Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Οι βασικές αρματωσιές στην εγγλέζικη τεχνική

Στο ψάρεμα με την εγγλέζικη float fishing τεχνική κυριαρχούν δύο βασικές κατηγορίες αρματωσιάς, η σταθερή και η συρόμενη. Σε κάθε μια από αυτές υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την ένταση του θαλάσσιου ρεύματος, το βάθος κλπ. Εδώ θα κάνουμε αναφορά στις δύο πιο ευρέως γνωστές και εύκολες από πλευράς κατασκευής.


Σταθερή αρματωσιά: Η στριφταροπαραμάνα με τον ερματισμένο φελλό ή ο σκέτος ανερμάτιστος φελλός  είναι ακινητοποιημένα ή σχεδόν ακινητοποιημένα  με τη χρήση του νήματος στόπερ η σχιστού μολυβιού (backshot). Εννοείται ότι ο ανερμάτιστος μπλοκάρεται μόνο με backshot ελλείψει στριφταροπαραμάνας.

Χαρακτηριστικά:
  • Το μέγιστο μήκος, που μπορεί να φθάσει, ισούται με το μήκος του καλαμιού.
  • Ψαρεύει κατά κανόνα σε βυθούς ισοδύναμους μέχρι και λίγο  βαθύτερους από το μήκος του καλαμιού μας (6-7 μ.).
  • Προσδίδει διακριτική παρουσία στο δόλωμά μας, ενώ κύριο στοιχείο της είναι η αμεσότητα στα τσιμπήματα των ψαριών.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ερματισμένους φελλούς ή ακόμη καλύτερα ανερμάτιστους (δίχως τη χρήση στριφταροπαραμάνας για τους δεύτερους). 
  • Τοποθετούμε τα βαρίδια(0.20-0.40) κολλητά μεταξύ τους, αφήνοντας ένα (συνήθως 0,20 γρμ.) μόνο του κοντά  στην ένωση μάννας-παράμαλλου.




Συρόμενη αρματωσιά: Η στριφταροπαραμάνα με το φελλό σύρεται πάνω στην πετονιά της μάνας μέχρι να τερματίσει στο προκαθορισμένο σημείο, που έχουμε τοποθετήσει το νήμα του στόπερ.

Χαρακτηριστικά: 

  • Δουλεύεται κατά κανόνα σε σημεία, που το βάθος δεν ευνοεί τη χρήση σταθερής αρματωσιάς.
  • Χρησιμοποιούμε ίδιου μεγέθους πολλά και μικρά σχιστά βαρίδια(0,10-0,15-0,20 γρ.) τοποθετημένα σε αραιή διάταξη σε αντίθεση με τη σταθερή αρματωσιά.
  • Επίτευξη καλύτερης και πιο φυσικής παρουσίασης αρματωσιάς-δολώματος, εξαιτίας του αργό ρυθμού βύθισης.

Εγώ προσωπικά έχω κάνει σε ψαρέματα στήσιμο συρόμενης αρματωσιάς (δηλ. αραιή διάταξη σχιστών μολυβιών) με σταθερό φελλό. Δουλεύει πολύ καλά και "παντρεύει" τα πλέον θετικά στοιχεία και των δύο μεθόδων(αμεσότητα στο τσίμπημα και φυσιολογική συμπεριφορά στο θαλασσινό ρεύμα. 

Φελλοί 

Όσον αφορά στους φελλούς χρησιμοποιούμε stick insert  ή straight waggler (εικ.1) σε ρεύματα ήπια έως έντονα, ενώ σε συνθήκες ηρεμιάς και ελλείψεως ρεύματος ή έντονα επιφανειακού ανέμου μπορούμε να δουλέψουμε και με έναν bodied waggler (εικ.2) για βολές  σε μεγαλύτερη απόσταση και σταθερότητα αντίστοιχα. 


Εικ. 1 


Εικ. 2 




Σχετικά με το ερμάτισμα στις σταθερές αρματωσιές συνήθως χρησιμοποιούμε φελλούς με πρόσθετο  έρμα χ+1γρ. ή χ+2 γρ. ή ακόμη και ανερμάτιστους. Στις συρόμενες για βάθη έως 6-7 μ. θα μας βοηθήσει ένας φελλός +1 ή +2 και σε άνω των 8 μέτρων βάθος καλό είναι να πάμε σε επιλογή  χ+3 γρ. και  χ+4 γρ.  για άνω των 12-13 μέτρων. 


* Με το σύμβολο "χ" εννοούμε το ήδη υπάρχον έρμα πάνω στο φελλό, ενώ τα +1, +2, +3,+4 υποδηλώνουν το επιπλέον έρμα, που απαιτείται προκειμένου να ισορροπήσει σωστά ο φελλό μας.



Φελλοί ανερμάτιστοι (αμολύβωτοι δλδ.)



Γενικός κανόνας ερματίσματος φελλού.

Ποτέ δεν ερματίζουμε το φελλό μας οριακά  βασιζόμενοι στο αναγραφόμενο πάνω σε αυτόν όριο γραμμαρίων γιατί: Α) θέλουμε να είναι ορατός από μεγάλη απόσταση, Β) δεν γνωρίζουμε αν είναι ζυγισμένος με απόλυτη ακρίβεια στο εργοστάσιο κατασκευής ,Γ) θα μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του τσιμπήματος σε συνθήκες κυματισμού και Δ)είναι πιο εύκολο να προσθέσουμε μολύβια στη συνέχεια, προκειμένου να ερματισθεί σωστά, παρά να προσπαθούμε εκ των υστέρων να τα αφαιρούμε. Μην ξεχνάτε ότι έρμα στην αρματωσιά μας δίνει ήδη η ίδια η πετονιά(παράμαλλο-μάννα), η στρφταροπαραμάνα και το δολωμένο αγκίστρι. Λαμβάνουμε λοιπόν υπόψη και αυτά στο σύνολο του έρματος.

Σ.Σ.

Το κεφάλαιο "αρματωσιές-εγγλέζικη τεχνική" δεν εξαντλείται φυσικά στις παραπάνω γραμμές. Εδώ παίρνουμε μια "γεύση" απλά του πράγματος, που θα αποτελέσει μια καλή βάση για πιο εξειδικευμένα στησίματα. Για τα διάφορα δεσίματα (θηλιές, αγκίστρια κλπ.), που απαιτούνται στην κατασκευή της αρματωσιάς μπορείτε να  κατευθυνθείτε  εδώ . Αναφορικά με τους φελλούς της τεχνικής ως προς τη χρήση και τους ερματισμούς υπάρχει ξεχωριστή αναφορά εδώ .





Σταθερός φελλός με χρήση παραμάνας & νήματος stopper

Σταθερός φελλός με χρήση παραμάνας & ελαστικού περαστού stopper

Σταθερός φελλός με χρήση παραμάνας & back shots

Ερματισμός-μπλοκάρισμα  ανερμάτιστου φελλού απευθείας σε σταθερή αρματωσιά με χρήση back shots





Σταθερή αρματωσιά με τη χρήση back shot σε φελλό με παραμάνα





ερματίζοντας το παράμαλλο





Στησίματα συρόμενης αρματωσιάς χ+2 γρ.

Ερώτηση : Που θα χρησιμοποιήσω τη σταθερή αρματωσιά και που τη συρόμενη? 

Απάντηση: 

Α) Σταθερή αρματωσιά

1)Θα την προτιμήσουμε κατά κύριο λόγο σε βάθη μικρότερα ή ίση με το  μήκος του καλαμιού μας πχ. με βάθος 3,50 μέτρα ή στα 4 μέτρα. Το μακρύ παράμαλλο πέφτοντας στο νερό θα "ψαρέψει"  σε τρία στάδια  ξεκινώντας από την επιφάνεια, εν συνεχεία στα  μέσονερα μέχρι το βυθό. 

2)Θα την προτιμήσουμε σε βραχότοπους με βάθος 6-7 μέτρα για πρωινό ψάρεμα αναζητώντας σαργοειδή, μελανούρια και οτιδήποτε άλλο ανταποκριθεί στο ελεγχόμενα πάντα συστηματικό μαλάγρωμα με μπιγκατίνι. Θα αποφύουμε πολλά "ενοχλητικά" μικρόψαρα του βυθού ανεβάζοντας ψηλότερα τα πιο μεγάλα, ενώ παράλληλα θα αποτρέψουμε τυχόν σκαλώματα από τον κατά κανόνα ανώμαλο βυθό, που υπάρχει σε τέτοιου είδους περιοχές.

3) Γενικά σε ψάρια, που "παίζουν" ψηλά.

 Β) Συρόμενη αρματωσιά

1) Θα την προτιμήσουμε για ψάρεμα σε λιμάνια με βάθος μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού μας εφόσον ψαρεύουμε βυθομετρώντας οριακά. 


2) Θα μας βοηθήσει σε ψάρεμα σε βραχότοπους, όταν για κάποιο λόγο δεν αποδίδει η σταθερή αρματωσιά πχ. τα ψάρια δεν δείχνουν διάθεση να ανέβουν σχετικά ψηλά. Σε αυτήν την περίπτωση ανιχνεύουμε τις διαθέσεις των ψαριών κατεβαίνοντας σταδιακά μέχρι να πετύχουμε το κατάλληλο βάθος. 

3)Σε μακρινές  βαθιές αποχές.

Σημείωση: Ο ρυθμός βύθισης μιας συρόμενης αρματωσιάς εξαρτάται από το πόσο αραιά τοποθετήσουμε τα σχιστά βαρύδια  (όσο αραιότερα, τόσο βραδύτερα και το αντίστροφο...). 



Ερωτήματα-απαντήσεις γενικής αλλά και ειδικής φύσης εδώ . 

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

21 σχόλια:

  1. Το παράμαλλο τόσο στη σταθερή όσο και στη συρόμενη καλό είναι να βρίσκεται σε μέσο όρο μήκους όσο μια οργυιά δηλαδή 1,50 μέτρο. Ξεπονηρεύει τα ψάρια, ακολουθεί τη φυσική ροή του θαλάσσιου ρεύματος και έχει καλύτερη ελαστικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα
    πως μπαινει το στροπερ
    μια λεπτομερη φωτο θα διευκοληνε ........

    ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα περάσω ένα link μέσα στο άρθρο, για να παραπέπμω άμεσα στα δεσίματα, οπότε όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραλλαγές σε στησίματα αρματωσιάς αναλόγως βάθους και μορφής θαλασσίων ρευμάτων υπάρχουν στο site του κ. Γιάννη Γιατράκου- www.customrods.gr . Έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία. Κατά το κοινώς λεγόμενο "δουλεύουν". Το blog δεν μπαίνει σε καμιά διαδικασία πρότασης ανάλογων στησιμάτων, διότι πολύ απλά, οι παραπάνω προτάσεις του συγκεκριμένου "άγγλου ασθενή" μας υπερκαλύπτουν περιπτωσιολογικά. Το να προτείνουμε κάτι το διαφορετικό ή "εντυπωσιακό" μέσα από το blog έτσι απλά, για να έχουμε να λέμε, δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του admin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε καταστάσεις συρόμενης αρματωσιάς με παρουσία ρεύματος και ανέμου μπορούμε να προσαρμώσουμε και ένα βαρύδιο σε σχήμα σταγόνας ή τορπίλης, όπως αλλιώς λέγεται, για να δώσουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στη βύθιση.

    Καλό είναι το βάρος της να στο 50% του συνολικά απαιτούμενου έρματος σε γραμμάρια.

    Την τοποθετούμε κοντά στο μέσον της διάταξης των μολυβιών για πιο νορμαλ γρήγορη μεν βύθιση ή στο τελείωμα της μάνας για απόλυτη ταχύτητα. Καλό είναι να την έχουμε ακινητοποιημένη ( να μην παίζει), με δυο σχιστά ή δυο σιληκονούχα στόπερ.

    Πχ. Φελλός στο +3 γρ. έρμα? Τορπίλη 1,5 γρ. και απλωτά τα υπόλοιπα σχτστά μολυβάκια μέχρι να συμπληρώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,
    Θα ήμουν ευγνώμων αν μας έδινες και ένα Link για το παράμαλλο που χρησιμοποιείτε για κάθε ψάρι.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Τι πληροφορία θες ακριβώς να μάθεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα,,,πολυ ενδιαφεροντα ολα τα αρθρα σου κ πολυ κατατοπιστικα!νεος στην τεχνικη η οποια με εχει γοητευσει κ θελω να ασχοληθω με αυτην..με ενδιαφερει αποκλειστικα το νυχτερινο ψαρεμα κ εχω μια δυο ερωτησεις,,σε βραδυνο ψαρεμα επιτρεπονται καποιες διαφοροποιησεις στην αρματωσια μας?πχ μπορουμε να αποφυγουμε την χρηση fluorocarbon παραμαλο?τα ψαρεματα μου τα κανω σε λιμανι βαθους γυρω στα 3-4 μετρα!
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα. Φυσικά και μπορείς να αποφύγεις το fluorocarbon ειδικά σε ψάρεμα βραδυνό. Θα προσέξεις όμως τα εξής:
    Α) Το αντίστοιχο νάιλον παράμαλλο θα σου δώσει μεγαλύτερη αντοχή από αυτή του αντίστοιχου fluorocarbon που μάλιστα μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνά την αντοχή της μάνας με ότιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό. Αν έχεις μάνα 0.18 και αντιπαραβάλλεις παράμαλλο 0,165 και με τα δυο υλικά θα καταλαβεις τη διαφορά.

    β)Αντοχές στις κοφτερές οδοντοστοιχίες των ψαριών, πχ. μελανούρια. Εκεί το fluorocarbon υπερτερεί.

    γ) Ρυθμός βύθισης ειδικά αν παίζεις με μακρύ παράμαλλο. Το απλό νάιλον παράμαλλο θα χρειασθεί ενα δυο σχιστα μολυβάκια πχ. 0,10 η 0,08 γρ. για να κατέβει σωστά αφού το νάιλον είναι πολύ αργό στο κατέβασμα σε σχέση με το fluorocarbon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση κ κυριως για τα ομορφα κ κατατοπιστικα σου αρθρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημερα...επανερχομαι με ενα ερωτημα...ψαρευω με σταθερη αρματωσια το βαθος ειναι περιπου 4 μετρα,κ ψαρευω 30-50 ποντους πανω απο τον βυθο(παντα νυχτερινο ψαρεμα)τα ως τωρα αποτελεσματα τα θεωρω πολυ ικανοποιητικα για αρχη στην τεχνικη κυριως τσιπουρες μια που το μερος εδω κρατα πολλες(λευκαδα)ξερω ομως οτι η περιοχη ειναι γεματη μουρμουρια τα οποια εβγαζα ευκολα με το casting,ψαρευοντας ομως με εγγλεζικη τεχνικη 5-6 φορες τωρα δεν εχω παρει κανενα ενω γνωριζω οτι το μερος κρατα καλα κομματια...μηπως φταιει το υψος που ψαρευω πανω απο τον βυθο?να κατεβω κ αλλο με κινδυνο να ακουμπα βυθο το δολωμα με οτι συνεπαγεται αυτο,,πιθανο σκαλωμα πχ,ψαρευω μονο με μπικατινι το οποιο θεωρω κορυφαιο,,μηπως το μπικατινι δεν το τιμουν τα μουρμουρια,,μια που τα βγαζα στο casting με καραβιδακι η σκαρτσινι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα. Οι μουρμούρες κατά 90% τρώνε στο βυθό. Εφόσον ψαρεύεις αποκλειστικά βράδυ θα πρέπει να τις αναζητήσεις οριακά. Βρες ένα σημείο όσο γίνεται πιο καθαρή αμούδα και μέτρησε ακριβώς.

    Όσον αφορά στα δολώματα το θέμα είναι ανοικτό αφού τα ψάρια σε κάθε τόπο λειτουργούν κατά συνήθεια. Μάλιστα αν μιλάμε για καραβιδάκι εγώ θα σου έλεγα να βρεις πράσινο μικρόσωμο που είναι οικονομικό και να παίξεις όπως με τις προνύμφες ( 4-5 στη σφεντόνα). Απλά φρόντισε να έχεις το ανάλογο σε μέγεθος αγκίστρι γιατί τα πολύ μικρά (Νο. 14-16) δεν θα καρφώνουν εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ευχαριστω για την απαντηση,,εδω στο νησι μονο πρασινο καραβιδακι υπαρχει σε διαφορα μεγεθη το οποιο αποδιδει πολυ καλα!ξερω οτι η μουρμουρα σκαβει στον βυθο,,θα ρισκαρω να ψαρεψω οσο πιο οριακα μπορω,,γιατι την περιοχη την γνωριζω αριστα,,κ δυστυχως ειχα καποια σκαλωματα κατα καιρους στο καστινκ οποτε θα παρω κ το αναλογο ρισκο!σε ευχαριστω αλλη μια φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε Μανο καλησπερα επειδη ειμαι καινουριως στο float fishing θα ηθελα να μου εξηγησεις πως βγαζεις τα back shot απο την αρματωσια οταν θα χρειαστει να βολεψεις το καλαμι η να αλλαξεις το ερματισμα της αρματωσιας.Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θέλεις να ξεμοντάρεις λοιπόν το στήσιμο που έχεις γενικά χωρίς να κόψεις κομμάτι πετονιάς. Ο πιο σωστός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό εργαλείο, που και σε βοηθάει αρχικά να τα πατήσεις όπως πρέπει πάνω στην πετονιά αλλά και σε βοηθάει αποτελεσματικά στην αφαίρεση ή και στη μετακίνηση σε άλλη θέση.

    Μιλάμε για το προιόν STONFO art 19 και STONFO art 19S.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γενικα τι πρεπει να προσεξουμε για να μην εχουμε μπερδεματα στηυν αρματοσια μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα περισσότερα μπερδέματα γίνονται στις συρόμενες αρματωσιές. Στην αραιή διάταξη των βαριδιών.

    Προσέχεις την απόσταση του φελλού όταν κρέμεται στην αρματωσιά κάθετα από τα υπόλοιπα βαρίδια.

    Ισεςε αποστάσεις μεταξύ των βαριδιών.

    Οχι λίγα και βαριά βαρίδια πολύ αραιά αλλά σπάσιμο σε υποδιαρέσεις των 0,10-0,15 γρ. για ναμην ταλαντεύονται στον αέρα και μπλέκουν.

    Στπάρισμα της αρματωσιάς λίγο πριν πέσει στο νερό μισό μετρο πριν σκάσει οταν ρίχνουμε σε αποσταση ωστε να απλώσει σωστά με την ορμη που έχει.

    Αναλυτικά στην ενότητα "Τα ερωτήματα...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα τοποθετήσεις 2 Χ 0,10 ψηλά στη μάνα εκεί που κάθεται η παραμάνα. Αφήνεις κενό πάνω στην πετονιά το 1 & 1/2 μήκος φελλού και από κει και κάτω θα τοποθετήσεις αραιά 6-7 βαρίδια 0,10. Θεωρητικά αν ο φελλός είναι ζυγισμένος σωστά από το εργοστάσιο θα ισορροπήσει καλά. Είναι το πιο απλό στήσιμο συρόμενης για φελλό +1 γρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θαυμασια ολα αυτα θα με σηχωρεσετε για την απουσια μου προεκυψαν λογοι υγειας και ευχαριστω τοσο εσας και τον κυριο γιατρακο για τις γνωσεις του στο εγγλεζικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή