Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Οι τεχνητές λίμνες ψαρέματος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το  Ηνωμένο Βασίλειο κατακλύζεται από συγκροτήματα λιμνών κατά κανόνα τεχνητής προέλευσης, που χαρακτηρίζονται ως Commercials. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όταν ο 4 φορές Άγγλος παγκόσμιος πρωταθλητής Bob Nudd  δήλωνε κάποτε σε συνέντευξή του ότι "αυτές οι λίμνες διέσωσαν τη βρετανική βιομηχανία ειδών αλιείας"! Πρόκειται στην ουσία για κλειστές λεκάνες νερού ιδιωτικής εκμετάλλευσης, οι οποίες εμπλουτίζονται με ενδημικά  είδη ψαριών  με στόχο το ψάρεμα. Με βάθη, που ξεκινούν από μόλις 30-50 εκατοστά του μέτρου και σπανίως ξεπερνούν τα 3-3,5 μέτρα. Καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις τόσο του απλού καθημερινού ψαρά όσο και των οργανωμένων διαγωνιστικών συναντήσεων με πλήθος εκδηλώσεων ανά έτος σε ολόκληρη την επικράτεια. 


Chester lakes



Εγκαταστάσεις, εντός των οποίων ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει ή και να νοικιάσει  αλιευτικό εξοπλισμό, να προμηθευτεί πάσης φύσεως αναλώσιμα, όπως δολώματα, μαλάγρες, μικροαξεσουάρ μέχρι και είδη εστίασης. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα και άλλων παράλληλων φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, όπως διανυκτέρευση και αθλοπαιδιές. Όλα αυτά φυσικά εντός αυστηρών κανονισμών ενιότε μάλιστα και πολύ αυστηρών. 




Οι κανόνες


Η πρόσβαση για την άσκηση του αγαπημένου χόμπι απαιτεί μια σειρά προϋποθέσεων, όπως άδεια αλιείας σε πλήρη ισχύ για ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια  και πλήρη εναρμόνιση με τους ανά επιχείριση κανόνες λειτουργίας. Οι κανόνες ή αλλιώς περιορισμοί αυτών των εγκαταστάσεων  στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία αφενός και αφετέρου στην προστασία των ψαριών και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Δίνουμε κάποια λίγα αλλά αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα, για να μπούμε στο νόημα...



Α) Δολώματα-Μαλάγρες

Υποχρεωτική αγορά και χρήση προϊόντων, που διατίθενται αποκλειστικά από το εσωτερικό κατάστημα ή αυστηρός έλεγχος των προσωπικών δολωμάτων-μαλάγρας, που σημειωτέον πρέπει να είναι εντός εμπορικής συσκευασίας. Κανόνες πολύ κοινότυποι θα λέγαμε, που περιορίζουν όχι μόνο τη χρήση επιβαρυντικών υλικών για τα ψάρια αλλά παράλληλα προωθούν πολύ συγκεκριμένα προϊόντα ανάλογα με την εγκατάσταση πάντα.

Η χρήση των pellets ειδικά εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς καθώς συναντάμε ακόμη και παντελή απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις.


Β) Αλιευτικός εξοπλισμός 

Κυρίαρχος περιορισμός αποτελεί η υποχρεωτική χρήση αγκιστριού barbless δλδ. χωρίς αρπάδι. Η χρήση διχτυού φύλαξης είθισται να απαγορεύεται, αφού  βασικός κανόνας είναι το άμεσο catch and release. Επιτρέπονται συνήθως μόνο σε αγώνες και  συνοδεύονται από ειδικές συνθήκες, όπως η χρήση περισσοτέρων του ενός ψαροκάλαθων πχ. για την ασφαλή φύλαξη ψαριών, που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες ειδών ή ακόμη και με ανώτατο όριο συνολικού όγκου ψαριών ανά δίχτυ, πχ. 30 λίβρες προς αποφυγή ασφυξίας. Ελάχιστο επιτρεπόμενο μήκος, άνοιγμα κλπ. Ειδική πλύση πριν από τη βύθισή του στο νερό της λίμνης προς αποφυγή διάδοσης τυχόν μολυσματικών ασθενειών και βακτηριδίων στα ψάρια.

Είναι γνωστό πως ήδη με νόμο σε ισχύ από το 1987 απαγορεύεται έτσι και αλλιώς η χρήση μολύβδινων βαριδιών άνω του 0,06 γρ. Ωστόσο σε πολλές λίμνες του είδους συναντάμε απαγόρευση ακόμη και για τα ελαφρύτερα, που σημαίνει γενική υποχρεωτική χρήση non toxic βαριδιών. 




Διάταξη συγκροτήματος-Garbolino Lindholme commercial lakes 


Γ)Χρήση εγκαταστάσεων

Τα συγκροτήματα αυτά διαθέτουν έναν αριθμό λιμνών, που διαχωρίζονται  σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το χαρακτήρα της δραστηριότητας.

Match lakes: Προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αγωνιστικές συναντήσεις. Διαθέτουν τα περισσότερα από τα ενδημικά είδη των ψαριών με αρκετά μεγάλη ποικιλία  μεγεθών, χωρίς όμως extreme όγκους. 

Pleasure lakes: Απευθύνονται στον απλό καθημερινό ψαρά, που αναζητά κάποιες μοναχικές ώρες διασκέδασης ή εξάσκησης, παρέα με την οικογένειά του ή με φίλους. Ως προς τα ψάρια συνήθως έχουν τις προδιαγραφές μιας match λίμνης.

***Πολλές φορές συναντάμε και τη "μεικτή" περίπτωση match/pleasure λίμνη, όπου αν δεν υφίσταται κάποιο προγραμματισμένο event, τότε αφήνεται ελεύθερη προς χρήση.

Specimen lakes: Απευθύνονται στο στοχευμένο ψαρά, που αναζητά ψάρια "τρόπαια", όπως πχ. υπερμεγέθη κυπρινοειδή,  ή κυνηγετικά είδη, όπως τούρνες, γατόψαρα κλπ. Αυτά τα νερά φιλοξενούν κατά κανόνα είδη με βάρη τουλάχιστον 25-30 λίβρες. 


Δ)Σεβασμός στο διπλανό μας και στους κανόνες

Η  αγορά του εισιτηρίου εισόδου σε μια τέτοια εγκατάσταση, συνεπάγεται περισσότερο ευθύνες παρά διακαιώματα με ό,τι σημαίνει αυτό. Για τα διακαιώματα του χρήστη/πελάτη εκεί φροντίζουν οι διαχειριστές και πιστέψτε με ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά. Η εξασφάλιση εισόδου σημαίνει ψάρεμα σε μια συγκεκριμένη, προκαθορισμένη, αριθμημένη θέση, που σημαίνει όχι συνωστισμός, όχι διατάραξη των συμπαρευρισκομένων ψαράδων. Η μη συμμόρφωση με το σύνολο των κανόνων μιας τέτοιας εγκατάστασης, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη δια βίου απαγόρευση εισόδου στο μέλλον. Με άλλα λόγια εκεί δεν "παίζεις", αλλά ακολουθείς.




Η κατασκευή...

Η δημιουργία ενός τέτοιου συγκροτήματος κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση αποτελεί. Από τη μια η αυστηρή νομοθεσία, η τήρηση όρων σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης. Από την άλλη η εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας, που γεωλογικά προσφέρεται για μια τέτοια επένδυση με δεδομένο ότι απαιτείται έδαφος, που παρουσιάζει τις λιγότερες δυνατές, αν όχι μηδενικές απώλειες νερού, σε συνδυασμό με το κατάλληλο ph. 

Οι εργασίες είναι δαπανηρές, αρκετά χρονοβόρες και δεν μιλάμε απλά για μια τρύπα στο έδαφος, που θα γεμίσουμε εν συνεχεία με νερό. Πολύ χαρακτηριστικό το βίντεο, που ακολουθεί από τις εργασίες στο Alderwood fishery...





Το τελικό αποτέλεσμα θα λέγαμε αντάξιο της μεγάλης προσπάθειας, όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε από τα πανοραμικά πλάνα που ακολουθούν. Χάρμα οφθαλμών...!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου