Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Συρόμενες αρματωσιές εγγλέζικης τεχνικής

Κείμενο-σκιτσάκια-φωτογραφίες:Μάνος Μελετίου
Όταν  καλούμαστε να αναζητήσουμε τα ψάρια σε βάθη αρκετά μεγαλύτερα από το συνολικό μήκος του καλαμιού μας, η κατασκευή συρόμενης αρματωσιάς αποτελεί  μονόδρομο. Η λογική ενός τέτοιου στησίματος υπονοεί μια αραιή διάταξη βαριδιών και μια ελεύθερα συρόμενη παραμάνα ή στριφταροπαραμάνα, η οποία κάποια στιγμή τερματίζει την κύλιση της πετονιάς του μηχανισμού  σε ένα επιθυμητό για εμάς  βάθος  μέσω ενός στόπερ. 

Πόσο γρήγορα ή αργά όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Για ποιους λόγους και κυρίως με ποιο τρόπο; 

Στο μυαλό μας υπάρχει αφενός η αποτελεσματικότητα και παράλληλα η σωστή παρουσίαση του δολώματος αλλά και της αρματωσιάς μας συνολικά. Καταλυτικό φυσικά ρόλο σε αυτό παίζει ο ερματισμός ως συνολικό βάρος αλλά και ως διάταξη, στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στα πιο συχνά τουλάχιστον σενάρια. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θεωρητικά έχουμε έναν φελλό συμπληρωματικού ερματισμού πχ. +2. 



Ομοιόμορφο βύθισμα

Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε βαρίδια ίδιου βάρους μικρής σχετικά υποδιαίρεσης πχ. 0,10 γρ. ή 0,15 γρ. σε αραιή διάταξη μεταξύ τους με αποστάσεις περίπου 10 εκ. μεταξύ τους. Είναι η πιο απλή κατασκευή, που απευθύνεται σε μηδενικό ή ανεπαίσθητο θαλάσσιο ρεύμα και με τρόπο βύθισης απόλυτα ομοιόμορφο. 





Η ταχύτητα βύθισης σε αυτήν την περίπτωση εξαρτάται απόλυτα από την απόσταση, που θα αφήσουμε μεταξύ των σχιστών βαριδιών. Μεγάλη απόσταση αργός ρυθμός, μικρή απόσταση γρήγορος ρυθμός. Πάντα όμως με ομοιόμορφο κατέβασμα, εφόσον χρησιμοποιούμε ομοιοβαρή σχιστά μολυβάκια σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Το μακρύ παράμαλλο έρχεται σε δεύτερο χρόνο να ολοκληρώσει μια φυσιολογική συμπεριφορά βυθίσματος, που δεν θα "ξενίσει" στα ψάρια. Αυτή η αρματωσιά χαρακτηρίζεται λοιπόν για τα δύο αυτά στάδια λειτουργίας.  



Ταχύ βύθισμα

Πολλές φορές η ανάγκη για έντονα γρήγορο ρυθμό βύθισης μιας αρματωσιάς, θα λέγαμε ότι είναι επιβεβλημένη. Δυνατός άνεμος, που σημαίνει επιφανειακό ρεύμα και "φούσκωμα" της πετονιάς του μηχανισμού μετά τη βολή σε συνδυασμό με μεγάλο σχετικά βάθος, αποτελούν συνθήκες που απαιτούν άλλο ρυθμό. Σε αυτήν την περίπτωση ο ερματισμός συνδυάζει απλωτά μεν βαρίδια, που όμως λιγοστεύουν αρκετά, με το υπόλοιπο του ερματισμού να συμπληρώνεται με bulk, κολλητά σχιστά βαρίδια ή μια πιο σταθερή μάζα, όπως βαρίδι σχήματος  "τορπίλη"  ή   "αυγό". 

 


Ας δούμε δυο παραλλαγές από την αρματωσιά, που δείξαμε παραπάνω. 

Περίπτωση 1 

Γρήγορη βύθιση με διατήρηση ομοιόμορφου φυσιολογικού ρυθμού. 


Η συγκεκριμένη αρματωσιά λειτουργεί σε 3 χρόνους. Το βαρίδι με τη μεγαλύτερη μάζα κινείται γρηγορότερα σε σχέση με την υπόλοιπη αραιή διάταξη, που ακολουθεί βυθιζόμενη, αφού τερματιστεί η κύλιση της πετονιάς μέχρι το σημείο του στόπερ. Το δε παράμαλλο έρχεται τελευταίο να συμπληρώσει την εικόνα σε τρίτο χρόνο.  


Αντικατάσταση τορπίλης με συστοιχία σχιστών "bulk" 



Περίπτωση 2

Πάμε σε ακραία περίπτωση τώρα. Οι συνθήκες είναι όλες εναντίον μας. Βάθος πολύ μεγάλο, ρεύματα επιφανειακά και υποθαλάσσια και παρουσία μικρόψαρων, που "κλέβουν" το δόλωμα πολύ ψηλότερα από το βυθό. Εδώ πρωτεύων στόχος είναι η πολύ γρήγορη άφιξη του δολώματος στο βυθό και η όσο το δυνατόν πιο σταθερή συμπεριφορά της αρματωσιάς στα ρεύματα. 


 Σε αυτό το σενάριο η αρματωσιά λειτουργεί σε δύο τελείως διαφορετικούς χρόνους .Ένα πολύ γρήγορο κατέβασμα, χωρίς διακριτικότητες και φυσιολογική παρουσίαση, που όμως ακολουθείται από ένα παράμαλλο, το οποίο επαναφέρει τη φυσικότητα και τη διακριτική συμπεριφορά καθώς εξομαλύνει την πολύ βίαιη αρχική κύλιση της πετονιάς του μηχανισμού μας.  

Συμπεράσματα-tips

  • Στο θεωρητικό σενάριο ο φελλός +2 γρ. ζυγίστηκε επακριβώς με αρματωσιά +2 γρ. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είτε γιατί ο φελλός δεν είναι ακριβής, είτε γιατί επικρατεί ελαφρύς κυματισμός, είτε γιατί θέλουμε καλή ορατότητα από απόσταση. Αυτό πολλές φορές σημαίνει έρμα κάτω από 2 γρ. πχ. 1.80 γρ.

  • Εξοικειωθείτε καλά με τους φελλούς σας και βρείτε τους πιο αξιόπιστους. Υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε αυτό το κομμάτι. Ας είναι 5 όλοι και όλοι αλλά σωστοί από κάθε άποψη. 

  • Προσοχή στο bulk των βαριδιών, που "κάθεται" η παραμάνα με το φελλό να μην ξεσέρνει κατά τις βολές. Ο συνδυασμός 2Χ0,15 γρ. είναι από τους πιο ασφαλείς. 

  • Συρόμενες αρματωσιές με χρήση "τορπίλης" ή "αυγού" απαιτούν σχετικό βαρίδι με βάρος τουλάχιστον στο 50%  επί του συνολικού συμπληρωματικού ερματισμού, προκειμένου να δουλέψει το όλο σύστημα, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί ως συμπεριφορά.  

  • Ανώτερο επιτρεπτό βάθος για χρήση συρόμενης αρματωσιάς δεν πρόκειται να αναφέρουμε. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας τι θέλουμε να κάνουμε! Float fishing ή καθετή με φελλό στην άβυσσο; 

  • Συγκεκριμένο βάρος ερματισμού ανάλογα με το εκάστοτε βάθος δεν υπάρχει σαν μπούσουλας με την έννοια ότι σε νορμάλ συνθήκες όλες οι αρματωσιές στο βυθό καταλήγουν έτσι και αλλιώς.  Αδυναμία όμως ελέγχου του φελλού σε ακραίες συνθήκες βάθους ή καιρικών συνθηκών σημαίνει ανάγκη χρήσης μεγαλύτερου φελλού. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου