Φελλός insert stick waggler με την κλασσική κεραία (αριστερά) και με την προσθήκη του αξεσουάρ (Δεξιά)
 |
Με χημικό φως 3 χιλ. και σωληνάκι για νυχτερινό ψάρεμα
|
- Εκτελώ βολή με σκοπό να βυθομετρήσω και παρατηρώ ότι ο βυθομετρητής και ο φελλός ταλαντεύονται πολύ στον αέρα, προσθαλασσώνονται σε εντελώς διαφορετικά σημεία με αποτέλεσμα να χάνω σε απόσταση και ακρίβεια μέτρησης.
Απόλυτα λογικό. Τόσο οι διαφορετικές ταλαντώσεις όσο και η αντίσταση του αέρα συντελούν σε αυτό. Δύο-τρία τα θέματα, που πρέπει να δούμε.
α) Τρόπος βολής: Το καλάμι μας είναι ένας μοχλός. Από εκεί ξεκινάμε και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το στοιχείο με τον καλύτερο τρόπο. Πέραν αυτού, για να προσθαλασσωθούν φελλός και βυθομετρητής στο ίδιο σημείο κατεβάζουμε το καλάμι αμέσως μετά τη ρίψη σημαδεύοντας με την κορυφή του το σημείο που επιδιώκουμε να μετρήσουμε.
β) Casting weight καλαμιού : Αυτό το χαρακτηριστικό παίζει από μόνο του τον δικό του σημαντικό ρόλο. Άλλη περίπτωση ένα καλάμι εγγλέζικης τεχνικής με c.w. 10-30 gr. και άλλη περίπτωση ένα καλάμι 2-10 gr. ή 5-15 gr. με τους ανάλογους σε βάρος βυθομετρητές.
γ) Διεύθυνση ανέμου : Ουδέν σχόλιο...
- Εκτελώ βυθομέτρηση. Μετακινώ το στόπερ σταδιακά μέχρι να ανέβει ο φελλός στην επιφάνεια του νερού αλλά τίποτα.
Σενάριο 1: Έχουμε κυριολεκτικά "πέσει" σε τρύπα.
Σενάριο 2: Η πετονιά του μηχανισμού έχει στρίψει με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει το ομαλό κύλισμα της πετονιάς μέσα από την στριφταροπαραμάνα.
Σενάριο 3: Ο φελλός μας κάπου έχει ρήγμα με αποτέλεσμα να έχει βαρύνει υπερβολικά από το εισερχόμενο σε αυτόν νερό και άρα δεν έχει καθόλου άνωση πλέον.
- Μήπως είναι υπερβολή η κατασκευή παράμαλλων μήκους 1,50 μ. και 2,00 μ. σε συρόμενη και σταθερή αρματωσιά αντίστοιχα? Μήπως "πετάω" χρήματα άδικα? Παρατηρώ ότι ξοδεύω αρκετό fluorocarbon.
Καθόλου υπερβολή και σε καμιά περίπτωση περιττό ξόδεμα χρημάτων. Ο ρυθμός αντικατάστασης στα παράμαλλα εξαρτάται από την φθορά τους (γδαρσίματα-τριψίματα) και από την χρήση, που εμείς κάνουμε κυρίως κατά τη βολή (αποφυγή μπερδεμάτων κλπ.). Στα πρώτα στάδια ενασχόλησης με την τεχνική είναι πολύ λογικό να "χαλάμε" συνήθως άσκοπα κάποια extra μέτρα καθώς η διαχείριση πολύ λεπτών διατομών σε τέτοια μήκη παράμαλλων θέλει τον τρόπο της και αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο. Τα παραπάνω μήκη μας πετονιάς προσφέρουν διακριτική παρουσία-συμπεριφορά μέσα στο νερό και παράλληλα πολύ καλή ελαστικότητα-αντοχή.
- Βλ'επουμε στο εξωτερικό και ειδικα στην αγγλία αρματωσιές εγγλέζικης τεχνικής με παράμαλλο μήκους 15-25 εκατοστά. Γιατί τόσο κοντό?
Όλα τα μήκη παράμαλλου ψαρεύουν καλά. Όλα τα μήκη πιάνουν ψάρια. ΟΜΩΣ τα κοντά παράμαλλα είναι πιο match, δλδ. πιο αγωνιστικά, γιατί εκεί μας ενδιαφέρει η ταχύτητα. Εκεί δεν ψαρεύουν με στόχο να ξεγελάσουν τα 1-2 καλά ψάρια αλλά να μεγιστοποιήσουν την ψαρευτική αγωνιστική απόδοση ανεξάρτητα μεγεθών. Αν σκεφτούμε και το γεγονός ότι ΟΛΟΙ οι αρθρογράφοι συμμετέχουν σε αγώνες, γίνεται άμεσα κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό.
- Μήπως ένα τόσο μακρύ παράμαλλο κινδυνεύει να "διπλώνει" από τα ρεύματα με αποτέλεσμα να ψαρεύει πιο ψηλά και να χάνει σε τσιμπήματα?
Και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όμως μια τέτοια περίπτωση απαιτεί προσαρμογή στις συνθήκες με αλλαγή στον ερματισμό, που όμως θα διατηρήσει την φυσική παρουσία και συμπεριφορά της αρματωσιάς μέσα στο νερό.Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση σχιστών βαρυδίων βάρους 0,04 γρ. η και 0,06 γρ. Πρόκειται για βαρύδια, τα οποία δουλεύουν αποκλειστικά στο παράμαλλο, είναι μικρά σε όγκο, κρατάνε το παράμαλλο σταθερό και παράλληλα δεν αλλοιώνουν τη φυσική συμπεριφορά του παράμαλλου.
Για τα σημεία τοποθέτησης στο παράμαλλο μπορείτε να δείτε εδώ .
- Θα ψαρέψω σε συνθήκες πολύ έντονου κυματισμού. Οι φελλοί μου βυθίζονται συνεχώς από τα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα της θάλασσας με αποτέλεσμα να έχω ψευδείς ενδείξεις τσιμπήματος. Πως θα μπορούσα να αντιμετωπίσω μια τέτοια κατάσταση?
Για να λέμε την αλήθεια, εάν μπορούμε να προβλέψουμε καιρικά μια τέτοια κατάσταση, καλό θα ήταν να επιλέξουμε άλλη μέρα ή άλλο σημείο για ψάρεμα. Ενδεχομένως θα πηγαίναμε αλλά με άλλη τεχνική, που ίσως ταιριάζει καλύτερα πχ. απίκο ή μπολονέζ. Εάν όμως θέλουμε να δοκιμαστούμε και σε αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να διαθέτουμε φελλούς ειδικά για τέτοιες συνθήκες.

Κρεμαστοί φελλοί, δλδ. wagglers με ιδιαίτερη σταθερότητα αλλά και ορατότητα σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας. Μπορεί να μην χαρακτηρίζονται για την πολύ διακρικτική ευαισθησία τους στα τσιμπήματα αλλά έτσι και αλλιώς μέσα στην αντάρα και στην αφρουδιά της θάλασσας τα ψάρια γίνονται πολύ δεκτικά στην τροφή και αφήνουν την φιλυποψία τους στην άκρη.
- Αγοράζω ανταλλακτικό πλαστικό χωνάκι για τη σφεντόνα και κάθε τόσο σπάνε τα ¨κερατάκια¨, που μπαίνει χωνευτό το λάστιχο της σφεντόνας με αποτέλεσμα να τα πετάω.
Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τίποτα απολύτως. Σε περίπτωση, που συμβεί κάτι τέτοιο μπορούμε να πατεντάρουμε το χωνάκι ως εξής:
α) Κόβουμε και τα δύο πλαστικά ¨κερατάκια¨ από τη βάση τους σύρριζα φροντίζοντας να μην μείνουν κόχες και προεξοχές.
β) Στη συνέχεια με τη χρήση πλαστικού νήματος χαρταετού δημιουργούμε δύο προεκτάσεις με φορά από μέσα προς τα έξω.
γ)Σαλιώνουμε τις άκρες και περνάμε τις προεκτάσεις στο λάστιχο της σφεντόνας, μετράμε αποστάσεις και ασφαλίζουμε χρησιμοποιώντας 2 μικρά δεματικά καλωδίων ( tie wraps). Το χωνάκι επαναχρησιμοποιείται αλλάζοντας απλά κατά καιρούς το πλαστικό νήμα.
Το κόστος σε σχέση με την αγορά ανταλλακτικού είναι πολύ μικρότερο και κυρίως το αποτέλεσμα εγγυάται βολές χωρίς σκέψη. Το νήμα δεν θα κοπεί και απλά καλό είναι να έχουμε 1-2 tie wraps μαζί μας για παν ενδεχόμενο.
***Να έχετε πάντως υπόψη ότι οι σφεντόνες τύπου "maggot" παρουσιάζουν τις λιγότερες βλάβες στα χωνάκια με δεδομένο ότι χρησιμοποιούν πολύ λεπτά λαστιχάκια.
Όταν λέμε σφεντόνα "maggot" εννοούμε αυτήν με τα λεπτά λαστιχάκια, που συνήθως είναι χρώματος μπλε, πράσινο ή φυσικό λάτεξ. Εάν όμως έχουμε και εδώ κάποιο σπάσιμο υπάρχει μια πολύ γρήγορη λύση, που λύνει κυριολεκτικά τα χέρια μας και απεικονίζεται παρακάτω...Καμιά όμως εγγύηση διάρκειας όμως...
- Υπάρχουν κάποιοι φελλοί , που είναι ανερμάτιστοι. Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν?
Ανερμάτιστος λέγεται ο φελλός, ο οποίος από κατασκευής στερείται έρματος. Για να ισορροπήσει ένας τέτοιος φελλός μέσα στο νερό απαιτείται πλήρες μολύβωμα της αρματωσιάς στα συνολικά αναγραφόμενα προβλεπόμενα γραμμάρια και όχι συμπλήρωμα έρματος όπως αντίθετα γίνεται στους ήδη μερικώς ερματισμένους φελλούς (πχ. 3+2, 4+1, κλπ).
Όσον αφορά στη χρήση τους, αυτά τα αξεσουάρ προορίζονται επί το πλείστον και ενδείκνυνται για την κατασκευή σταθερής αρματωσιάς. Συγκέντρωση δλδ. του βασικού ερματισμού πάνω και κάτω από το φελλό μας. Δεν είναι απαγορευτική η χρήση τους σε συρόμενες αρματωσιές αλλά δεν είναι και η πιο ιδανική επιλογή ειδικά για ψάρεμα σε σε μεγάλα βάθη. Σε περίπτωση, που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο να έχετε υπόψη ότι ο φελλός μετά τη βολή θα βρίσκεται τελείως οριζόντιος πάνω στην επιφάνεια του νερού μέχρι να τερματίσει το κύλισμα της μάνας φθάνοντας στο στόπερ*.
*Εννοείται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε ειδική στριφταροπαραμάνα ή σκέτη παραμάνα για συρόμενο στήσιμο.
- Παρατηρώ ότι η πετονιά του μηχανισμού αρχίζει να χάνει την απαλή υφή, που είχε αρχικά και τώρα δείχνει κάπως "άγρια".
Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποια προϊόντα. Ωστόσο μπορούμε να αναζωογονήσουμε κάπως μια ταλαιπωρημένη πετονιά στρεσάροντά την. Βγάζουμε κάποια μέτρα (όσα θεωρούμε αναγκαία) από το μηχανισμό και με τα χέρια μας τεντώνουμε ελαφρά την πετονιά με τα χέρια μας. Εν συνεχεία την επανατυλίγουμε στο μηχανισμό μας. Για παν ενδεχόμενο πάντως ας ρίξουμε μια ματιά και στο roller line του μηχανισμού μας, διότι μπορεί να έχει μπλοκάρει από άλατα ή και οξύδωση στη χειρότερη περίπτωση, οπότε όσο συχνά και να αλλάζουμε πετονιά το πρόβλημα θα είναι εντονότερο.
- Προρύθμιση φρένων. Έχει τόσο μεγάλη σημασία και γιατί?
Η προρύθμιση του φρένου έχει πρωταρχικό σκοπό να μας φέρει σε επαφή με τον εξοπλισμό μας. Για μένα προσωπικά αποτελεί μια σημαντική διαδικασία πρίν ακόμη πάμε στη θάλασσα...!!!Συνδέοντας το καλάμι με το μηχανισμό, περνώντας την πετονιά μέσα από τους οδηγούς τεστάρουμε και αντιλαμβανόμαστε τις ανοχές και αντοχές ολόκληρου του συστήματος. Έτσι βρίσκουμε το κατάλληλο "σημείο", που θα πάρουμε την οφέλιμη δράση του καλαμιού μας σε συνδυασμό με την προστασία που προσφέρει το φρένο του μηχανισμού γενικά.Παράλληλα όμως κατανοούμε και τις δυνατότητες των λεπτών διαμετρημάτων πετονιάς, που σίγουρα για κάποιους από εμάς μπορεί να είναι κάτι το πρωτόγνωρο και ίσως φοβικό.
Ειδικά στους front drag μηχανισμούς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς από εταιρία σε εταιρία και από μοντέλο σε μοντέλο παρατηρούνται πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις φάσεις..."πλήρες κλείδωμα"-"προρύθμιση"-"πλήρες ξεκλείδωμα"...!Μάθετε τον εξοπλισμό σας καλά πριν έλθει το δύσκολο ψάρι. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του καλαμιού σας και βρείτε πότε θα "δώσετε" φρένο .
- Θέλω να προρυθμίσω το φρένο ΑΛΛΑ δεν θέλω να το σετάρω για λειτουργια στις μέγιστες παραβολές του καλαμιού μου.
Δεκτό το αίτημα και εξάλλου δεν είναι πάντα υποχρεωτικό. Όμως και πάλι αυτό σημαίνει γνώση του τι κάνουμε. Όταν επιχειρούμε κάρφωμα αποτυχημένο και ακούμε τα φρένα η ρύθμιση είναι λάθος.
- Το ψάρι παίρνει φρένα και εγώ προσπαθώ να τυλίξω παράλληλα την πετονιά. Σωστό ή λάθος?
Τα φρένα υπάρχουν για να κάνουν τη δουλειά τους και η ανάκτιση τη δική της! Η πρώτη λειτουργία είναι παθητική και η δεύτερη ενεργητική. Το πότε θα κάνουμε ανάκτηση υποδεικνύεται από το φρένο και είναι η στιγμή, που σταματά να δουλεύει είτε γιατί το ψάρι κουράστηκε είτε γιατί έκανε απότομο ελλιγμό δημιουργώντας μπόσικα στην πετονιά του μηχανισμού μέσα στο νερό. Παράλληλη χρήση δεν έχει νόημα.
- Θα ψαρέψω σε σημείο βάθους πχ. 8-9 μέτρων χρησιμοποιώντας συρόμενη αρματωσιά. Ποιο θα πρέπει να είναι το βάρος της αρματωσιάς μου σε γραμμάρια?
Σε θεωρητικό επίπεδο μας βολεύει στήσιμο 1 γραμμαρίου και 1,50 γραμμαρίου και 2 γραμμαρίων, 2,5 γρ. κοκ. αφού όλα κάτω θα πάνε έτσι και αλλιώς. Από κει και πέρα το συνολικό βάρος θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ή όχι ρευμάτων, από την ύπαρξη ενοχλητικών μικρόψαρων (καλόγριες, γοπάκια, λιτσάκια κλπ.) που "προλαβαίνουν" το δόλωμα κάπου στα μεσόνερα "χαλώντας" το ψάρεμά μας.
Μην ξεχνάμε κάτι. Εφόσον δουλεύουμε με συρόμενη αρματωσιά στοχεύουμε σε ειδικό σημείο βάθους. Ναι οκ. μπορεί να πάρουμε ένα καλό ψάρι και On the drop αλλά πρώτιστα μας ενδιαφέρει το σημείο, που έχουμε βυθομετρήσει. Επομένως φροντίζουμε να κατασκευάσουμε μια αρματωσιά, που ναι μεν θα φθάσει σχετικά "γρήγορα" στην θέση προεπιλογής αλλά παράλληλα να "απλώσει" και να συμπεριφερθεί όσο το δυνατόν πιο φυσικά μέσα στο νερό.
- Έχω τον ήλιο εμπρός μου, η επιφάνεια του νερού γυαλίζει με αποτέλεσμα να έχω από πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη οπτική επαφή με την αντένα του φελλού.
Πολύ κουραστική κατάσταση σίγουρα. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση αντένα χρώματος κόκκινου, κίτρινου και πολυχρωμίες. Τη λύση στο πρόβλημα θα μας δώσει ένας φελλός, που θα φέρει κεραία μαύρου χρώματος. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη σε μήκος τόσο εμφανέστερη θα είναι σε αυτές τις δύσκολες για τα μάτια μας συνθήκες.
- Δεν θέλω να χαλάσω την αρματωσιά μου αλλά να τη διατηρήσω πάνω στο καλάμι μου.
Α) Περίπτωση τρίσπαστου.
Απαιτούμενα αξεσουάρ είναι ένας μικρός ειδικός φελλός για τύλιγμα αρματωσιάς, ένα απλό λαστιχάκι και ένα ζευγάρι δέστρες καλαμιού με velcro (σκράτς).
1) Χαλαρώνουμε το φρένο στο μηχανισμό μας, αφήνουμε αρκετά μπόσικα στην πετονιά και αποσυναρμολογούμε το καλάμι τοποθετώντας τα κομμάτια παράλληλα μεταξύ τους.
2)Δένουμε μαζί προσεκτικά και πάντα πράλληλα τα στελέχη του καλαμιού στο πάνω και κάτω μέρος, ενώ η πετονιά που περισεύει μαζί με την αρματωσιά τυλίγεται στον ειδικό φελλό και ασφαλίζεται με το λαστιχάκι.
Β) Περίπτωση τηλεσκοπικού καλαμιού (εγγλέζικης, trout ή bolognese τεχνικής).
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Συμπτύσσουμε το καλάμι, μαζεύουμε τα μπόσικα της πετονιάς, ενώ τυλίγουμε την αρματωσιά στον ειδικό φελλό.
- Σκέφτομαι να ψαρέψω σε περιβάλλον λίμνης με την εγγλέζικη τεχνική. Τι προσέχω, τι διαφοροποιείται σε σχέση με το ψάρεμα στη θάλασσα?
Υπάρχουν κάποια tips, που μπορούν πραγματικά να φανούν χρήσιμα συγκεντρωμένα εδώ .
- Για ποιο λόγο αφήνουμε ένα κενό πάνω στην πετονιά της μάνας ίσο με 1,5 μήκος φελλού μεταξύ του σημείου που κάθεται ο φελλός πάνω στην αρματωσιά και του υπόλοιπου συμπληρωματικού ερματισμού?
Αυτό γίνεται στη συρόμενη αρματωσιά και το κάνουμε για να αποτρέψουμε πιθανό μπλέξιμο του φελλού με τα σχιστά βαρύδια καθώς ταλαντεύονται όλα μαζί στον αέρα κατά την πτήση τους.

- Ο φελλός τρέχει μέσα στο νερό με μεγάλη σχετικά ταχύτητα και δεν μπορώ να ελέγξω την κατάσταση.
Η λύση είναι το συνεχές βύθισμα τη μύτης του καλαμιού μέσα στο νερό μέχρι να καρφώσουμε. Εκτελούμε τη βολή μας δλδ., εν συνεχεία βυθίζουμε την κορυφή μέσα στο νερό περί τα 30-40 3κατοστά ενώ παράλληλα κάνοντάς της 2-3 τιναγματάκια μέσα στο νερό μαζεύουμε τα μπόσικα της πετονιάς.
Με αυτόν τον τρόπο βυθίζεται σωστά η πετονιά του μηχανισμού και δεν παρασύρεται εύκολα από τα ρεύματα με αποτέλεσμα να έχω αρκετά σταθερή θέση και στο φελλό.Εννοείται ότι καθόλη τη διάρκεια μαζεύω κάθε τόσο τα όποια μπόσικα.Η εγγλέζικη τεχνική δεν προορίζεται, για να αντιμετωπίσει ρεύμα τύπου ¨χείμαρος¨ , απλά η λύση που προαναφέραμε αντιμετωπίζει τις πιο νορμαλ καταστάσεις έντασης.
- Ένωση πετονιάς μηχανισμού και παράμαλλου με τη μέθοδο θηλιά-θηλιά. Πόσο μεγάλες να είναι οι θηλιές και γιατί?
Όσο πιο μικρές γίνεται, διότι τόσο μικρότερο είναι το shock, που θα δέχεται όχι ο κόμπος αλλά η ίδια η θηλιά συνολικά σε μεγάλες και ίσως οριακές για την πετονιά δυνάμεις.
- Ποιες οι κατηγορίες φελλών και πως ερματίζονται ;
Οι φελλοί της τεχνικής χαρακτηρίζπνται για το πλήθος των υλικών κατασκευής, των σχημάτων αλλά και των ερματισμών. Περισσότερες πληροφορίες εξειδικευμένες υπάρχουν εδώ .
- Θα πάω για ψάρεμα. Πόση ποσότητα προνύμφης μύγας χρειάζεται να προμηθευτώ?
Μπορείτε να βγάλουμε ένα πολύωρο ψάρεμα και με 250 γρ. Εάν, για παράδειγμα, τηρήσουμε μια στρατηγική τακτικού μαλαγρώματος με ρυθμό 10-15 σκουληκάκια στη σφεντόνα ανά 2-3 λεπτά, διατηρούμε ένα πολύ καλό ρυθμό. Μαλαγρώνουμε, ανανεώνοντας τακτικά την εικόνα με τα προκλητικά βυθιζόμενα σκουληκάκια, δίχως υπερβολές. Το μυστικό είναι η σταθερότητα στο ρυθμό από την αρχή μέχρι, που θα φύγουμε.
- Πρόσθεση τροφής στερεάς μορφής μέσα στη μαλάγρα. ποια τα πλεονεκτήματα? Για πόση ποσότητα μιλάμε ?
Η πρόσθεση στερεών πρόσθετων με κάποιο όγκο, όπως μπιγκατίνι, pellets, ψιλοκομμένα σκουλήκια είναι μια τακτική που δίνει σίγουρα το κάτι παραπάνω στη μαλάγρα μας. Μεγάλη προσοχή όμως στη δοσολογία, γιατί αυτό έχει επίπτωση στη συνοχή της μπάλας και κατά συνέπεια στη ρίψη της ειδικά όταν επιδιώκουμε να καλύψουμε κάποια απόσταση.
Εδικά στην περίπτωση των σκληρών ξηρών pellets καλό είναι να τα προσθέσουμε την τελευταία στιγμή πριν τη ρίψη καθώς έχουν την τάση να απορροφούν αρκετή υγρασία πράγμα, που επηρεάζει τη μαλάγρα μας.
Βασικά πλεονεκτήματα: Ρίψη τροφής σε μεγάλες αποστάσεις ακόμη και με αντίθετο άνεμο, πιο ενεργητική η μαλάγρα ως προς το ρυθμό διάσπασης των υλικών της.
- Σήτα μαλάγρας: Ποιος ο σκοπός της χρήσης της;
Η ειδική σήτα μαλάγρας :α)βοηθά στην καλύτερη εξάπλωση της υγρασίας σε όλο το άλευρο, β) εξαλείφει τυχόν σβόλους που θα παραμείνουν αδιάσπαστοι στο βυθό και μας δυσκολεύουν στην προσπάθεια κατασκευής μπάλας με καλή συνοχή, γ) δίδει πιο φινετσάτη και αφράτη υφή στο υλικό μας, γιατί επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορήσει μέσα στο υλικό, πράγμα που συντελεί στην καλύτερη διάσπαση.
Σημεία άξια προσοχής...: α) Μπορούμε να διπλοπεράσουμε τη μαλάγρα μας από τη σήτα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, β)επιβάλλεται να περάσουμε από τη σήτα και την έτοιμη συσκευασμένη ημίυγρη μαλάγρα.
- Αγκίστρι...Με κρίκο ή παλέτα;
Και οι δύο τύποι ανταποκρίνονται πολύ καλά σε αυτό, που ζητάμε.Δεν υπάρχει υστέρηση του ενός έναντι του άλλου τύπου με την προϋπόθεση ότι δένουμε σωστά τα μεν και τα δε. Για τα αγκίστρια παλέτας δεν έχουμε να πούμε κάτι ειδικό.
Τα αγκίστρια με κρίκο απαιτούν πάντως προσοχή. Οι πιο ενδεδειγμένοι κόμποι είναι ο Clinch και ο Palomar. Ο δεύτερος είναι πιο ασφαλής με την έννοια ότι είναι πιο σταθερός πάνω στον κρίκο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναφέρω ποιος εκ των δύο είναι πιο ισχυρός, διότι τα εργαλεία μας στο σύνολό τους εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά δεν "επιτρέπουν" να εκτεθεί ο κόμπος.
Το μόνο τρωτό σημείο στο αγκίστρι με κρίκο είναι το τελείωμα του κρίκου, που κόβει εύκολα την λεπτή πετονιά, εφόσον αυτή σκαλώσει εκεί.
- Προσπαθώ να ρίχνω σκουληκάκια με τη σφεντόνα όσο πιο κοντά στο φελλό μπορώ αλλά δεν το καταφέρνω πάντα.
Και δεν χρειάζεται...Το όλο σκεπτικό λέει ότι φροντίζουμε να ανανεώνουμε μια προκλητική στα μάτια των ψαριών εικόνα με τα βυθιζόμενα κινητικά σκουληκάκια στο ευρύ πεδίο που καλύπτει η αρματωσιά μας. Και 5 μέτρα παραπέρα να πέσουν δεν χάθηκε κάτι.
- Προσπαθώ να περάσω το biggatino στο αγκίστρι αλλά πληγώνεται και ξεζουμίζεται.
Ο τρόπος που δολώνουμε τις προνύμφες μύγας είναι πολύ συγκεκριμένος. Πάντα φυσικά εννοείται πως καρφώνουμε το αγκίστρι στην χονδρή άκρη τους. Όταν κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα το κουτί δολώματος τα σκουληκάκια είναι χαλαρωμένα. Όταν όμως τα πιάσουμε, για να τα δολώσουμε συρρικνώνονται. Χρειάζεται λοιπόν να πιέσουμε την προνύμφη σχετικά έντονα με το δείκτη και τον αντίχειρα έτσι ώστε να επιμηκυνθεί εμφανίζοντας το λεπτό της πέτσινο άκρο.
- Φτιάχνω μια σταθερή αρματωσιά και θέλω να μπλοκάρω το φελλό από πάνω. Να χρησιμοποιήσω 1-2 βαρυδάκια ή να χρησιμοπιήσω ένα ελαστικό στόπερ ή νήμα στόπερ;
Κάνουν τα πάντα...! Η χρήση όμως back shots (σχιστά βαρίδια) βοηθά καλύτερα στο βύθισμα της πετονιάς του μηχανισμού, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες επιφανειακού ρεύματος. Απλά σε αυτήν την περίπτωση προσέχουμε τα 2/3 του ερματισμού να βρίσκονται ΠΑΝΤΑ από την κάτω μεριά της βάσης του φελλού μας.
- Ποιο είναι το καλύτερο μέγεθος αγκιστριού?
Καλύτερα θα λέγαμε ποιο κατάλληλο. Το βασικό κριτήριο δεν είναι τα ψάρια που κρατά ένας τόπος απλά, αλλά το είδος του δολώματος, που θα χρησιμοποιήσω κατά περίπτωση. Σωστή παρουσίαση μέσα στο νερό και αποτελεσματικό κάρφωμα σημαίνει αρμονία αγκιστριού & δολώματος. Παραδείγματα: Αγκίστρι Νο 12-18 δέχονται ακόμη ακόμη και μια προνύμφη μύγας περασμένη από την άκρη της. Η έντονη κίνησή της θα τραβήξει άμεσα το βλέμμα του ψαριού, ενώ το αγκιστράκι θα περάσει απαρατήρητο. Χρήση "ακροβάτη" ή ζωντανού δολώματος πχ. γαρίδα, μπαλαδάκι, κοκκοβιός απαιτεί αγκίστρι αρκετά μεγαλύτερο (Νο 10). Αν μάλιστα πάμε σε πιο ακραίο σενάριο με χρήση σκουληκιού "φαραώ" τότε το μέγεθος ανεβαίνει παραπάνω.
- Πως νοείται μια καλή βυθομέτρηση;
Σωστή βυθομέτρηση δεν σημαίνει απλά πως φτιάχνουμε μια αρματωσιά, της περνάμε έναν βυθομετρητή και τη ρίχνουμε στο νερό περιμένοντας να φανεί απλά αμυδρά η χρωματιστή κεραία του φελλού μας. Πιθανή μετατόπιση του φελλού μας ενδεχομένως σημαίνει ψάρεμα σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Παράλληλα λοιπόν ανιχνεύουμε το βυθό για περίεργες εδαφικές ανωμαλίες, που μπορεί να σημαίνουν σκαλώματα, απότομη αποχή προ το χάος, κλπ. Επομένως καλό είναι να εκτελέσουμε μια σειρά από βολές, έτσι ώστε να έχουμε μια όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτική εικόνα του ανάγλυφου. Απαραίτητο σε περιοχές, που δεν γνωρίζουμε από προηγούμενες εξορμήσεις. Μια καλή μέθοδος είναι ο "σταυρός". Οι αποστάσεις, που δίνουμε είναι ενδεικτικές απλά, για να καταλάβουμε την διαδικασία.
- Είναι αναγκαία η χρήση μαλάγρας στο ψάρεμά μου;
Όχι δεν είναι αναγκαία και δεν αποτελεί πάντα δικαιολογία αποτυχίας ή επιτυχίας. Απλά είναι ένα εργαλείο. Πρόταση στα πρώτα βήματα με την τεχνική να την αποφύγουμε και να εξασκηθούμε στη συστηματική χρήση μπιγκατίνο σε τακτικό ρυθμό, δλδ μαλάγρωμα με τη χρήση σφεντόνας για προνύμφες μύγας.
- Κατοικώ σε περιοχή, που δεν υπάρχει διάθεση μπιγκατίνο! Τι μπορώ να κάνω;
Θα προσαρμοστούμε αναγκαστικά. Θα επιστρατεύσουμε τα ζωντανά δολώματα της περιοχής μας, όπως γαριδούλες ζωντανές, μικρόψαρα για ψάρεμα αρπακτικών. Θα ετοιμάσουμε ένα καλό σφιχτό ζυμαράκι για κέφαλους-σάλπες.
Ψωμί και γαρίδες φρέσκες για δόλωμα από την αγορά. Αυτά τα δύο μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν άριστη εναλλακτική λύση για μαλάγρωμα με σφεντόνα ομοίως σα να επρόκειτο για μπιγκατίνο.
Το μεν ψωμί κάνοντας μικρά μπαλάκια την ψυχα του (5-6 στρογγυλά σφαιράκια τη φορά) και βολή. Ίδια λογική και με την ψιλοκομμένη γαρίδα, αφού πρώτα την έχουμε βάλλει σε ταπεράκι με αλάτι για να σφίξει η σάρκα της.
Προσομοίωση χρήσης σφεντόνας για μαλάγρωμα με ψωμί αντί μπιγκατίνο
- Βλέπω κάποια στησίματα συρόμενης αρματωσιάς με πάρα πολλά σχιστά μικρά βαρίδια πχ. 0,10-0,15 γρ. Γιατί τόσα πολλά; Δεν μπορώ να βάλλω 4-5 σχιστά των 0,30-0,40 γρ. και να ξεμπερδεύω;
Απάντηση απόλυτα επιγραμματική...! α) Άριστη διακριτική παρουσίαση δολώματος,β) αποφυγή μπερδεμάτων κατά τη βολή ειδικά σε συνθήκες ανέμου λόγω υπερολικής ταλάντωσης του ερματισμού, γ) διάθεση για εξέλιξη και "ψάξιμο" πάνω στην τεχνική.
- Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα καλάμι εγγλέζικης τεχνικής με φελλό bolognese;
Φυσικά και μπορούμε αλλά οφείλουμε να ξέρουμε ότι ένα "κοντό" καλάμι (κάτω από 4,5-5 μέτρα) σε μακρινά πετάγματα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία καλού ελέγχου της πλεύσης του φελλού bolognese και παράλληλα θα αδυναμία "επαφής" με το φελλό άρα αποτελεσματικού καρφώματος.
- Βλέπουμε videos στο youtube με Άγγλους που δείχνουν αρματωσιές με κοντό παράμαλλο όπως πχ. 20-30 εκ.Γιατί τόσο κοντό;
Κατά πρώτον ψαρεύουν σε πολύ ρηχά νερά. Και όταν λέμε ρηχά μιλάμε για ρηχά...Κατά δεύτερον αυτές οι αρματωσιές προτείνονται από ανθρώπους με αγωνιστικό ψαρευτικό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όλη λοιπόν η νοοτροπία και η σκέψη κινείται γύρω από τη λογική...ψαρεύω γρήγορα, αποτελεσματικά, με γρήγορη αντίληψη στα τσιμπήματα των ψαριών. Αν όλα τα παραπάνω τα συνδέσουμε με το γεγονός ότι εκεί χρησιμοποιούνται μήκη καλαμιών κατά βάση 3-3,60 μ. αντιλαμβάνεστε ότι το πράγμα οδηγείται νομοτελειακά σε χρήση κοντής αρματωσιάς...συνολικά και όχι απλά παράμαλλου.
- Υπάρχει η λογική που λέει παράμαλλο λεπτότερο από τη μάνα.
Ναι έτσι είναι για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον η διακριτική παρουσία του δολώματος και δεύτερον η σίγουρη διάσωση της αρματωσιάς σε πιθανό σκάλωμα με πιθανότερη την αντικατάσταση παράμαλλου. Το θέμα αλλάζει στο ανάποδο αν αντιμετωπίσουμε μεγάλα και επίμονα π.χ. μελανούρια ή γόπες που χτυπάνε ασύστολα και συγχρόνως κόβουν την πετονιά για πλάκα με τα δόντια.
- Υπάρχουν φελλοί με πολύχρωμη κεραία. Είναι κάτι το ιδιαίτερο?
Η πολύχρωμη κεραία χρησιμεύει σε δύο βασικές καταστάσεις: α) βοηθάει το μάτι όταν αλλάζουν οι φάσεις του φυσικού φωτισμού, ααλλά κυρίως σε κοντινές αποστάσεις. β) βοηθάει στο ψάρεμα με την μέθοδο lift bite, όπου ψαρεύουμε αποκλειστικά στο βυθό με ξαπλωμένα βαρύδια και παράμαλλο. Είναι τακτική που συναντάμε επί το πλείστον στα γλυκά νερά, όπου ο φελλός ανάλογα με την συμπεριφορά των ψαριών βυθίζεται ή αναδύεται και εκεί η πολύχρωμη κεραία δείχνει την παραμικρή δραστηριότητα.
- Ξαπλωτό παράμαλο νοείται στην τεχνική και πότε?
Αυτή η περίπτωση αφορά επί το πλείστον ψάρεμα σε γλυκά νερά, όπου στοχεύουμε ψάρια που τρέφονται κατά βάση στην επιφάνεια του βυθού. Θα το βρούμε ως τεχνική σε τρεχούμενα νερά ποταμών όπου σε συνδυασμό και με βαρίδια επιτυγχάνουμε καλή παρουσίαση του δολώματος.
Δύο στόπερ δεμένα δίπλα δίπλα μαζί κολλητά?
Πολύ σημαντικό "κολπάκι" για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον εξασφαλίζουμε ακόμη καλύτερα πως το στόπερ θα παραμείνει σταθερό ακόμη και στην περίπτωση αστοχίας στο δέσιμο ενός. Δεύτερον μπορούμε να δοκιμάσουμε να ψαρέψουμε πιο ψηλά από την αρχική μας βυθομέτρηση για να "σκανάρουμε" τις διαθέσεις των ψαριών αλλάζοντας την παρουσίαση του δολώματος. Στην περίπτωση αυτή αρκεί να μετακινήσουμε ανάλογα το ένα στοπερ πιο κοντά σχετικά προς το φελλό. Αν θελήσουμε να επιστρέψουμε στο αρχικό βάθος απλά το σέρνουμε και πάλι ώστε να συναντήσει το άλλο που δεν πειράξαμε.
|