Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η έννοια της "παρουσίασης" !

Κείμενο-φωτό: Μάνος Μελετίου. 
Στήνουμε την αρματωσιά μας, την όποια αρματωσιά προσβλέποντας στο ξεγέλασμα των ψαριών. Δολώνουμε ένα αγκίστρι με σκοπό να δελεάσουμε και να ξεγελάσουμε το υποψήφιο "θύμα", δίχως ιδιαίτερη σκέψη για το τι ακριβώς κάνουμε. 
Στην πραγματικότητα πρωταγωνιστούμε σε μια παράσταση, στην οποία τα ψάρια είναι οι "θεατές" μας αλλά και οι "κριτές" μας. Η θετική ή αρνητική ανταπόκριση του "κοινού" μας εξαρτάται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, αν όχι το μέγιστο, από την παρουσίασή μας.  
Η όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή παρουσίαση και συμπεριφορά μιας αρματωσιάς μέσα στο νερό αποτελεί ή θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη για κάθε αλιευτική τεχνική (casting, surf csting, spinning, eging, carp κλπ.). Στο μυαλό μας υπάρχει πάντα εκείνο το μοναδικό φιλύποπτο, δύστροπο, το δύσκολο θήραμα, που ενστικτωδώς "αρνείται" να πλησιάσει, αφού κάτι δεν του "κάθεται" καλά στο μάτι, ακόμη και αν έχει έντονη μέσα του την ανάγκη τροφής...!Αυτό το φαινόμενο βέβαια έχει και άλλες πολλές εξηγήσεις και σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Εδώ θα επιμείνω απλά στον βασικό τίτλο του άρθρου.

Στην εγγλέζικη τεχνική, όπως και σε άλλες τεχνικές με φελλό, όπως το απίκο, το bolognese καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός της κάθετης αιώρησης της αρματωσιάς μέσα στο νερό. Το δολωμένο αγκίστρι, ο φελλός, η παραμάνα, τα σχιστά βαρύδια, ένα στριφταράκι ίσως καθώς και οι πετονιές βρίσκονται σε κοινή θέα στα μάτια των ψαριών από πάνω έως κάτω σε πεδίο 360 μοιρών.

Θα θέλαμε πάρα πολύ να είχαμε μια αρματωσιά τεχνολογίας STEALTH  αλλά αυτό 
δυστυχώς δεν γίνεται ακόμη. Θέλουμε δεν θέλουμε τα εργαλεία μας φαίνονται και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την πραγματικότητα.

Απέναντι σε αυτό το αντικειμενικό μειονέκτημα εμείς μπορούμε να επέμβουμε κάνοντας ορισμένες απλές ενέργειες, έτσι ώστε να δώσουμε μια καλή και όσο το δυνατόν πιο φυσική παρουσίαση και συμπεριφορά στην αρματωσιά μας. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποια tips, που μπορούν να φανούν χρήσιμα. Στόχος είναι να είμαστε λιτοί, αφαιρετικοί και διακριτικοί.

  1.  "Άπλωμα" των βαριδιών σε μεγάλο μήκος πάνω στη μάνα. Μεγάλες συγκεντρώσεις βαριδιών σε πολύ μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους κάνει περισσότερο ορατό το αποτέλεσμα.  
  2. Υποδιαιρέσεις γραμμαρίων βαριδιών . Καλά τα 0,25 γρ. , καλά τα 0,30 γρ. Μας βοηθάνε στο γρήγορο και άκοπο στήσιμο μιας  αρματωσιάς αλλά μην ξεχνάμε και τα 0,20 γρ. ,τα 0,15 γρ. τα 0,10 γρ. , ακόμη και τα 0,05 γρ.  "Σπάστε" τα μικρογραμμάρια καθώς το μολύβωμα πλησιάζει κοντά στην ένωση της μάνας με το παράμαλλο. 



"Σπάσιμο" & "άπλωμα" του ερματισμού σε συρόμενη  αρματωσιά




Συνδυάζοντας τα στοιχεία 1&2 μειώνετε τον όγκο του προφίλ των "μεγάλων" βαρυδίων και παράλληλα η συρόμενη αρματωσιά αποκτά πιο νορμάλ κίνηση μέσα στο νερό τόσο κατά τη βύθισή της όσο και κατά την παραμονή της μέσα στο νερό. 

3.Μήκος παράμαλλου.Ένα μακρύ παράμαλλο λειτουργεί  σαν αποστάτης του αγκιστριού από τον υπόλοιπο "όγκο" της αρματωσιάς είτε πρόκειται για συρόμενη είτε για σταθερή αρματωσιά. Όσο το ψάρι προσεγγίζει το δολωμένο μας αγκίστρι, τόσο μειώνεται η οπτική επαφή του με το υπόλοιπο τμήμα της αρματωσιάς μας.
4.Στριφτάρι. Κάποιοι το χρησιμοποιούν για τους λόγους τους. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να συνδέσουμε μάνα και παράμαλλο με θηλιά-θηλιά. Θα αφαιρέσουμε ένα ακόμη αρκετά ορατό στοιχείο, που ίσως κάνει τη διαφορά στην παρουσίαση της αρματωσιάς.


Πάνω : ένωση μάνας-παράμαλλου με χρήση μικρού στριφταριού.Κάτω:ένωση με θηλιά-θηλιά




5.Φελλός.Θα προσέξουμε πολύ τους χρωματισμούς στο σώμα του, το μήκος του σώματος και το συνολικό βάρος του σε έρματισμό. 



Φελλοί crystal κοντού σώματος ιδανικοί για σταθερές αρματωσιές




Τα στοιχεία 3,4&5 είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε στησίματα σταθερής αρματωσιάς ειδικότερα σε πρωινό ψάρεμα σαργών. Σε αυτήν την περίπτωση εξαντλούμε και αξιοποιούμε κυριολεκτικά διακριτικά την περιορισμένη απόσταση του καλαμιού μας.Δημιουργούμε  όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ αγκιστριού-φελλού.

 Ένας μικρού σώματος φελλός κατά προτίμηση crystal απόχρωσης, σημαίνει μικρός όγκος βυθίσματος και μικρός διακριτικός παφλασμός κατά την πτώση του στο νερό. Εάν μάλιστα κάνουμε χρήση ανερμάτιστου φελλού αποφεύγουμε το βίαιο "καρφωτό" βύθισμα κατά τη βολή με οτιδήποτε τυχόν συνεπάγεται αυτό.

6. Εξοικοίωση με τις συνθήκες.Θαλάσσια ρεύματα, δυνατός άνεμος, αντιμάμαλο κλπ. κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά μιας αρματωσιάς. Από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία.

7.Παρουσίαση του δολωμένου αγκιστριού. Όλα τα παραπάνω έχουν τελικό αποδέκτη το δολωμένο αγκίστρι είτε πρόκειται για ζωντανά δολώματα, είτε άλλες ύλες πχ. ζύμη. Εναλλάσσουμε δολωσιές   δοκιμάζοντας μεγέθη και τύπους αγκιστριών   σε συνδυασμό με διάφορα δολώματα και τρόπους παρουσίασης. Από την ενασχόλησή μας αρκετό καιρό έχουμε διαπιστώσει ότι κάθε τόπος θέλει και τα δικά του διατροφικά θέλγητρα.




Η ατομική παρουσίαση



Παρουσίαση και διακριτική συμπεριφορά όμως σε μια float fishing τεχνική δεν σημαίνει μόνο αρματωσιά. Όλες οι εν γένει κινήσεις και ενέργειες κατά τη διάρκεια του ψαρέματος συμβάλλουν και αυτές με τον τρόπο τους στην όλη προσπάθεια μιας "ήσυχης" προσέγγισης των ψαριών.

1. Το απότομο άνοιγμα του φακού κεφαλής μέσα στο νερό μπορεί να καταστρέψει οριστικά και αμετάκλητα  προσπάθεια ωρών. Ανοίγουμε το φακό έχοντας στραμμένη τη δέσμη αντίθετα με την θέση της θάλασσας, για κάποια επισκευή  ή απαγκίστρωση. Το ερυθρό φως πάντως είναι πιο διακριτικό σε κάθε περίπτωση.

2. Αποφυγή σημείων με έντονο φωτισμό στα νότα μας. Εάν δεν μπορούμε, τουλάχιστον ας αλλοιώσουμε την ανθρώπινη φιγούρα μας παραμένοντας καθισμένοι και αποφεύγοντας περιττές μετακινήσεις. 

3. Η κάλυψη και απόκρυψη της φιγούρας μας ανεξαρτήτως ώρας ψαρέματος γενικά, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αναζήτηση κάποιων πολύ φιλύποπτων ειδών. Μην ξεχνάτε κάτι. Όταν βλέπετε καθαρά το βυθό να ξέρετε ότι σας βλέπουν και από "μέσα" αντίστοιχα. 

3. Απόχιασμα. Δεν κυνηγάμε τα ψάρι με την απόχη.Δεν φωνάζουμε έντονα στον βοηθό αποχιστή. Δεν αναταράσσουμε το νερό με την απόχη προσπαθώντας να πάρουμε καλή θέση. Το βίαιο απόχιασμα μπορεί να φέρει στα χέρια μας ένα ψάρι διώχνοντας όλα τα υπόλοιπα, που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους. 

4. Άμεσο Catch n release. Πολύ όμορφο και πολύ διδακτικό, όμως...! Κάντε το αν μπορείτε όσο μπορείτε πιο μακριά από το σημείο, που ψαρεύετε γιατί το τρομαγμένο θα μεταδώσει τον φόβο του και στα υπόλοιπα. Οκ σε ένα λιμάνι είναι εύκολο, γιατί περπατάς λίγο πιο πέρα και το κάνεις. Στα βράχια όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό...! Οκ κάντε το όσο πιο "ήσυχα" μπορείτε. 

5.Αποχρώσεις και φωτεινότητα ρουχισμού. Σε κάποιους μπορεί να φανεί κάπως τραβηγμένο. Να ξέρετε ότι και αυτό το στοιχείο έχει το δικό του μερίδιο, μικρό η μεγάλο στην  προσπάθειά μας ειδικά για το ψάρεμα με φελλό στα εσωτερικά νερά (λίμνες, ποταμοί κλπ.). 

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο σου, μενω στην βόρεια Αγγλία και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το float fishing, συνέχισε το σπουδαίο έργο σου, θα σας στείλω και αποτέλεσματα απο το match f f που θα γινει τον Νοέμβριο και φωτογραφικό υλικό
    Χεραιτησμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή