Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η διαχείριση της θαλάσσιας ζωής μέσα από την εγγλέζικη τεχνική.

Τα ψάρια ολοένα και λιγοστεύουν? Τα ψάρια έχουν γίνει φιλύποπτα? Τα ψάρια αναζητούν άλλες περιοχές λόγω μόλυνσης των υδάτων? Τα ψάρια αναζητούν αλλού την τροφή τους?Τα ψάρια είναι τρομαγμένα? Τα ψάρια υπεραλιεύονται? Διάφορα ερωτήματα, που προσπαθούν να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν μια κοινή συνισταμένη...την έλλειψη ψαριών, φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν πλέον από κοινού τόσο η επαγγελματική όσο και η ερασιτεχνική αλιεία σε όλες τις εκφάνσεις τους. 

Όχι...όχι ! Λάθος έχετε καταλάβει ενδεχομένως. Εδώ δεν θα συγκρίνουμε το επάγγελμα με τη διασκέδαση.Δεν θα μπούμε σε λογική τύπου "Τις πταίει". Δεν θα μπούμε στη λογική τύπου ..."έλα μωρέ εδώ τα γρί γρί κάνουν τόσα και τόσα εγώ κάνω κακό τώρα..."? Δεν θα αναθεματίσουμε την βιοποριστική  αλιεία έναντι της ψυχαγωγικής. 

Εδώ θα κάνουμε την αυτοκριτική του ... ερασιτέχνη εγγλεζά. Ασχολούμαστε με μια τεχνική, που μεταξύ άλλων, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 


  • Σφυγμομετρά πολύ γρήγορα τις διαθέσεις και τη ζωή μιας περιοχής ή σημείου, αν προτιμάτε. 
  • Με τα πολύ λεπτά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται συλλαμβάνονται ψάρια παντός είδους και κυρίως παντός μεγέθους από αφρό, μεσόνερα έως πατωτά στο βυθό. 
  • Στα χέρια ενός ενθουσιώδη άπειρου ψαρά ή άπληστου ψαρά η εγγλέζικη τεχνική μπορεί κυριολεκτικά να αφανίσει την εκάστοτε τοπική υποβρύχια ζωή.  

Κάποια στιγμή έτυχε να διαβάσω τον ευρωπαικό κανονισμό 1967/2006, που μάλιστα είναι ενταγμένος μέσα στο ελληνικό δίκαιο και αφορά στα ελάχιστα σε μήκος επιτρεπόμενα-αλιεύσιμα μεγέθη ψαριών. 



 


kan(ec)196706


Αξίζει να ανατρέξουμε στο παράρτημα III, όπου βρίσκεται ο σχετικός πίνακας, που περιγράφει τα επιτρεπόμενα ανά είδος και μήκος αλιεύματα. Κρατάμε λοιπόν τα παρακάτω, τα οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο τα θηράματα Ά επιλογής όχι μόνο στην εγγλέζικη τεχνική αλλά στο σύνολο των τεχνικών με καλάμι από την ακτή:

  • Λαβράκι 25 εκ. 
  • Ούγαινα 18 εκ. 
  • Σαργός   23 εκ. 
  • Τσιπούρα 20 εκ. 
Το μήκος όλων των αλιευμάτων προκύπτει από την μέτρηση της απόστασης από το ρύγχος έως το ακρότατο σημείο της ουράς τους.

Ερώτηση Νο 1: Αυτά τα μεγέθη επιβάλλουν πρόστιμο από το λιμεναρχείο? 

Απάντηση: Όχι διότι καθορίζονται με κανονισμό.

Ερώτηση Νο2: Τι θα συμβεί όταν αρχίσουμε να σηκώνουμε μέσα από τη θάλασσα ψάρια τέτοιων μεγεθών με την τεχνική του εγγλέζικου τηρώντας ακόμη και το όριο των 5 κιλών ανά ημέρα ψαρέματος? 

Απάντηση: Θα "αδειάσει" ο τόπος ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για τα σαργοειδή, που ως γνωστόν δεν μετακινούνται αλλά παραμένουν πολύ κοντά στα θαλάμια τους και δεν ανανεώνουν εύκολα τους τοπικούς πληθυσμούς τους.

Προσοχή: Όλοι εμείς, που ασχολούμαστε με την τεχνική του εγγλέζικου οφείλουμε να προσέχουμε διπλά σε σχέση με τους υπόλοιπους ερασιτέχνες καλαμάδες. Έχουμε στα χέρια μας μια τεχνική με μεγάλη ισχύ και πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ας προσπαθούμε να κρατάμε τα όσο γίνεται μεγαλύτερα αλιεύματα ανά είδος. Τα παραπάνω όρια είναι πλασματικά και δεν αποτελούν εγγύηση καλής διαχείρησης μιας περιοχής και αυτό το γνωρίζουμε από τις ώρες μας στη θάλασσα.  

5 σχόλια:

  1. Η σωστή διαχείριση του υποθαλάσσιου ζωικού πλούτου προυποθέτει αναγκαστικά και ανάλογες κινήσεις:

    Α) Υπαρξη πολλών εναλλακτικών σημείων.

    Β) Περιοδική χρήση των περιοχών, ώστε να αφήνουμε τον τόπο αλλά κυρίως τα ψάρια να "ηρεμούν".

    Γ) Είναι εγωιστικό αλλά χρειάζεται μυστικότητα...! Οι τόποι, που έχουν "καεί" έπεσαν θύμα της δημοσιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος το εξής απλό: Τσιπούρα 19 εκατοστών είναι παράνομη, ενώ αυτή των 20 εκατοστών είναι νομιμότατη. Υποτίθεται ότι τα νόμιμα μήκη προστατεύουν μια ποικιλία, ενώ τα μη νόμιμα την βλάπτουν...!

    Το δε αστείο είναι ότι όλοι σχεδόν μιλάνε για την ανάγκη τήρησης των ορίων μήκους...! Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Μάνο
    Το εγγλέζικο είναι η τεχνική με την οποία μπήκα στον κόσμο του ψαρέματος.
    Φανατικός της τεχνικής μέχρι που συνειδητοποίησα ότι το οποιο catch and release που έκανα δεν ήταν αρκετό .
    Θα είμαι ειλικρινής,το 95% των θηραμάτων μου αμφιβάλω αν είχαν φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής.
    Προσπαθούσα να κρατάω τα μεγαλύτερα κομμάτια και να επιστέφω τα μικρότερα πίσω στην θάλασσα όμως είδα ότι και αυτό δεν ήταν αρκετό.
    Για να είμαι και ακόμη πιο ειλικρινής θα πω ότι εκτός από τις όποιες οικολογικές ανησυχίες μου ένας λόγος που ελαχιστοποίησα τα εγγλέζικα ψαρέματα μου ήταν και πρακτικός.
    Έπιανα πχ. 5 σαργουδάκια, πολύς ο κόπος να καθαρίσεις τα ψάρια και από κρέας τίποτα.
    Να προσπαθείς να βρεις δυο μπουκιές κρέας πάνω στον σκελετό του ψαριού.
    Προσανατολίστηκα πλέον σε άλλα ψαρέματα που μπορεί να μου δώσουν ψάρι μια φορά το εξάμηνο (με ζωντανό δόλωμα)και ας πηγαίνω για ψάρεμα μια ή δυο φορές την εβδομάδα και καλαμάρια όταν είναι η εποχή τους.
    Σίγουρα δεν πρόκειται να παρατήσω την πρώτη και αγαπημένη μου τεχνική,αλλά όταν θα πηγαίνω, θα πηγαίνω με το σκεπτικό ότι θα τηρήσω τουλάχιστον το γράμμα του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    Θέλω να πιστεύω ότι το άρθρο έχει συγκεκριμένη θέση και απόλυτα κατανοητή. Η τεχνική του εγγλέζικου ναι δίνει τη δυνατότητα να πιαστούν ψάρια κάθε μεγέθους. Αυτό χαρακτηρίζει και άλλες τεχνικές. Από κει και πέρα τώρα το ότι κάποιος πιάνει μικρά ψάρια, όπως τα περιγράφεις παραπάνω για μένα προσωπικά αποτελεί αιτία να "ψαχτούμε" λίγο παραπάνω και να βρούμε λύσεις αντιμετώπισης, χωρίς υποχρεωτικά να παίρνουμε υπόψη το οικολογικό κομμάτι της υπόθεσης και εξηγώ.

    Αναφέρω προσωπικά βιώματα. Ναι και εγώ στην αρχή έπιανα πολλά μικρά ψαράκια. Ομως κάθε τεχνική, πρέπει να καλλιεργείται, δλδ. να υπάρχει μια προσωπική εξέλιξη που με το χρόνο έρχεται και δίνει λύσεις σχεδόν στα πάντα. Να είσαι σίγουρος γι αυτό. "Ζημιά" όταν πραγματικά θες να την κάνεις, μπορείς να το πετύχεις με όποια τεχνική βάλλει ο νους σου. Αρκεί να το θες ή τέλος πάντων να μην έχεις καταλάβει τι κάνεις.

    Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στην εγγλέζικη τεχνική γιατί αυτήν εξασκώ και γιατί το blog αναφέρεται σε αυτήν την μέθοδο γενικά.

    Εαν έκανα πχ. καθετή από βάρκα θα έγραφα κάτι ανάλογο για την καθετή κλπ.Εκεί να δεις τι σφαγή μπορεί να γίνει, όταν πραγματικά το επιδιώξεις φίλε μου.

    Με λίγα λόγια. Πιάνεις μικρά σαργουδάκια ??? Υπάρχει τρόπος να πάρεις μεγαλύτερα. Αλλάζεις τόπους, αλλάζεις βάθος αναζήτησης κλπ. Τριβή θέλει και επιμονή για βελτίωση μόνο. Ξέρω τι σου λέω μετά από κάμποσα χρόνια παιδέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή