Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εγγλέζικο: Αξιολογώντας ψαρευτικά μια περιοχή

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ψαρευτική αξιολόγηση μιας περιοχής προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από το τελικό  αποτέλεσμα της εξόρμησής μας. Πρόκειται για μια αντικειμενική προσέγγιση απαλλαγμένη από υποκειμενισμούς και προσωπικές απόψεις. Κατά πόσο όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλές και πλήρες  συμπεράσμα το παραπάνω; Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια;

Απάντηση: Οχι. Για να κρίνουμε και να "αποθεώσουμε" ή να "καταδικάσουμε"  μια περιοχή απαιτείται η παράλληλη εξέταση του όποιου αποτελέσματος σε συνδυασμό με διάφορες  ειδικές  συνθηκες, όπως φάσεις σελήνης-στάθμη θάλασσας, ώρες, καιρικές συνθήκες, εκτέλεση τεχνικής, κατά τόπους "σφυγμομετρήσεις". 

  1. Φάσεις Σελήνης-στάθμη θάλασσας και ώρες : Σε πολλά περιοδικά και ιστοσελίδες υπάρχουν ειδικοί πίνακες, που μας δηλώνουν τις πιο "καλές" μέρες και ώρες για ψάρεμα με βάση τη σεληνιακή φάση . Με τις "κακές" μέρες τι γίνεται; Κατά πόσον είναι πραγματικά ακατάλληλες για ψάρεμα; Η πράξη έχει δείξει ότι ψάρια πιάνονται και πέραν των όποιων υποδείξεων. Αναφορικά με τις ώρες: Ψαρέψτε το μέρος σε διαφορετικές ώρες κάθε φορά (πρωί και βράδυ).
  2.  Καιρικές συνθήκες : "Εξερευνήστε" τις διαθέσεις των ψαριών με διάφορες συνθήκες καιρού (Βόρειο άνεμο, δυτικό, ανατολικό, με έντονο ρεύμα, με ήπιο ρεύμα, κλπ.).
  3. Τεχνική : Εδώ "παίζουμε" και εναλλάσουμε διάφορα στοιχεία όπως: α) Αναζήτηση ψαριών σε διάφορα βάθη (πχ. 1 μέτρο πάνω, 2 μέτρα κάτω, κοντά στο βυθό, μεσόνερα κλπ.), β)Μαλάγρα. Δεν κάνουν όλα τα είδη της σε όλους τους τόπους και για όλα τα ψάρια. Σε άλλα σημεία δουλεύει πολύ το σκόρδο, σε άλλα η μυρωδιά σαρδέλας, σε άλλα το σκέτο μπικατίνο κλπ., γ) Κάρφωμα: Το κάνω σωστά ή δεν το κάνω και μου φταίει δήθεν ο τόπος; Αλλού δουλεύει το κάρφωμα στο "φτερό" και αλλού το ψάρι θέλει το χρόνο του, δ)Αρματωσιά: Συρόμενη  ή σταθερή;  ε)Δολώματα: Το μπικατίνο δεν αποτελεί πάντα πάγια  και εξασφαλισμένη λύση ως δόλωμα, στ)Εναλλαγή σε διάμετρο παράμαλλου: Ειδικά σε πρωινό ψάρεμα μπορεί να κάνει τη διαφορά...! 
  4. "Σφυγμομέτρηση": Έχει τύχει να βρεθούμε για ψάρεμα σε βραχώδη περιοχή, στην οποία να μην παίρνουμε τσιμπιά ούτε για δείγμα για περισσότερο από μια ώρα. Μετακινηθήκαμε 100 μέτρα παρακάτω ψαρεύοντας με ίδια αρματωσιά και μεθοδολογία, στο ίδιο βάθος και είχαμε την απόλυτη ανατροπή. Δεν αλλάξαμε τόπο, αλλά σημείο. Γενικά στο float ψαρεμα,  ενδέχεται μέσα σε πολύ περιορισμένες αποστάσεις σημείων να βρεθούμε από την "κόλαση" στον "παράδεισο" και αντίστροφα.
  5. Παράγων "Τύχη":Είναι τόσο ισχυρός, που σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνά όλα τα παραπάνω, ανατρέποντας δεδομένα, πληροφορίες και τεχνικές. 


Συμπέρασμα: "Δουλέψτε" ψαρευτικά μια περιοχή συνδυάζοντας κάθε φορά και διαφορετικά δεδομένα. Κάποια μάλιστα από τα παραπάνω μπορείτε να τα συνδυάσετε ακόμη και σε  μια μόλις  εξόρμηση. Μαγικές συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν. Εξαντλήστε συνθήκες, πιθανότητες και τεχνικές, για να βρεθείτε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη ώρα, αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται Timing. Είναι σίγουρο ότι κάθε τόπος έχει το δικό του "μαγικό κλειδί" και όταν το ανακαλύψετε θα σας δικαιώσει.


Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου