Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Αγωνιστική αλιεία-Μέρος 2ο

Πριν από μερικά χρόνια έκατσα και έγραψα ένα κείμενο σχετικό με την αθλητική αλιεία. Εκεί παρέθεσα τις απόψεις μου γύρω από αυτήν τη δραστηριότητα συνολικά σε μια προσπάθεια όχι να προσελκύσω νέο κόσμο αλλά να δώσω μια εικόνα άγνωστη σε πολλούς ανθρώπους και ίσως διαστρεβλωμένη σε κάποιο βαθμό. Και μόνο σχετικά με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Όχι το διοικητικό και ό,τι συνδέεται με αυτό, για να εξηγούμαστε. Η προσπάθεια ήταν να δείξω και όχι υποχρεωτικά να πείσω για το προφίλ του μέσου ψαρά, που ασχολείται με το θέμα "αγωνιστική αλιεία" σε σχέση με αυτόν που δεν ασχολείται για κάποιους λόγους. Αυτός ήταν ο σκοπός τότε τουλάχιστον. Οι απόψεις μου ήταν και παραμένουν οι ίδιες έτσι, όπως είχα τα πράγματα ως εντύπωση στο μυαλό μου τότε εν έτει 2013! Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει   ΕΔΩ.

Η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει από τότε ούτε μισό εκατοστό. Και το λέω τώρα στο 2015, δύο χρόνια μετά, τώρα που έχω σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα σε συστηματικό επίπεδο, εφόσον δεν ψαρεύω πλέον για λογαριασμό κάποιου αθλητικού συλλόγου και φυσικά δεν μετέχω σε πρωταθλήματα. Τώρα που έχω πάρει την απόφαση να μετέχω πλέον μόνο σε φιλικούς αγώνες (open), σαν απλός  διαγωνιζόμενος επισκέπτης.

Θεωρώ όμως ότι εκείνο το κείμενο του 2013 έμεινε τελικά μισογραμμένο...! Του έλλειπε ο επίλογος!

Μου δίνεται λοιπόν σήμερα η ευκαιρία να συμπληρώσω και να ολοκληρώσω αυτήν την προσπάθεια έχοντας πλέον συνολική την εικόνα, που λέγεται...ΑΘΛΗΤΗΣ αγωνιστικής αλιείας με ή χωρίς εισαγωγικά. Αισθάνομαι έτσι την ανάγκη να εξειδικεύσω τη σκέψη μου γύρω από αυτήν την έννοια. Γιατί μια στολή, ένα διακριτικό ίσως δεν σημαίνει πάντα κάτι τελικά,  όσο  υπάρχει το φαίνεσθαι και το είναι,  το λέγειν και το αισθάνεσθαι. Το ένα με το άλλο απέχουν όσο η γή με τον Ήλιο!

Ερώτημα εσωτερικό λοιπόν...!

Ποιος τελικά είναι ΑΘΛΗΤΗΣ; Ή μάλλον, ποιος έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται αθλητής;

  • Είναι αυτός, που μετά από έναν άσχημο αγώνα θα σκεφτεί και θα κάνει απολογισμό ενεργειών. Που θα προσπαθήσει να καταλάβει τι πήγε καλά, τι όχι και πως θα αποφύγει την επανάληψη των λαθών του. 
  • Είναι αυτός, που όταν πάρει θέση μεταλλίου γυρνάει σπίτι του και προβληματίζεται, εάν ...πέτυχε ή απλά έτυχε. Είναι η στιγμή, που ναι έχεις χαρά αλλά πρέπει να αναλύσεις τι σε οδήγησε σε αυτό το χαρούμενο αποτέλεσμα. Και να είστε σίγουροι ότι δεν είναι εύκολο πράγμα, εφόσον το κάνεις με κριτική διάθεση απέναντι στον εαυτό σου. 
  • Είναι αυτός, που μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα άσχημο βαθμολογικό αποτέλεσμα και μια άσχημη ψαρευτικά απόδοση. 
  • Είναι αυτός που είναι έτοιμος να ψαρέψει αφήνοντας στην άκρη τα αναπάντεχα άτυχα περιστατικά της τελευταίας στιγμής. 
  • Είναι αυτός, που προσπαθεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και αναζητά συνεχώς το κάτι παραπάνω στην τεχνική που κάνει. 
  • Είναι αυτός, που προσπαθεί να εξειδικεύσει τον αλιευτικό εξοπλισμό του, πολλές φορές με προσωπικές θυσίες και στερήσεις. 
  • Είναι αυτός, που είτε διαθέτει είτε δεν διαθέτει απόλυτα εξειδικευμένο εξοπλισμό, τα δίνει όλα σε έναν αγώνα μέχρι την κόρνα λήξης!
  • Είναι αυτός, που ψαρεύει by the rules. 
  • Είναι αυτός, που θα χειροκροτήσει δυνατά την προσπάθεια του συναθλητή του ανεξάρτητα θέσης, ανεξάρτητα συμπάθειας ή αντιπάθειας. 
  • Είναι αυτός, που έχει καταλάβει πως οι "άσχημες" μέρες θα είναι ενδεχομένως περισσότερες από τις "καλές"! 
  • Είναι αυτός, που θα κάτσει να συζητήσει με άλλους συναθλητές του τι πήγε καλά και τι όχι στην προσπάθειά του.
  • Είναι αυτός, που μπορεί να ξεστομίσει τις λέξεις "συγχαρητήρια" και "μπράβο". 
  • Είναι αυτός, που θα εκφράσει ανοικτά το θαυμασμό του για τον εξοπλισμό του συναθλητή του. 
  • Έίναι αυτός, που θα ψαρέψει αγωνιστικά ακόμη και αν ψαρεύει μόνος του σε μια ερημική περιοχή. 
  • Είναι αυτός που σε κάθε αγωνιστική συνάντηση προσπαθεί να υποτάξει τις αδυναμίες του εαυτού του. Γιατί ο "αντίπαλος" κρύβεται στην ουσία μέσα μας. 
  • Εναι αυτός, που χρησιμοποιεί το στοιχείο της ευρηματικότητας στο ψάρεμά του. 
  • Αυτός, που μπορεί να αναγνωρίσει τα αγωνιστικά ελλειμματικά στοιχεία των συναθλητών αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσει, για να αυτοπροβληθεί. 
  • Αυτός, που "μοιράζεται" την επιτυχία του αποτελώντας παράδειγμα προς μίμιση για την ομάδα του συνολικά. 
  • Είναι αυτός, που θα αυτοδιακωμωδήσει την επιτυχία του. Θα "πειράξει" και θα τον "πειράξουν" χιουμοριστικά. 
  • Ειναι αυτός, που δεν έχει διακριθεί ποτέ σε κανέναν αγώνα αλλά τα δίνει πάντα όλα και το παλεύει μέχρι τέλους. 
  • Είναι όλοι αυτοί, που θα ανταλλάξεις μαζί τους 5 αστεία λίγο πριν τη διαδικασία της κλήρωσης σε ένα αγώνα.
Κάποιος μπορεί ίσως να προσθέσει άλλα 50 στοιχεία ακόμη. Anyway....Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι όμως απλά ΜΟΝΟ ένας αθλητής. Είναι ένας καλός πρεσβευτής αυτού του κινήματος γενικά αλλά και σωστός πρεσβευτής του συλλόγου του. Η αθλητική στολή για αυτόν τον άνθρωπο είναι απλά ένα τυπικό στοιχείο, για να μη δεχθεί ένσταση συμμετοχής σε αγώνα. Διότι, αν συμπεριφέρεται έτσι σε άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο, τότε μπορεί να μιλήσει και να διαδώσει όμορφες εικόνες και συμβουλές στο μοναχικό απλό χομπίστα, που ακούει, δεν βλέπει, αλλά ενδεχομένως έχει την περιέργεια να μάθει.Και ποιος ξέρει, ίσως και εκείνος να παρακινηθεί να ασχοληθεί...!


Ποιος ΔΕΝ είναι αθλητής ; 

  • Είναι αυτός, που θα πάει σε ένα αγώνα, γιατί δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο εκείνο το Σαββατοκύριακο.
  • Είναι αυτός που νομίζει ότι μπορεί να μεταφέρει στους αγώνες τη δική του πεζοδρομιακή υποκουλτούρα αναγκάζοντας άπαντες να τον ανεχτούν.  
  • Είναι αυτός, που δεν προσπαθεί να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.
  • Είναι αυτός που συμμετέχει σε ένα αγώνα γεμάτος προσωπική εμπάθεια. 
  • Αυτός, που δεν τον απασχολεί να λάβει ακόμη και την προτελευταία θέση στην κατάταξη, αρκεί ο μισητός να είναι ο τελευταίος. 
  • Είναι αυτός που νομίζει ότι αθλητική αλιεία σημαίνει συλλαμβάνω μόνο ψάρια τρόπαια. 
  • Είναι αυτός, που δεν θα στρωθεί να αναλύσει τι πήγε καλά και τι όχι στην απόδοσή του. 
  • Είναι αυτός που χρησιμοποιεί τους αγώνες και έρχεται στους αγώνες απλά για να δείξει κάτι...
  • Είναι αυτός, που έρχεται στους αγώνες με τη νοοτροπία "εγώ θα σας...όλους"! 
  • Με λίγα λόγια δεν είναι sports man.

Και, για να μη μακρυγορώ, είναι αυτός, που δεν κάνει ΠΟΤΕ όσα αναφέρθηκαν στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΗΣ. Θα φοράει μια ζωή μια στολή και μέχρι εκεί. Και θα είναι απλά ένας "φτωχοδιάβολος", που απλά κάποιοι θα τον ανέχονται για τους τύπους και μόνο. Στο εξωτερικό ένα ανάλογο club απλά θα τον είχε αποβάλει και end of story. Και τώρα αυτός ο "σχετικός" θα μιλήσει για αθλητική αλιεία και ιδανικά σε έναν άσχετο και θα έχει και σούπερ γνώμη για το αντικείμενο!!!

Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Αποτέλεσμα βιωματικών εμπειριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχοντας αναπτύξει προσωπικές επαφές στο πέρασμα του χρόνου με κάποια από τα πλέον αναγνωρισμένα ονόματα της αθλητικής αλιείας σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζω όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν  ένα μέτρο προσωπικής σύγκρισης για όποιον θέλει να ασχοληθεί συστηματικά με την αθλητική αλιεία.

Για το τέλος έχω αφήσει την αυτοκριτική μου. Θέλω να πιστεύω ότι υπήρξα αθλητής στο κομμάτι, που μου αναλογεί, που δυστυχώς περιορίζεται στη σκέψη και στη νοοτροπία. Έχω λάβει όλες τις πιθανές θέσεις σε αγώνες. Από πρώτος μέχρι τελευταίος. Δεν υπήρξα τόσο μεθοδικός, όσο θα έπρεπε. Εξοπλιστικά θα έλεγα ότι ήμουν σε μέτρια κατάσταση, για επίπεδο αγώνων πάντα. Σε εκείνο το κομμάτι ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ αθλητής 100%, απλά έκανα τον αθλητή. Η απόπειρα πάντως έγινε, γιατί αν μια λέξη χαρακτηρίζει τον αθλητισμό γενικά ως κίνημα είναι η λέξη "προσπάθεια". 

Η προσωπική μου συμβουλή στον υποψήφιο μέλλοντα αθλητή αγωνιστικής αλιείας ! 

Βρες μια ομάδα με αθλητές, που θα έχουν ιδανικά, διότι αν έχεις τη διάθεση θα ακολουθήσεις και θα μάθεις σε μια νοοτροπία ανώτερης ψαρευτικής τέχνης και ειδικά αγωνιστικής εν προκειμένω. Βρες ανθρώπους, που θα σας συνδέει το ίδιο υγιές πάθος για εξέλιξη και αναζήτηση κοινών λύσεων. Υπάρχουν ευτυχώς αρκετοί από αυτό το είδος. Γιατί μην ξεχνάς κάτι σημαντικό...Δεν μπορείς να αλλάξεις τους ανθρώπους από μια ηλικία και πάνω, γι΄αυτό βρες απλά τη συνομοταξία σου. 

Αυτό το μονόπρακτο λήγει με ένα video, που ξεχυλίζει από νοήματα. Όσοι γνωρίζετε επαρκώς την αγγλική γλώσσα παρακολουθείστε το προσεκτικά και όσοι δεν έχετε την απαραίτητη γνώση ζητείστε να σας βοηθήσουν. Θα δείτε αναφορές ανθρώπων, που στοχεύουν σε πρωτιά και αναφορές ανθρώπων, που ξέρουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα παρά μόνο σε μια απλή τυπική παρουσία σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και οι μεν και οι δε όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο, που λέγεται αγωνιστικό πνεύμα...!

Cheers







Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη: Lee Kerry

Όταν η αγάπη για το ψάρεμα συναντά τον αυστηρό επαγγελματισμό, τη συνεχή προσπάθεια για μάθηση και βελτίωση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ένας international top match angler. Ο Lee Kerry αποτελεί παράδειγμα  αυτού του μείγματος και το blog αισθάνεται τη χαρά να τον παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό. Τεχνικός σύμβουλος της Preston Innovations και της Sonubaits. Μα κυρίως μέλος της Drennan Team England και χρυσός πανευρωπαικός πρωταθλητής το 2014, ο Lee Κerry μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις του πάνω στα θέματα, που του θέσαμε υπόψη. 


20ο Πανευρωπαικό πρωτάθλημα coarse fishing-Βέλγιο 2014



Μάνος Μελετίου:Από το pole (roubaisienne) στο φελλό waggler, στο feeder*, στο bolognese και αντίστροφα. Πως καταφέρνετε  κατά τη διάρκεια ενός αγώνα να πείσετε τον εαυτό σας ότι ακολουθείτε τη σωστή μέθοδο στο σωστό χρόνο;

Lee Kerry: Υπάρχουν στιγμές, που μέθοδοι όπως το pole και το feeder, δείχνουν να ταιριάζουν περισσότερο σε μια αγωνιστική περίπτωση. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα μέχρι να δοκιμάσεις. Εντούτοις πιστεύω ακράδαντα, πως αν πιάνεις ψάρια σε μια τεχνική, θεωρώ ότι πρέπει να μείνεις πραγματικά κολλημένος πάνω σε αυτήν. 


*Σημείωση:Στην αγγλία υπάρχει η δυνατότητα επιλογής χρήσης των τεχνικών feeder & method feeder σε αγώνες coarse angling, παράλληλα με τις διεθνώς αποδεκτές αγωνιστικά τεχνικές. 


Μάνος Μελετίου: Ο παράγοντας "υποστήριξη" αποτελεί στοιχείο κλειδί για έναν επαγγελματία ψαρά, που συμμετέχει σε πλήθος από event σε μια ολόκληρη χρονιά. H Preston Innovations και η Sonubaits  παίζουν ζωτικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Μιλήστε μας για αυτό.

Lee Kerry: Ως επαγγελματίας, θα μου ήταν αδύνατον να λειτουργήσω δίχως τη φανταστική υποστήριξη της Preston Innovations και της Sonubaits. Με έχουν βοηθήσει παρέχοντάς μου τον καλύτερο αλιευτικό εξοπλισμό, δολώματα και μαλάγρες για τη συμμετοχή μου σε αγώνες ανά το κόσμο. Από την άλλη θεωρώ ότι αυτή η σχέση ευνοεί και τις ίδιες τις εταιρίες, καθώς πολλά από τα προιόντα τους έχουν σχεδιαστεί και τελειοποιηθεί από την ομάδα των συμβούλων-ψαράδων, που συνεγάζονται για αυτές. Έτσι όλοι μαζί αποτελούμε μια ισχυρή ομάδα. 




Μάνος Μελετίου: Όταν συμμετέχετε σε αγώνες στο εξωτερικό, αντιμετωπίζετε συνθήκες συνήθως πολύ διαφορετικές από τα σταθερά  Βρετανικά δεδομένα. Διαφορετικά ψάρια, διαφορετικές αγωνιστικές εγκαταστάσεις, διαφορετικές συνθήκες νερού κλπ. Εύκολη η δύσκολη η προσαρμογή; 

Lee Kerry: Η προσπάθεια προσαρμογής σε άγνωστα είδη ψαριών και γενικά άγνωστες ψαρευτικά συνθήκες  κρύβει πάντα παγίδες. Παρόλα αυτά  πιστεύω ότι ένας σπουδαίος ψαράς μπορεί να πιάσει οποιοδήποτε ψάρι προσπαθώντας πρώτα να καταλάβει πως, πότε και τι αρέσκονται να τρώνε. Στη συνέχεια να τελειοποιήσει και την αλιευτική τεχνική.  





Μάνος Μελετίου:Ποια είναι για εσάς προσωπικά η ουσία του απλού καθημερινού ψυχαγωγικού ψαρέματος;Θα δίνατε κάποια ειδική συμβουλή; 

Lee Kerry: Ψυχαγωγικό ψάρεμα σημαίνει να πιάσω ένα ψάρι για μένα. Δεν μου αρέσει να κάθομαι στην όχθη ενός ποταμού περιμένοντας να πιάσω ένα ψάρι. Μου αρέσει να "ταίζω" και να επεξεργάζομαι το σημείο στο οποίο ψαρεύω. Έτσι ψαρεύω την ίδια στιγμή ψυχαγωγικά και διαγωνιστικά. Δύο ψαρέματα σε ένα.  


Μάνος Μελετίου: Και για το τέλος! Drennan Team England.Πως αισθάνεσθε ως μέλος αυτού του κορυφαίου γκρουπ; Μιλήστε μας για το πνεύμα αυτής της ομάδας;

Lee Kerry: Η ομάδα είναι απίστευτα επαγγελματική. Οι ψαράδες προέρχονται από ολόκληρη τη χώρα αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη φιλική σχέση, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό στοιχείο επιτυχίας. Βασική μου προτεραιότητα στο ψάρεμα είναι η ευχαρίστηση και τίποτα δεν μου δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να ψαρεύω για την Drennan Team England.