Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η συντήρηση της προνύμφης

Οι προνύμφες μύγας, όπως και όλες οι άλλες προνύμφες εντόμων έχουν συγκεκριμένο βιολογικό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση από την κατάσταση του αυγού μέχρι και την πλήρη ανάπτυξη του εντόμου, ακολουθεί έναν δρόμο αρκετά σύντομο, τον οποίο εμείς καλούμαστε να "επιβραδύνουμε"...! 




Σχέδιο από τον Ronald A. Sherman (άδεια χρήσης από "BioTherapeutics, Education & Research Foundation"   










Μεγαλύτεροι "εχθροί"...η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία!


Στους +2 περίπου βαθμούς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνονται τόσο η κίνηση της προνύμφης (νάρκωση) όσο και οι βιολογικές της λειτουργίες. Έτσι επιτυγχάνεται αυτή η "επιβράδυνση".

Τα οικιακής χρήσης ψυγεία αδυνατούν να διατηρήσουν εύκολα τέτοιο επίπεδο θερμοκρασίας και λόγω κατασκευής αλλά κυρίως λόγω της πολύ συχνής χρήσης της πόρτας. Η παρουσία και μόνο υδρατμών στα εσωτερικά τοιχώματα του κουτιού με το δόλωμα ακόμη και μετά από παραμονή πολλών ωρών βεβαιώνει το παραπάνω. Αντίθετα πολλά καταστήματα ειδών αλιείας έχουν εξειδικεύσει το  θέμα "ψυγείο", καθώς διαχειρίζονται αρκετά κιλά, τα οποία πρέπει να συντηρηθούν σωστά...γιατί πρέπει και να πουληθούν. 

Αυτά που μπορούμε να κάνουμε με δυο λόγια από την πλευρά μας είναι τα εξής: 

  1. Τοποθέτηση φύλλου χαρτιού κουζίνας η χαρτοπετσέτας μέσα στο κουτί με τις προνύμφες για την απορρόφηση της υγρασίας. Εννοείται ότι αλλάζεται, όταν υγρανθεί. 
  2. Αν μιλάμε για αγορά ποσότητας πχ. 1 κιλό προνύμφης και άνω, μπορούμε εναλλακτικά να την τοποθετήσουμε στην ειδική πάνινη σακούλα, να τη δέσουμε οριακά, δλδ. να τα "στριμώξουμε". Έτσι θα περιορίσουμε την ευκολία κίνησης(τριβή, θερμότητα, κλπ.), ενώ τυχόν υδρατμοί απορροφώνται από το πανί της σακούλας. Το αρνητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι οι ευκόλως αναδυόμενες μυρωδιές από την αμμωνία, που εκκρίνουν τα σκουληκάκια με ό,τι συνεπάγεται αυτό..."μπινελίκια" από μάνα , σύζυγο, εκτόξευση λεκτικών απειλών πάσης μορφής κλπ. 
  3. Εάν για κάποιο λόγο ΔΕΝ πάμε για ψάρεμα και έχουμε αναβολή κάποιων ημερών συνεχίζουμε όλα τα παραπάνω και επιπλέον, μπορούμε να τα βγάλουμε για λίγο σε μια βαθιά πλαστική λεκάνη, για να στεγνώσουν λίγο.Είναι μια καλή  επιλογή, που θα τα αναζωογονήσει. Παράλληλα αφαιρούμε κατά το δυνατόν όλα τα νεκρά σκουληκάκια. Προσοχή μόνο μην πάρουν... δρόμο, διότι οι παραπάνω λεκτικές απειλές, τώρα θα γίνουν ...πράξη! 
  4. Σε καμιά περίπτωση δεν ρίχνουμε τροφές για μπικατίνι σε βρεγμένα σκουληκάκια αλλά μόνο σε στεγνά, διότι θα λασπώσουν και θα έχουμε απώλειες λόγω ασφυξίας.

Update πληροφορία : Στις 23/7/2012 διάβασα μια απάντηση του κ. Γιάννη Γιατράκου (customrods.gr) σε σχετικό θέμα στο psarema.gr και πιστεύω ότι αξίζει να την έχουμε στα υπόψη. Κάνει λοιπόν λόγο για μεταλλικό τάπερ πάνω στο καπάκι του οποίου θα ανοίξουμε πολύ μικρές τρύπες για αερισμό. Αυτό το υλικό σύμφωνα με τη γνώμη του θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, που μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 30 μέρες. 

4 σχόλια:

  1. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικός παράγοντας στην επιμήκυνση των ημερών συντήρησης στο σπίτι είναι και η κατάσταση της προνύμφης τη στιγμή που την αγοράζουμε.

    Ηταν φρέσκια παραλαβή? Ήταν πολυκαιρισμένη-ταλαιπωρημένη? Συντηρήθηκε σωστά στο κατάστημα μέχρι να την προμηθευτούμε εμείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Μπορείτε να μου δώσετε μία εναλλακτική αποθήκευσης, καθώς δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το ψυγείο?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν δύο λύσεις.

      Αγοράζεις το δόλωμα καθώς φεύγεις για ψάρεμα. Την τελευταία στιγμή δλδ.

      Αγοράζεις το δόλωμα 1-2 μέρες πριν και το φυλάς μέσα σε φορητό ψυγείο με καλές παγοκύστες που στην καλύτερη περίπτωση θα το διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση τουλάχιστον 8-10 ώρες. Οπότε αν έχεις 2-3 καλες παγοκύστες τότε το κρατάς μια ημερα πανω κάτω.

      Διαγραφή
    2. Παγοκύστη, επάνω μια πετσετα ή μερικα φύλα απο περιοδικό και απο πάνω το ταπερακι με το δολωμα. Και κανεις αλλαγες τις παγοκυστες οταν δεις οτι πρεπει α γινει αλλαγη.

      Διαγραφή