Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Εγγλέζικο float ψάρεμα

Διαβάζω συνεχώς άρθρα, δημοσιεύσεις σε φορουμ, ακούω ψαράδες και παρακολουθώ DVD  να μιλάνε συνέχεια για το περιβόητο "match fishing", "εγγλέζικο ψάρεμα" ή "inglese" , "εγγλέζικη τεχνική" κ.α. Η γέννηση και εξέλιξη της τεχνικής είναι γενικά γνωστή και δεν είναι της ώρας να το αναπτύξω. Περισσότερα υπάρχουν εδώ .Επιβάλλεται όμως να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους, διότι η παρανόηση είναι μεγάλη αγγίζοντας τα όρια της διαστρέβλωσης... !

Την απάντηση δεν την δίνω εγώ ως "ειδικός" αλλά η ίδια η γεννέτειρα χώρα αυτής της υπέροχης αλιευτικής μεθόδου, η Μεγάλη βρετανία.

(Match) fishing : Δεν έχει καμιά σχέση με την  εγγλέζικη τεχνική, όπως πολύ λαθεμένα γίνεται κατά καιρούς στην ελλάδα. Φράσεις τύπου "Match fishing σε λιμάνι" και όλα τα συναφή είναι επιεικώς άστοχες.  Το match fishing ή καλύτερα angling είναι καθαρά διαδικασία συγκέντρωσης ατόμων για ψάρεμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα, επίσημο ή ανεπίσημο,(φίλοι,σύλλογοι, κλπ.), και αφορά στη σύλληψη ψαριών εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, είτε μιλάμε για τεχνικές λίμνης, ποταμού ή θάλασσας. Πολλοί εξίσου λαθεμένα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ψάρεμα ως "match", διότι έρχονται και "ταιριάζουν"  αρμονικά κάποια υλικά δημιουργώντας ένα σύνολο. 

Καλάμι (match): Εφεύρημα, ως όρος, καθαρά των εταιριών για την ονομασία  και  δημιουργία της  κατηγορίας εμπορικών καλαμιών  για την εύκολη αναγνώριση από τους πελάτες εντός και κυρίως εκτός Μ. Βρετανίας.  Επίσης δηλώνει και τις υψηλές προδιαγραφές (αγωνιστικές) γενικά ενός καλαμιού σε σχέση με ένα μη αγωνιστικού τύπου.  Έχουμε έτσι δει αναγραμμένο τον όρο "match" σε καλάμια pole fishing, feeder, casting, ledgering,σε απόχες, βάσεις casting κλπ. Σε αυτό το τελευταίο πολλές εταιρίες ανταποκρίνονται άξια παρουσιάζοντας καλάμια ειδικών αντοχών και ανεβασμένων απαιτήσεων με αντάξια υλικά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, στις οποίες  τα υλικά τους κάθε άλλο παρά "match" προδιαγραφών είναι.

Εγγλέζικο-εγγλέζικη τεχνική: Είναι η πιο κοινή ελληνική προσέγγιση   και οφείλεται καθαρά στο πέρασμά  της τεχνικής απο τη γειτονική Ιταλία πριν την εισαγωγή της στη χώρα μας με την ονομασία "inglese".

Η βρετανική άποψη 

Waggler fishing (ψάρεμα με κρεμαστό φελλό): Ο τύπος του φελλού χαρακτηρίζει και ονοματίζει  επίσημα και αποκλειστικά τη συγκεκριμένη αλιευτική τεχνική. Στο γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται στην κατηγορία του "float fishing", δηλαδή γενικά ψάρεμα , κατά το οποίο το δόλωμα ρίχνεται και ψαρεύει σε κάποιο βάθος με τη χρήση φελλού. Αναφορικά με το καλάμι αυτό είναι γνωστό ως "waggler rod","match waggler rod" ή "waggler float rod" για ευνόητο λόγο. 


Η σωστότερη "ελληνική" προσέγγιση θα μπορούσε είναι "εγγλέζικη float fishing τεχνική" ή "float ψάρεμα με κρεμαστό φελλό".












Protected by Copyscape Plagiarism Detection

1 σχόλιο:

  1. Επίσης στην Αγγλία υπάρχει και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε pleasure lakes και match lakes. Δηλαδή λίμνες για καθαρά ψυχαγωγικό ψάρεμα και λίμνες για διαγωνιστικό ψάρεμα με διαφορετικές προδιαγραφές. Αυτό, για να δείξουμε ακόμη πιο έντονα πόσο στραβά έχει παραποιηθεί ο όρος "match fishing" στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή