Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Για να συνέλθουμε λίγο....!

Είναι τραγική η διαπίστωση, όταν βλέπεις πόσο παρεξηγημένη μπορεί  να είναι η αγαπημένη σου τεχνική στα μάτια και στο νου κάποιων. Όταν διαπιστώνεις ότι γίνεται αιτία πραγματικών σφαγών μικρόψαρων στο όνομα αυτού που επίσης παρεξηγημένα πολλές φορές ονομάζουμε ψαρευτική επιτυχία. Όταν διαπιστώνεις ότι κάποιοι ασυνείδητοι μετατρέπουν την τεχνική μας από float fishing σε "παράκτια float fishing βιντζότρατα"

Δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαστε "απολογούμενοι" για τις τακτικές άλλων, που στο όνομα του εγωισμού, της "δόξας" και δεν ξέρω τι άλλο αφήνουν να πλανάται στο κοινό η σούπερ άποψη ότι η εγγλέζικη τεχνική απλά επινοήθηκε με σκοπό τη σύλληψη μικρών ψαριών, για ποσότητα μικρών ψαριών και άντε χατηρικά να ακούγεται ότι, "αν σου χτυπήσει και κανένα μεγάλο τότε το ευχαριστιέσαι περισσότερο"...! Και να το λένε μάλιστα "καθοδηγώντας" ένα νέο ψαρά στα πρώτα του βήματα πάνω στην τεχνική.Ελπίζω και εύχομαι όχι να αλλάξει άμεσα η κατάσταση με ένα μαγικό ραβδάκι, διότι αυτό δεν γίνεται.







Γιατί εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι της ποσότητας, του μπουλουκιού και διαπιστώνω ότι έτσι είναι γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της συμπεριφοράς τους, οπότε γιατί όχι και στο ψάρεμά τους. "Γυναίκα 4 κιλά σαργούς σου έφερα .Τελικά το εγγλέζικο είναι και γαμώ τις τεχνικές". Ε ναι γιατί δεν πάει καλά, αν πεις "Γυναίκα σου έφερα 25 σαργούς των 160 γραμμαρίων"!Θα σου πει να τα καθαρίσεις μόνος σου για τιμωρία...! Και λεζάντα σε φωτογραφία να έβαζες πάλι την πρώτη διατύπωση θα προτιμούσες, γιατί είναι πιο πιασάρικη.  Πάντως, έτσι για να το διακωμωδήσουμε, νομίζω ότι μια δυναμική και αποφασισμένη σύζυγος, που θα επιβάλλει στο σπιτικό ελάχιστα όρια μεγέθους ψαριών έχει και τις περισσότερες πιθανότητες τήρησης, γιατί ο λόγος της ενδεχομένως είναι πιο αυστηρός από οποιαδήποτε νομοθεσία, πρόστιμα κλπ!  

Απευθύνομαι στους νέους ψαράδες στην ηλικία ή στο χρόνο δραστηριότητας. Σε οποιονδήποτε τέλος πάντων σώφρονα άνθρωπο, μπορεί να διαπιστώσει, αν ο γιαλός  είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Η εγγλέζικη τεχνική ούτε καλούς σαμαρίτες χρειάζεται, ούτε φανατικούς ευαισθητοποιημένους οικολόγους χρειάζεται. Καλά μεν στοιχεία αλλά όχι πρώτης γραμμής. Εκείνο, που απαιτείται είναι ο άμεσος αντίλογος απέναντι στον οποιονδήποτε διασύρει με τα λόγια του και τις πράξεις του την ίδια την τεχνική μας!

Βάλτε στη θέση του με τον πλέον κόσμιο τρόπο τον κάθε έξυπνο, άψαρο που ασχολείται με την τεχνική μας, απλά για να ξεχαρμανιάσει. Και ο τρόπος είναι ένας και μόνο. Ο συνδυασμός ευγένειας με επάρκεια γνώσης. Αχτύπητο δίδυμο. Πάμε όμως να δούμε κάποια "χτυπητά" παραδείγματα παρανόησης.



Οι ποσότητες ταιριάζουν μόνο εκεί...


 
Απόψεις 


Α) " Γι΄αυτό η τεχνική έχει μικρά αγκίστρια...,για να πιάνονται και μικρά ψαράκια".

Σωστό και καμιά φορά αναπόφευκτο, αλλά όχι επιχείρημα για σφαγές. Τα λεπτά εργαλεία αποσκοπούν στην εξαπάτηση των υποψιασμένων μεγάλων ψαριών κατά βάση και όχι των μικρών. Και όταν λές "μικρά ψαράκια" ποιος είναι ο πήχης σου ανά είδος; Τα νόμιμα ελάχιστα όρια της ελληνικής νομοθεσίας ή κάτι πιο ποιοτικό; Ή μήπως ακόμη και κάτω από τα ελάχιστα προβλεπόμενα μεγέθη;  


B) "Μα στους αγώνες βλέπουμε, που πιάνονται πολλά μικρά ψαράκια...".

Μη μπερδεύεις αγώνα και ψυχαγωγικό ψάρεμα. Στον αγώνα στοχεύεις πρώτα στην ποσότητα και δευτερευόντως στην ποιότητα, που αν έλθει και αυτή τότε καλοδεχούμενη. Συν ότι στον αγώνα απελευθερώνονται αυτα τα ψαράκια με τα περισσότερα να είναι σώα. Και για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω πάντα για αγώνα float fishing, δλδ, μακρύ βυθισμένο καλάθι συνεχώς εντός του νερού κλπ. κλπ.  Στο ψυχαγωγικό ψάρεμα κανονικά η κατάσταση οφείλουμε να γίνεται πιο "specimen", δλδ. πιο εξειδικευμένη με σκοπό τα μεγαλύτερα είδη. Γιατί στην τελική εκεί δεν παλεύουμε να νικήσουμε κανέναν αντίπαλο. 


Γ) "Τι να έκανα; Τα κράτησα γιατί πήραν το αγκίστρι βαθιά και μάτωσαν".
 Αποκαλείς αυτό το λόγο σοβαρό επιχείρημα, για να τα ανεβάσεις σε φωτογραφία; Οκ. το ψάρι πέθανε. Πάει έγινε αυτό και δεν αλλάζει. Η το ρίχνεις στη θάλασσα ή το κρατάς και μέχρι εκεί. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και μόνον. Κρατήσιμο ξε-κρατήσιμο η φωτογραφία πρέπει να βγει στάνταρ όμως. Έτσι το βλέπουν οι πολλοί εκεί έξω. Περνάς λάθος μήνυμα και συγχρόνως ένα άσχημο επιχείρημα χωρίς να το καταλαβαίνεις.


Δ) "Μα τι να κάνω; Eγώ φταίω, που πιάνονται συνέχεια σπαράκια σαργουδάκια, και λοιπά ...άκια";

Άλλο επιχείρημα και αυτό πάλι. Εδώ, για να είμαι δίκαιος δικαιολογώ την απειρία και την έλλειψη γνώσης, όχι την ηθελημένη άγνοια όμως. Είμαστε στο 2015 με απίστευτες πληροφορίες, με πρόσβαση στα πάντα. Δεν είμαστε στο 80΄ ή το 90΄, που η γνώση περιοριζόταν σε λίγους και εκλεκτούς. Βρες λύση να αποφεύγεις τα πολύ μικρά ψάρια όσο γίνεται. Στην τελική άλλαξε σημείο. 



Ανάλογες τέτοιες γραφικές εκφράσεις-"σοβαρά" επιχειρήματα θα μπορούσαμε να γράφουμε για ώρες. Ήμουν από τους επικριτές εκείνων, που κρατούσαν και εξακολουθούν να κρατάνε απόρρητα τα σημεία των πολύ προσωπικών τους ψαρεμάτων μη θέλοντας να μοιραστούν ένα καλό τόπο. Από την άλλη όμως επικροτώ και όσους απλά προστατεύουν ένα τόπο από τους ψαράδες της νάυλον σακούλας σούπερμάρκετ , που όπως και να έχει πρέπει να γεμίσει με κάτι...!

Γιατί πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους, που πάμε τελικά για ψάρεμα. Να περάσουμε καλά;Να ανεβάσουμε φωτογραφίες ο κόσμος να χαλάσει; Να πιάσουμε να φάμε κάτι, γιατί πεινάμε πραγματικά ή γιατί πρέπει να "δικαιολογήσουμε" το δολώμα, τη βενζίνη, ίσως και διόδια για το "γαμώτο"; Πάντως ποσότητα και ερασιτεχνική αλιεία είναι όροι ασύμβατοι μας αρέσει δεν μας αρέσει!

2 σχόλια:

  1. Παρόμοιες σκέψεις έκανα όταν μάθαινα στο γιό μου μπολονέζ σε λίμνη και ήρθε κάποιος και σήκωσε δέκα γριβάδια σε μια ώρα με σηκωτή. Εμείς σε τρεις μέρες που πηγαίναμε είχαμε πιάσει ένα και το θεώρησα και επιτυχία. Η καταστροφή μιας διδασκαλίας. Ακόμα και αν αυτος που έκανε τη σηκωτή τα πετούσε πάλι μέσα. (λέμε τώρα...)
    Άραγε θα έπρεπε να τον καταγγείλω κάπου ή θα θεωρηθεί ζηλοφθονία; Και αν θέλει καταγγελία που γίνεται αυτό;
    Ισως έθιξα πολλά θέματα και άσχετα με το τόπικ αλλά θα ήθελα την απάντησή σου. Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη συζήτηση...Υπάρχει τομέας διεύθυνσης αλιείας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, όπου μπορεί να απευθυνθεί κανείς για τέτοια θέματα. Οι λίμνες είναι πολύ ειδικές περιπτώσεις. Αν λέμε ότι υπάρχει ορατό πρόβλημα υπεραλίευσης στην θάλασσα σε μια κλειστή λεκάνη νερού τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα...!!!Τώρα για το αν θα ήταν πράξη ζηλοφθονιας ή όχι εξαρτάται από τη γωνία που το βλέπει ο ένας και ο άλλος πάντα, νόμιμος ή παράνομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή