Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Εγγλέζικο ή μπολονέζ ?

Τόσο η εγγλέζικη  όσο και η  μπολονεζ τενική  απευθύνονται στους λάτρεις της αλιείας με φελλό. Πολλές φορές ο επίδοξος ψαράς-αγοραστής εξοπλισμού βρίσκεται σε δίλλημα αναφορικά με την επιλογή του βασικού αλιευτικού εργαλείου, του καλαμιού. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με όσο πιο απλό τρόπο μπορούμε τα βασικά χαρακτηριστικά και κυρίως τα πλεονεκτήματα των δύο αυτών μεθόδων. 

Εγγλέζικη τεχνική




  • Απευθύνεται στον ψαρά, που αναζητά ψάρια τόσο κοντά στην ακτή όσο και αρκετά μακριά από αυτήν. 
  • Τα πιο χαρακτηριστικά μήκη καλαμιού στην αγορά είναι αυτά των 3,90 μ. και 4,20 μ. 
  •  Η αναζήτηση των ψαριών μπορεί να γίνει πολύ χαμηλά στο βυθό, στα μεσόνερα ή και ακόμη ψηλότερα με τη χρήση σταθερής η συρόμενης αρματωσιάς ανάλογα πάντα με τα τσιμπήματα, το είδος των ψαριών, τα βάθη μιας περιοχής και κυρίως το μήκος του καλαμιού.
  • Ως προς το εύρος αναζήτησης σε μια ψαρεύτρα η εγγλέζικη τεχνική μπορεί πραγματικά να φανεί πολύ χρήσιμη καθώς μπορούμε να βάλλουμε σε διάφορα σημεία κυρίως σε απόσταση, πράγμα που δεν επιτυχγάνεται εύκολα με ένα καλάμι bolognese, το οποίο ψαρεύει στατικά.
  • Το καλάμι της εγγλέζικης τεχνικής διαθέτει   στη βάση του συνήθως ενίσχυση από φελλό ή  συνθετικό αφρώδες υλοκό (eva) και αυτό, για να δημιουργεί καλύτερη αίσθηση στο χέρι κατά τις βολές. 





Bolognese τεχνική 




  • Επί της ουσίας πρόκειται για τεχνική απίκο, δλδ. ψάρεμα με σταθερό πεδίο αναζήτησης. Με άλλα λόγια οι κατασκευαστές δημιούργησαν κάποια στιγμή καλάμια μεγάλου μήκους πάνω στα οποία τοποθέτησαν βάση μηχανισμού και οδηγούς. Αυτό έγινε, για να μπορεί ο ψαράς (απικατζής) να αντιμετωπίσει μεγάλα και ισχυρά ψάρια αξιοποιώντας καλύτερα την παραβολική δράση του καλαμιού του σε συνδυασμό και με τη βοήθεια του φρένου.
  • Το κάρφωμα του θηράματος επιτυγχάνεται με γωνία καρφώματος 70-90 μοίρες, δλδ. με την κορυφή του καλαμιού σχεδόν πάνω από το φελλό μας. 
  • Ένα μέσο καλάμι ξεκινά από μήκος 6 μέτρων και μπορεί να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 8 μέτρα.
  • Η αναζήτηση των ψαριών γίνεται με τη χρήση σταθερής η συρόμενης αρματωσιάς ανάλογα με το βάθος,τα είδη των ψαριών, τα τσιμπήματα και φυσικά το διαθέσιμο μήκος του καλαμιού μας. 
  • Το μακρύ καλάμι bolognese θα βοηθήσει εξειδικευμένα στη χρήση μιας σταθερής αρματωσιάς σε βάθη (πχ. 6-7-8 μέτρα) όπου ένα καλάμι εγγλέζικου αδυνατεί λόγω περιορισμένου μήκους.
  • Η εν λόγω  τεχνική χαρακτηρίζεται για την "απίκο" ψαρευτική φιλοσοφία της, που σημαίνει καρεκλάκι, το καλάμι ίσια εμπρός μας με τη βοήθεια βάσης ή όχι και ψάρεμα σε απόσταση όσο το μήκος του καλαμιού. Με άλλα λόγια δεν είναι για βολές και μακρινά πετάγματα.
  • Ειδικά σχεδιασμένοι φελλοί bolognese για τρεχούμενα νερά με έντονο ρεύμα θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια  κατάσταση με έντονη υδάτινη ροή. 
  • Τα καλάμια τύπου bolognese έχουν μεγαλύτερη ανυψωτική δύναμη σε σχέση με ένα καλάμι εγγλέζικης τεχνικής. 




Ποιο  από τα δύο  είναι το καλύτερο ?




Δεν υπάρχει καλό και καλύτερο. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.Υπάρχει απλά το κατάλληλο για κάθε στιγμή!Είναι σαν να αντιπαραβάλλουμε  ένα κατσαβίδι με ένα γερμανικό κλειδί, τα οποία ναι μεν βιδώνουν και ξεβιδώνουν αμφότερα αλλά δεν είναι υποχρεωτικά συγκρίσιμα. Συνεπώς το ουσιαστικό ερώτημα είναι ..."Τι μου προσφέρει η μια και τι μου προσφέρει η άλλη τεχνική" και πως εγώ μπορώ να διαπιστώσω τι με εξυπηρετεί κατά περίπτωση. 



Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό όφελος από την επιλογή της μιας ή της άλλης τεχνικής?

Επί της ουσίας θα λέγαμε πως όχι. Εύρος τιμών υπάρχει και στη μια και στην άλλη τεχνική. Σίγουρα όμως τα καλάμια bolognese "απαιτούν" πολύ πιο προσεκτικό ψάξιμο σε σχέση με αυτά της εγγλέζικης τεχνικής λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το συνδυασμό των παραγόντων ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΗΚΟΥΣ, ΒΑΡΟΥΣ, ΚΟΣΤΟΥΣ. 


Σ.Σ.

Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν τα καλάμια bolognese και για ψάρεμα σε απόσταση με βολές overhead, πράγμα όμως που είναι μεν εφικτό αλλά είναι ιδιαίτερα επίπονο και κουραστικό για τα χέρια. Το  μεγάλου μήκους καλάμι bolo με  τη "γυμνή" λαβή του σε συνδυασμό με τη συχνότητα βολών της καθαρά εγγλέζικης τεχνικής, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.



Το θέμα δεν εξαντλείται εδώ σε καμιά περίπτωση και θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα επιπλέον. Απλώς κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αμφοτέρων των τεχνικών πριν μπούμε στη διαδικασία επιλογής. Η πληρότητα στο ψάρεμα με φελλό πάντως "επιτάσσει" τη διαθεσιμότητα και των δύο τεχνικών. 







Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μίνι αποκλειστική συνέντευξη με τον Darren Cox

Συνεχίζοντας την προσπάθεια επαφής και γνωριμίας των ελλήνων φίλων της εγγλέζικης τεχνικής με ανθρώπους από  το διεθνή χώρο, "ανακρίναμε" έναν πολυτάλαντο άνθρωπο, ο οποίος ακούει στο όνομα Darren Cox. Ψαράς με πλουσιότατο βιογραφικό στην αγωνιστική αλιεία, εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Εκ των βασικών στελεχών της εθνικής ομάδας της χώρας του στο coarse angling τα τελευταία χρόνια, δίκαια κατατάσσεται στην ελίτ των καλύτερων στο είδος του. Ως γενικός μάνατζερ  και σύμβουλος της Garbolino UK , μεταδίδει την εμπειρία του στον τομέα της κατασκευής αλιευτικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα προάγει μέσω χορηγιών την αγωνιστική αλιεία. 

Ο Darren Cox εν δράσει...


Μάνος Μελετίου: Πείτε μας παρακαλώ για την πρώτη σας εμπειρία στο ψάρεμα με φελλό τύπου waggler?

Darren Cox : Ψάρευα με τον waggler από τότε, που ήμουν μικρό παιδί τόσο σε ποτάμια όσο και λίμνες. Ξεκίνησα από μια μικρή λίμνη πιάνοντας roaches (μτφ."τσιρόνια") και πέρκες με αποκορύφωμα  ένα μεγάλο "γλήνι" (κυπρινοειδές) με βάρος, που άγγιξε τα 2 κιλά. Κατανόησα λοιπόν τη σπουδαιότητα του φελλού waggler στο σύγχρονο ψάρεμα, ο οποίος προσδίδει ιδιαίτερη εμφάνιση στην αρματωσιά ειδικά σε συνθήκες με λιγοστά τσιμπήματα από πλευράς ψαριών.  


Μάνος Μελετίου : Όλοι μας ακούμε και διαβάζουμε σχετικά με την αναγκαιότητα της καλής παρουσίασης μιας αρματωσιάς μέσα στο νερό. Τελικά πρόκειται για τόσο αποφασιστικής σημασίας στοιχείο, ούτως ώστε να συλλάβουμε πολλά ψάρια? 

Darren Cox : Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία στο ψάρεμα είναι η παρουσίαση και η τροφή(δόλωμα) των ψαριών. Χωρίς αυτά τα δύο  "κλειδιά", αδυνατείς να ελέγξεις απόλυτα το ψάρεμά σου.Όσο καλύτερη η παρουσίαση της αρματωσιάς τόσο περισσότερα θα είναι και τα ψάρια, που θα πιάσεις τελικά. Πολύ συχνά μάλιστα οι τρόποι παρουσίασης αρματωσιάς και δολώματος διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Εάν μπορείς γενικά να κάνεις το δολωμένο σου αγκίστρι να μοιάζει σαν μια απλή περίπτωση τροφής, που φαίνεται σαν να την πετάς ελεύθερα με τη χούφτα σου μέσα στο νερό, τότε αυτό είναι αρκετό, για να "εξαπατήσεις" οποιοδήποτε ψάρι. Αυτό είναι το μοναδικό πολύ σημαντικό στοιχείο στο ψάρεμα ανεξάρτητα από την τεχνική, που ακολουθείς. 

Μάνος ΜελετίουΛέγεται ότι ο ψαράς  στο ψάρεμα με φελλό πρέπει να είναι ευπροσάρμοστος  σε όλες τις ψαρευτικές συνθήκες και περιβάλλοντα με στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό το θέμα?

Darren Cox: Οπωσδήποτε αυτό είναι πραγματικότητα. Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και εμείς ως ψαράδες πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Καλή παρουσίαση τη μια μέρα μπορεί να σημαίνει κάτι το τελείως διαφορετικό σε μια  άλλη ημέρα με δυνατό άνεμο. Ψαρεύοντας σε ένα δυνατό τρεχούμενο νερό με ρεύμα από τη μια σημαίνει ότι σε μια λίμνη με ήρεμο νερό θα πρέπει να παρουσιάσεις το δόλωμά σου τελείως διαφορετικά. Αυτό βέβαια έρχεται με την εμπειρία. Όσο περισσότερο συνδυάζεις και  εναλλάσσεις καιρικές συνθήκες και περιοχές, τόσο περισσότερο θα καλλιεργήσεις αυτήν την προσαρμοστικότητα.  

Μάνος Μελετίου : Ποια θεωρείτε ως τα πλέον βασικά στοιχεία, που πρέπει να διέπουν  έναν επιτυχημένο ψαρά, που μετέχει στο αγωνιστικό ψάρεμα? 

Darren Cox : Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, υπομονή, ευστροφία, καλή συμπεριφορά.  


Μάνος Μελετίου:  Η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Πόσο  τελικά επηρεάζει αυτός ο παράγοντας την επιτυχημένη η μη επιτυχημένη έκβαση του ψαρέματος είτε μιλάμε για απλό ψυχαγωγικό ψάρεμα είτε για διαγωνιστικό. 

Darren Cox: Ο σύγχρονος εξοπλισμός αλιείας είναι τόσο εξελιγμένος, που πραγματικά τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά. Για παράδειγμα ένα πανάλαφρο αλλά στιβαρό καλάμι ρουμπαζιέν μπορεί να είναι πιο εύχρηστο σε σχέση με ένα άλλο παραβολικό αλλά βαρύ. Όμως οι καλοί  ψαράδες, μπορούν και  ξεπερνάνε τα πάντα. Το ποιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού ενός ψαρά είναι οι τσιμπιές, που παίρνει ο ίδιος ο εξοπλισμός κάτω από το νερό. 

Μάνος Μελετίου: Η πρώτη πρώτη καλή συμβουλή, που θα δίνατε σε κάποιον αρχάριο στην εγγλέζικη τεχνική. Ποια θα ήταν? 

Darren Cox : Πρέπει πάντα να έχεις τον έλεγχο του φελλού σου. Εάν αδυνατείς να το κάνεις εξαιτίας του δυνατού ανέμου ή ρευμάτων, τότε χρειάζεσαι μεγαλύτερο φελλό.