Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Κρύο...ώρα για σαργούς

Δεν ξέρω ποιο βαθμό επιτυχίας  βρίσκει στη ζωή του καθενός από εμάς το ..."κρύο καιρός για δύο".... Πάντως παρατεταμένο έντονο κρύο μετά δυνατού ανέμου σημαίνει εγγλέζικη τεχνική για αναζήτηση σαργοειδών, που ψάχνουν απεγνωσμένα για ζωική πρωτεΐνη.  Ναι θα μας χτυπάει ανελέητα ο άνεμος. Ναι θα παγώσουμε από πάνω έως κάτω. Ναι θα μουδιάσουν τα δάκτυλα. Και λοιπόν; Και που αλλού καλύτερα από το αγαπημένο μου σημείο, τους βραχότοπους, που για ένα σωρό λόγους είχα να επισκεφτώ το λιγότερο 7-8 μήνες. Επειδή όμως δεν μας αρέσουν και πολύ οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα φροντίσουμε να βρούμε ένα σημείο, που θα δίνει μεν δυνατές εναλλαγές ανέμου αλλά πάντα από πλάτη. 


Εξοπλισμός με φελλούς όλων των ειδών και ερματισμών για παιχνίδι σε μέρος με σταθερή αρματωσιά σε πρώτη επιλογή. Και λέω πρώτη επιλογή, διότι το εν λόγω σημείο είναι ουσιαστικά ένα σχετικά ομαλό κατρακύλι με κάποιες ενδιάμεσες αποχές. Στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει πάντα και ένα καλάμι με συρόμενη αρματωσιά, που θα επιστρατευθεί, αν και εφόσον χρειαστεί να ψάξουμε σε βαθύτερη ζώνη. Δοθείσης της ευκαιρίας να αναφέρω ότι σε βυθό με κατρακύλια, αποχές και γενικά τρισδιάστατη μορφολογία αφήνουμε τους σαργούς να δώσουν το "στίγμα" τους. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω. Ειδικότερη αναφορά υπάρχει εδώ . 


Η ειδική βάση μια σταθερή αξία στα βράχια...

Το πρώτο φως με βρίσκει παγωμένο μέχρι θανάτου μεν αλλά έτοιμο για την πρώτη ρίψη στο νερό. Για περισσότερο από μια ώρα κάποια ψιλοτσιμπήματα πολύ πολύ αραιά χρονικά χωρίς υποσχέσεις για κάτι καλό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα σκουληκάκια κυριολεκτικά "κόκκαλο" από το κρύο. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν αποδίδουν σε αυτήν την κωματώδη κατάσταση. Εν μέρει σωστό, όχι όμως και η απόλυτη δικαιολογία. Ναι μεν προκλητικότατη η εικόνα μιας υπερκινητικής προνύμφης αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Βολή με τη βολή, σφεντόνισμα με το σφεντόνισμα και καθώς περνάει ο χρόνος ρίχνουμε στο νερό συστηματικά κάποια ποσότητα προνύμφης. Με δεδομένη την περιέργεια των ψαριών σε καθετί βυθιζόμενο θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου να αντιληφθούν ότι εδώ έχουν να κάνουν με καθαρή ζωική πρωτεΐνη, πράγμα που δεν άργησε και πολύ...


Το πρώτο καλό ψάρι της ημέρας


Στου καιρού τις εναλλαγές

Η όλη κατάσταση άρχισε να πείθει ότι θα μείνουμε στο σενάριο της σταθερής αρματωσιάς. Ρυτιδιασμένη έως και ελαφρώς κυματισμένη επιφάνεια του νερού και ανταπόκριση στα μεσόνερα, συνηγορούσαν ότι τα ψάρια καταρχάς έχουν τη διάθεση να ανέβουν. Ακόμη και ο τρόπος βυθίσματος του φελλού διαβεβαίωνε για αυτό μέχρι που όμως...ο αέρας έκοψε ενώ παράλληλα  ο ήλιος έκανε έντονη την παρουσία του! Από εκεί και μετά σα να κατέβηκε ξαφνικά ο διακόπτης. Νεκρό τοπίο. Διαύγεια νερού απίστευτη. Είναι η στιγμή, που λες μέσα σου ώρα να τα μαζεύω και να φεύγω. Να είναι ο άνεμος που έπεσε; Μήπως κυκλοφορεί στα πέριξ κάποιος θηρευτής; Μήπως ο τόπος έδωσε αυτό, που μπορούσε και τέλος;  

Γιατί δε λέω, ωραίο το ψάρεμα στα βράχια, αλλά όταν αναζητάς πολύ στοχευμένο είδος χαίρεσαι γρήγορα ή απογοητεύεσαι επίσης γρήγορα. Είναι όμως και η στιγμή, για να δουλέψεις το εναλλακτικό σενάριο, που λέει ότι θα ψάξεις την ίδια περιοχή με συρόμενη αρματωσιά ανιχνεύοντας 1,5-2,0  μέτρα βαθύτερα από τη ζώνη του σταθερού στησίματος. 

Και δεύτερο και τρίτο...

Τα αποτελέσματα φάνηκαν εντός ολίγων λεπτών της ώρας, αφού διαπιστώθηκε ότι κάποια λίγα αξιόλογα ψάρια εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα  στο πεδίο μας. Απλά συμπεραίνω ότι μάλλον έχασαν την κάλυψη, που παρείχε η ανταριασμένη θάλασσα συνδυαστικά με τη νέφωση. Το έχουμε ξαναπεί. Ο σαργός δεν αφήνει εύκολα την ασφάλεια του βυθού. Αν το κάνει, θα γίνει διότι έχει σοβαρό λόγο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρωτεΐνη αλλά υπό κάποια "κάλυψη" δλδ. αφρουδιά, χαμηλό φυσικό φωτισμό, σκιά κλπ. Στατιστικά μας έχει βγει τουλάχιστον και χαρήκαμε, διότι μας βοήθησε μια ακόμη φορά!  

Ο χρόνος και ο χώρος θα μας δικαιώσουν, αν δείξουμε υπομονή και επιμονή εφαρμόζοντας ή αποφεύγοντας κάποια πραγματάκια, που όπως και να το κάνουμε έχουν επιβεβαιωθεί μετά από πολλές προσπάθειες επιτυχημένες και ακόμη περισσότερες αποτυχημένες...! Καλό μήνα σε όλους και καλά Χριστούγεννα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου