Κείμενο-σκίτσο-φωτογραφίες:Μάνος Μελετίου.
Αόρατη αρματωσιά, αόρατο παράμαλλο, αόρατα βαρίδια, αόρατος φελλός, αλλά ευτυχώς...ορατό δόλωμα;;; Κινούμαστε λοιπόν ανάμεσα σε επιθυμίες, που δεν θα μάθουμε ίσως ποτέ τι έτυχε και τι απλά πέτυχε.
Αόρατη αρματωσιά, αόρατο παράμαλλο, αόρατα βαρίδια, αόρατος φελλός, αλλά ευτυχώς...ορατό δόλωμα;;; Κινούμαστε λοιπόν ανάμεσα σε επιθυμίες, που δεν θα μάθουμε ίσως ποτέ τι έτυχε και τι απλά πέτυχε.
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον...
Η αρματωσιά μας συνολικά σε αντίθεση με άλλες παράκτιες τεχνικές χαρακτηρίζεται για την κάθετη αιώρηση μέσα στο νερό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όλο στήσιμο είναι θεωρητικά ορατό σε κυκλικό πεδίο 360 μοιρών από πάνω έως κάτω υπό διάφορες γωνίες και αποστάσεις. Ειδικά, όταν μιλάμε για ψάρεμα πρωινό, πρέπει καταλάβουμε ότι στην ουσία το όλο στήσιμο, φωτοβολείται και "φωτογραφίζεται" υπό διάφορες γωνίες καθώς ο ήλιος μετατοπίζεται διαρκώς στη διάρκεια της πορείας του. Μιλάμε πάντα για βάθη, όπου υπάρχει αισθητή η παρουσία και επίδραση του φυσικού φωτός από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση του. Δεν μιλάμε για πρωϊνό float fishing στην "άβυσσο", ούτε για βραδινό ψάρεμα, για να μην παρεξηγούμαστε.
Η φάσεις της κίνησης του ήλιου πάνω από την αρματωσιά μας |
Ψαρεύουμε λοιπόν σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, που χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη κίνηση των ψαριών, του φωτός, την αυξομείωση της έντασης του φωτός (πχ. λιακάδα, έντονη συννεφιά, περιστασιακό σύννεφο), της αρματωσιάς, που επηρεάζεται από τα θαλάσσια ρεύματα (επιφανειακά ή μη), το βαθμό διαύγειας του νερού, το βάθος κλπ. Ακόμη και οι περιστασιακές μεταβολές πάνω στην επιφάνεια του νερού (άπνοια, "ρυτίδιασμα" νερού) αλλάζουν συνεχώς την ένταση, με την οποία αντανακλάται το φυσικό φως πάνω σε οποιοδήποτε βυθισμένο αντικείμενο.
Μιλάμε για θηράματα ενστικτωδώς υποψιασμένα, όπως τα ψάρια, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται για τη δυνατότητα όρασης σε μεγάλες αποστάσεις. Όμως εντός του ωφέλιμου οπτικού πεδίου σε διαυγές νερό μπορούν να καλύψουν ακόμη και από στάση ακινησίας κάθετη οπτική γωνία περί τις 150 μοίρες και οριζόντια περιμετρική γωνία στις 170 μοίρες. Όσο λοιπόν το ψάρι προσεγγίζει το στήσιμό μας τόσο εντονότερα αποτυπώνονται και "επεξεργάζονται" στα μάτια του τα χαρακτηριστικά της κατάστασης, που έχει μπροστά του.
Όλα λοιπόν αυτά στοιχεία σε περιβάλλον ημέρας συνθέτουν όχι το ορατό ή το αόρατο, αλλά ... το κατά περίσταση λιγότερο ή περισσότερο ορατό.
Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζεται με ένα πολύ πρόχειρο μεν αλλά αρκετά παραστατικό τρόπο αυτή η σχετικότητα της αορατότητας ή, αν προτιμάτε καλύτερα, του βαθμού ορατότητας σε σχέση πάντα με το φυσικό φωτισμό. Monofilaments σε διάφορες ποιότητες, υλικά και φυσικά τιμές. Λήψεις σε διάφορες γωνίες, που καταδεικνύουν ότι το παιχνίδι με το φως έχει άπειρες προσεγγίσεις και φυσικά άπειρα αποτελέσματα.
Η χρήση λεπτών διατομών πετονιάς σε μηχανισμό ή και παράμαλλο εγγυάται απλώς πολύ πιο ήπια ορατότητα και όχι μια πλήρως stealth κατάσταση. Και αυτό ανεξάρτητα μονοϊνικού υλικού κατασκευής. Θεωρητικά και πρακτικά τα πλέον καλύτερα και επιτυχημένα αποτελέσματα παραλλαγής εστιάζονται σε τεχνικές όπως πχ. το casting, όπου το σύνολο της αρματωσιάς "ξαπλώνει" ουσιαστικά επάνω στην επιφάνεια του βυθού και "εντάσσεται" πολύ πιο αποτελεσματικά μέσα στο φυσικό περιβάλλον του.
Στο float fishing και ειδικά στα πρωινά μας ψαρέματα οφείλουμε να γνωρίζουμε και να περιμένουμε ότι κάποιες στιγμές η αρματωσιά μας θα είναι από λίγο έως πολύ ορατή, όχι αόρατη. Μέσα στη συνολική διάρκεια ενός και μόνο ψαρέματος! Έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα καλούμαστε να ζήσουμε με αυτήν αναζητώντας λύσεις, που θα προσπαθούν να καταστήσουν την προσπάθειά μας όσο το δυνατόν λιγότερο ύποπτη στα μάτια των υποψιασμένων ψαριών.
Αυτά stealth; Με τίποτα...! |
Επομένως το παιχνίδι παίζεται όχι στη "διένεξη" μεταξύ ορατού ή αόρατου αλλά σε αυτό της εικόνας του όλου στησίματος εκμεταλλευόμενοι όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το παράγοντα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (κλικ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου