι με δράση κορυφής καθώς είναι πιο σκληρό. Η επιλογή ενός ημιπαραβολικού  έρχεται να δώσει τη μέση λύση συνδυάζοντας τρόπον τινά τα δυο βασικά χαρακτηριστικά (παραβολή-δράση κορυφής). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ


Προσοχή: Σε πολλά καλάμια χρησιμοποιείται ο όρος "Progressive" , δηλώνοντας την προοδευτική δράση του καλαμιού. Πρόκειται για καλάμια με ιδιαίτερη συμπεριφορά στην κάμψη τους, που εξαρτάται από την πίεση, που δέχεται το καλάμι στη μάχη με ένα ψάρι. Γενικά αυτά τα καλάμια έχουν την τάση να λυγίζουν από πολύ έως και πάρα πολύ. Χρειάζεται προσοχή και ψάξιμο στην επιλογή ενός τέτοιου καλαμιού καθώς από εταιρία σε εταιρία και από μοντέλο σε μοντέλο παρατηρούνται πολλές διαφοροποιήσεις και εξηγώ.

Υπάρχει καλάμι power progressive, που για να μας δώσει ικανοποιητική παραβολική δράση απαιτείται η χρήση πετονιών αντοχής μεταξύ 15-20 λίμπρες (δλδ. 6.5- 9.0 κιλά). Υπάρχει progressive με προτεινόμενες πετονιές μεταξύ 10-15 λίμπρες, δλδ. 4.5-6,5 κιλά αντοχής. Υπάρχει καλάμι light progressive με προτεινόμενες πετονιές μεταξύ 3-7 λίμπρες , δλδ. 1.5-3,2 κιλά περίπου και άλλα με ακόμη χαμηλότερα όρια  μάλιστα πχ. 2-6 lbs.

Υλικό κατασκευής

 Χωρίς συζήτηση carbon και όσο γίνεται πιο ελαφρύ διότι είναι ψάρεμα, το οποίο απαιτεί συνήθως  ώρες ορθοστασίας και κυρίως  ώρες με το καλάμι ανά χείρας...και ας μην ξεχνάμε  ότι θα προστεθεί και το βάρος του μηχανισμού.

 

Σέρβις
Δεν είναι κάτι το εξαιρετικά αναγκαίο αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε  τι γίνεται αν, ο μη γένοιτο, σπάσει ένα στέλεχος στο Τρίσπαστο ( αντικατάσταση κτλ). 

 
Casting weight
Όπως όλα τα καλάμια έτσι και τα συγκεκριμένα , αναγράφουν κάποιο εύρος  συγκεκριμένων γραμμαρίων ( φελλός + βαρίδια) Π.χ. 5- 20 γρ. ή 10-30 γρ. Αυτά σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι τα ενδεδειγμένα γραμμάρια βολής-ρίψης μιας αρματωσιάς, ώστε το καλάμι να δουλεύει σωστά. Η επιλογή εξαρτάται από τι διάμετρο πετονιάς μάνας θα χρησιμοποιούμε , πόσο μακριά θα ρίχνουμε και τι είδους ψάρια κυνηγάμε. Υπάρχουν ψαράδες, που πάνε με τρία διαφορετικά είδη  για κάθε γούστο , μέρος και θηράματα. 

 
Μήκος
3.90 , 4,20, 4.50 , 4,80 κ.ο.κ.  Είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η ποικιλία στα μήκη καθώς εξυπηρετούν διάφορες αποστολές και τεχνικές στις  μάχες μας  με το “θηρία”! Γενικά αναφέρουμε ότι όσο μακρύτερο είναι το καλάμι  τόσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα κουράζει το ψάρι. Το κρατά ψηλά υπό γωνία αποτρέποντας παράλληλα "βραχώματα και γδαρσίματα της μάννας-παράμαλλου στα βράχια, ενώ βοηθά στην χρήση σταθερής αρματωσιάς σε μεγαλύτερα βάθη.



Αποστάσεις 
Κρατήστε το καλάμι στα χέρια σας. Προσαρμόστε τον τελικό μηχανισμό και δείτε τι αποστάσεις έχει η μπομπίνα  και η λαβή του καλαμιού σε σχέση με τα χέρια σας και  το σώμα σας. Το καλάμι πρέπει να "δένει" αρμονικά με το σωματότυπό μας, όσο αστείο ή περίεργο και να ακούγεται ή διαβάζεται.  


Υ.Γ.

Διαπιστώνω κατά καιρούς πολύ μεγάλο μπέρδεμα στη διάκριση των όρων "Action" και "Casting weight" καθώς και στον έλεγχο καμπύλης του άξονα "Test Curve" ενός καλαμιού. Όποιος επιθυμεί το απόλυτο εννοιολογικό και τεχνικό ξεκαθάρισμα μπορεί να ανατρέξει  εδώ και εδώ .



Protected by Copyscape Plagiarism Detection

1 σχόλιο:

  1. Να προσθέσω σε μορφή σχολίου το εξής: Εάν τυχόν σπάσει ένα στέλεχος στο τρίσπστο, αγοράζουμε ένα έτοιμο και τελειώνει εκεί το θέμα. Εάν όμως σπάσει ένα μεσαίο τμήμα από το τηλεσκοπικό τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί θα χρειαστεί και το ανταλλακτικό αλλά και ενδεχόμενο ξήλωμα κάποιοων οδηγών από άλλα στελέχη προκείμένου να επανατοποθετηθεί το ανταλλακτικό τμήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή