Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Coarse angling

Coarse angling...Ένας όρος ή μάλλον όροι όχι  ευρέως γνωστοί και διαδεδομένοι μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. Που όμως είναι πασίγνωστοι  στο διεθνές αλιευτικό στερέωμα, αθλητικό και μη. Στη διεθνή Ομοσπονδία αθλητικής αλιείας εσωτερικών υδάτων, την FIPSED, θα βρούμε δύο διοργανώσεις πρωταθλημάτων, μια πανευρωπαϊκή και μια μια παγκόσμια αφιερωμένες στο παραπάνω πεδίο δραστηριότητας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή με την ανάλυση των λέξεων.



Το "coarse" είναι όρος αγγλικής προέλευσης και επινόησης με σκοπό τον βασικό διαχωρισμό των ψαριών σε δύο γενικές κατηγορίες. Έτσι ως  "coarse fish" εννοούνται όλα τα ψάρια των γλυκών νερών με εξαίρεση αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των σαλμονίδων δλδ. την πέστροφα  και φυσικά το σολομό.  

Από την άλλη ο όρος "angling"  επίσης αγγλικής προέλευσης προκύπτει από το angle=γωνία και υποδηλώνει τη χρήση αγκιστριού, δλδ αξεσουάρ με κυρτό-γωνιακό σχήμα που επιτρέπει τη σύλληψη του ψαριού. Αυτός ο όρος μεταγενέστερα έχει αντικατασταθεί από το πολύ πιο κατανοητό διεθνώς "fishing".

Συνδυασμένες οι παραπάνω λέξεις καταλήγουν ψαρευτικά σε ένα αντικείμενο, που θα μπορούσαμε σε πολύ απλά ελληνικά να το συμπυκνώσουμε στη φράση..."ψάρεμα με φελλό στα εσωτερικά νερά", με πεδία άσκησης τις λίμνες, τα ποτάμια και τα κανάλια. Ως προς τις τεχνικές μιλάμε πάντα για την εγγλέζικη τεχνική, το pole (τηλεσκοπικό ή πολύσπαστο), το bolognese, ακόμη και ένα πολύ κοντό καλάμι απίκο (whip). 



Φωτογραφία του χρήστη Sport Fishing Greece.
Εγγλέζικη τεχνική

Φωτογραφία του Antonis Michailidis.
Τεχνική pole fishing


Από τον απλό καθημερινό ψαρά...στο ανώτερο δυνατό επίπεδο


Το έχω γράψει και σε άλλη περίσταση...πως το ψάρεμα με φελλό είναι η παιδική πλευρά του ψαρέματος. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τα ψάρια, αφού διαβάζουμε-αναλύουμε τις προθέσεις τους, τις αντιδράσεις τους, τις διατροφικές επιλογές τους και όλα αυτά μέσω του φελλού μας. Φυσικά με απώτερο σκοπό τη σύλληψη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σειρά τεχνικών και εργαλείων ανάλογα με τις δυνατότητες, τα οικονομικά και τη διάθεση του κάθε ψαρά. Στην απλή μορφή το coarse fishing προσφέρει μια εναλλακτική μορφή μορφή ψαρευτικής ψυχαγωγίας που προσωπικά συστήνω σε όσους φίλους ασχολούνται με το float fishing στη Θάλασσα. Είναι μοναδική εμπειρία, που μπορεί να ξεκινήσει από περιέργεια... και να καταλήξει σε "ασθένεια". 


Φωτογραφία του Manos Meletiou.
Απλός εξοπλισμός καθημερινής-περιστασιακής χρήσης


Η ανάγκη τώρα για περαιτέρω αναζήτηση λύσεων και αύξηση των επιδόσεων αυστηρά για αγωνιστική χρήση δεν έχει οικονομικά "οροφή", αφού τα ποσά ξεφεύγουν σε δραματικό βαθμό αγγίζοντας συνολικά κάποιες χιλιάδες ευρώ. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο για τη μεταπήδηση από την απλή ψυχαγωγική μορφή σε αυτή της αγωνιστικής, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Το σημειώνουμε ιδιαιτέρως καθώς κυκλοφορεί λανθασμένα η αντίληψη ότι το αγωνιστικό ψάρεμα εσωτερικών υδάτων είναι πολύδάπανο. Ναι υπάρχουν εργαλεία πολύ καλύτερα από κάποια άλλα. Ναι υπάρχουν εργαλεία, που είναι ελαφρύτερα σε σχέση με κάποια άλλα. Ναι υπάρχουν κάποιοι, που ενδεχομένως υπολείπονται σε εργαλεία έναντι άλλων διαγωνιζομένων. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί εγγύηση θετική ή αρνητική, αφού έρχεται να τα συμπληρώσει, να τα ανεβάσει ή να τα μειώσει ο παράγοντας άνθρωπος

Κάποτε έλαβα ένα email από ένα φίλο σε μια επαρχιακή πόλη, ο οποίος με ρώτησε ποιος είναι ο καλύτερος εξοπλισμός για εγγλέζικη τεχνική. Από τα γραφόμενα κατάλαβα ότι υπήρχε οικονομική στενότητα. Η απάντηση που έλαβε ήταν...αυτός που μπορείς να αγοράσεις απροβλημάτιστα και την ίδια στιγμή θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά. 


Φωτογραφία του Manos Meletiou.
Πολυσύνθετος εξοπλισμός αγωνιστικής χρήσης απαιτήσεων
Στην ανώτερη αγωνιστικά μορφή το coarse fishing αποτελεί την ακριβότερη μορφή ever, και μιλάμε πάντα για τις διεθνείς διοργανώσεις,  Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Εκεί μιλάμε για καλύτερο, ακριβότερο, ελαφρύτερο, λειτουργικότερο. Βλέπετε ότι χρησιμοποιούμε συγκριτικό βαθμό. Τα κόστη ανεβαίνουν  σε επίπεδο εξοπλισμού, μετακινήσεων κλπ. Εκεί θα μας επιτρέψετε να αφήσουμε τους ρομαντισμούς στην άκρη, αφού τίποτα δεν αφήνεται στη τύχη του, εφόσον μιλάμε πάντα για συμμετοχή με αξιώσεις και προσδοκίες. Μια μικρή γεύση στο video, που ακολουθεί για να καταλάβετε το κλίμα, που επικρατεί...







Ελληνική αγωνιστική αλιεία εσωτερικών υδάτων


Μεγάλη προσπάθεια, μεγάλα βήματα. Εξοπλισμοί που αν ανατρέξουμε 6-7 χρόνια πίσω θα φάνταζαν ως εξωγήινα αντικείμενα. Μερίδιο, που μοιράζονται αναλογικά όλοι όσοι ασχολούνται με την παραπάνω δραστηριότητα από οποιοδήποτε μετερίζι και αν το ψάχνουν ή το προωθούν. Από τον απλό αθλητή, τον επισκέπτη διαγωνιζόμενο σε ένα open event, μέχρι φυσικά τον καθ ύλην  αρμόδιο τομέα εσωτερικών υδάτων της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.


Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2017- Μαραθόκαμπος Σάμου

Καμιά φορά βρίσκομαι σε συζητήσεις μεταξύ  ψαράδων ακούγοντας την ατάκα...σιγά το πρωτάθλημα, αφού δεν είστε πολλοί και λοιπά παρόμοια. Για όσους δεν έχετε καταλάβει ή τυχόν δεν γνωρίζετε, σας πληροφορώ ότι πρόκειται για την πιο ανταγωνιστική μορφή αθλητικής αλιείας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τα χρόνια ενεργούς δράσης, τα αποτελέσματα  και τις επιδόσεις σε σχέση και με τον αριθμό των συμμετοχών βέβαια, που είναι ζητούμενο για ανάπτυξη όχι μόνο στο coarse fishing αλλά σε όλες τις μορφές αθλητικής-αγωνιστικής αλιείας. 

Δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να περάσει η άποψη ότι  η αθλητική αλιεία είναι μια φθηνή ασχολία. Ναι είναι ένα χόμπι, που απαιτεί κάποια ελάχιστα αξεσουάρ, για να είναι αξιόμαχη μια συμμετοχή. Την ίδια στιγμή όμως είναι πολύ σημαντικό να περάσει ειδικά στους φίλους που θέλουν αλλά από την άλλη είναι σκεπτικοί το εξής: Όταν σε μια παλαιότερη συνέντευξη του blog με τον top match angler Darren Cox λαμβάνεις την απάντηση ότι το σημαντικότερο πράγμα σε ένα εξοπλισμό είναι οι τσιμπιές που αυτός δέχεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας όλη την ουσία.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου