Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Κυπρίνος F1: η πετυχημένη αγγλική "commercial" συνταγή


Η δημιουργία των λιμνών τύπου commercial δλδ. των συγκροτημάτων τεχνητής προέλευσης στην Μ. Βρετανία, έδωσε από τα μέσα της δεκαετίας του 90 τη δυνατότητα μιας πολυεπίπεδης και συστηματικής ανάπτυξης του ψαρέματος εσωτερικών υδάτων. Δεν θα επεκταθούμε παραπάνω στα χαρακτηριστικά, διότι υπάρχει ειδική αναφορά εδώ...

Ο εμπλουτισμός αυτών των εγκαταστάσεων με διάφορα κυπρινοειδή έχει δώσει τη δυνατότητα περιστασιακής σύλληψης ψαριών σε καθαρά ψυχαγωγική-αθλητική  διάσταση και σε μεγέθη-ποσότητες, που προκαλούν τα συναισθήματα. Ο κοινός κυπρίνος αποτέλεσε από την αρχή τον πρώτο και κυρίαρχο "κάτοικο" αυτών των λιμνών, κάτι πρωτόγνωρο για τα βρετανικά  δεδομένα σε αντίθεση με χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία κλπ. 

Στην πορεία του χρόνου η ανάγκη για προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα οδήγησε στην καθιέρωση ψαριών-υβριδίων.Ο πιο γνωστός "πρεσβευτής" αυτής της κατηγορίας αποτελεί το ψάρι με την κωδική ονομασία F1. Πρόκειται για αποτέλεσμα από τη διασταύρωση της πεταλούδας (carassius auratus gibelio) και του κοινού κυπρίνου(cyprinus carpio). Έτσι τα ήδη υπάρχοντα συμπεράσματα ετών από παρατηρήσεις ιχθυολόγων σε φυσικές εγκαταστάσεις πολύ πριν την καθιέρωση των ανωτέρω τεχνητών λιμνών έγιναν αντικείμενο συστηματικής εκμετάλλευσης στα νέα δεδομένα της αθλητικής αλιείας εσωτερικών υδάτων στη Μεγάλη Βρετανία. 



Η πεταλούδα, 
  
Ξεκίνησε λοιπόν μια συστηματική εκτροφή  ενός πολύ ιδιαίτερου ψαριού, που δεν αυτοαναπαράγεται, αφού είναι υβρίδιο, άρα ελέγχεται απόλυτα το πληθυσμιακό απόθεμα μιας λίμνης. Έχει ανοσία σε πλήθος ιών. Δεν μεγαλώνει σε ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος. Τρέφεται με ιδιαίτερη άνεση καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού και σε πολύ ρηχές ζώνες σε σχέση   με τον κοινό κυπρίνο. Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο είδος αποτελεί το πιο "αγαπητό" και προσιτό αλίευμα στον περιβάλλον μιας commercial λίμνης και μάλιστα στους ασχολούμενους με διάφορες τεχνικές φελλού και ιδιαίτερα με το pole fishing.


Κοινός κυπρίνος



Οι ανατομικές διαφορές

Πολλές φορές συλλαμβάνουμε  ακόμη και εμείς ένα υβρίδιο κυπρίνου στις ελληνικές λίμνες χωρίς να πολυκαταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός της σχεδόν απόλυτης ομοιότητας με τον κοινό κυπρίνο. Μια προσεκτική παρατήρηση του ψαριού όμως θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα, αφού το F1 διαθέτει μόλις 2 αισθητήρια μουστάκια γύρω από τη στοματική κοιλότητα σε αντίθεση με τα 4 (2 μικρά & 2 μεγάλα), που διαθέτει ο κοινός κυπρίνος. Μια άλλη πιο λεπτομερής και δυσδιάκριτη διαφορά είναι ο αριθμός των λεπιών στην πλευρική γραμμή του ψαριού, όπου το υβρίδιο έχει κατά τι περισσότερα.


Πεταλούδα
Υβρίδιο F1 




Φυσικά αξίζει να αναφερθεί ότι υβρίδια κυπρίνου συναντάμε και σε άλλες διασταυρώσεις των ειδών, όπως π.χ. με κυπρίνο mirror κλπ. Απλώς η περίπτωση που αναφέραμε είναι η πιο κοινή αλλά συγχρόνως και η πιο δυσδιάκριτη. Επομένως την επόμενη φορά που θα πιάσουμε ένα κυπρίνο ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τον εξετάσουμε και ας αντιπαραβάλουμε την εποχή και τη θερμοκρασία νερού, γιατί βγάζουμε συμπεράσματα...













   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου