Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η διαχείριση της θαλάσσιας ζωής μέσα από την εγγλέζικη τεχνική.

Τα ψάρια ολοένα και λιγοστεύουν? Τα ψάρια έχουν γίνει φιλύποπτα? Τα ψάρια αναζητούν άλλες περιοχές λόγω μόλυνσης των υδάτων? Τα ψάρια αναζητούν αλλού την τροφή τους?Τα ψάρια είναι τρομαγμένα? Τα ψάρια υπεραλιεύονται? Διάφορα ερωτήματα, που προσπαθούν να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν μια κοινή συνισταμένη...την έλλειψη ψαριών, φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν πλέον από κοινού τόσο η επαγγελματική όσο και η ερασιτεχνική αλιεία σε όλες τις εκφάνσεις τους. 

Όχι...όχι ! Λάθος έχετε καταλάβει ενδεχομένως. Εδώ δεν θα συγκρίνουμε το επάγγελμα με τη διασκέδαση.Δεν θα μπούμε σε λογική τύπου "Τις πταίει". Δεν θα μπούμε στη λογική τύπου ..."έλα μωρέ εδώ τα γρί γρί κάνουν τόσα και τόσα εγώ κάνω κακό τώρα..."? Δεν θα αναθεματίσουμε την βιοποριστική  αλιεία έναντι της ψυχαγωγικής. 

Εδώ θα κάνουμε την αυτοκριτική του ... ερασιτέχνη εγγλεζά. Ασχολούμαστε με μια τεχνική, που μεταξύ άλλων, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 


  • Σφυγμομετρά πολύ γρήγορα τις διαθέσεις και τη ζωή μιας περιοχής ή σημείου, αν προτιμάτε. 
  • Με τα πολύ λεπτά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται συλλαμβάνονται ψάρια παντός είδους και κυρίως παντός μεγέθους από αφρό, μεσόνερα έως πατωτά στο βυθό. 
  • Στα χέρια ενός ενθουσιώδη άπειρου ψαρά ή άπληστου ψαρά η εγγλέζικη τεχνική μπορεί κυριολεκτικά να αφανίσει την εκάστοτε τοπική υποβρύχια ζωή.  

Κάποια στιγμή έτυχε να διαβάσω τον ευρωπαικό κανονισμό 1967/2006, που μάλιστα είναι ενταγμένος μέσα στο ελληνικό δίκαιο και αφορά στα ελάχιστα σε μήκος επιτρεπόμενα-αλιεύσιμα μεγέθη ψαριών. 



 


kan(ec)196706


Αξίζει να ανατρέξουμε στο παράρτημα III, όπου βρίσκεται ο σχετικός πίνακας, που περιγράφει τα επιτρεπόμενα ανά είδος και μήκος αλιεύματα. Κρατάμε λοιπόν τα παρακάτω, τα οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο τα θηράματα Ά επιλογής όχι μόνο στην εγγλέζικη τεχνική αλλά στο σύνολο των τεχνικών με καλάμι από την ακτή:

  • Λαβράκι 25 εκ. 
  • Ούγαινα 18 εκ. 
  • Σαργός   23 εκ. 
  • Τσιπούρα 20 εκ. 
Το μήκος όλων των αλιευμάτων προκύπτει από την μέτρηση της απόστασης από το ρύγχος έως το ακρότατο σημείο της ουράς τους.

Ερώτηση Νο 1: Αυτά τα μεγέθη επιβάλλουν πρόστιμο από το λιμεναρχείο? 

Απάντηση: Όχι διότι καθορίζονται με κανονισμό.

Ερώτηση Νο2: Τι θα συμβεί όταν αρχίσουμε να σηκώνουμε μέσα από τη θάλασσα ψάρια τέτοιων μεγεθών με την τεχνική του εγγλέζικου τηρώντας ακόμη και το όριο των 5 κιλών ανά ημέρα ψαρέματος? 

Απάντηση: Θα "αδειάσει" ο τόπος ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για τα σαργοειδή, που ως γνωστόν δεν μετακινούνται αλλά παραμένουν πολύ κοντά στα θαλάμια τους και δεν ανανεώνουν εύκολα τους τοπικούς πληθυσμούς τους.

Προσοχή: Όλοι εμείς, που ασχολούμαστε με την τεχνική του εγγλέζικου οφείλουμε να προσέχουμε διπλά σε σχέση με τους υπόλοιπους ερασιτέχνες καλαμάδες. Έχουμε στα χέρια μας μια τεχνική με μεγάλη ισχύ και πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ας προσπαθούμε να κρατάμε τα όσο γίνεται μεγαλύτερα αλιεύματα ανά είδος. Τα παραπάνω όρια είναι πλασματικά και δεν αποτελούν εγγύηση καλής διαχείρησης μιας περιοχής και αυτό το γνωρίζουμε από τις ώρες μας στη θάλασσα.  

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

VI Πανευρωπαικό πρωτάθλημα αλιείας με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α. δημοσιεύουμε την προκήρυξη του VI Πανευρωπαικού πρωταθλήματος αλιείας με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις (Angling with float from Harbor installations). To event θα λάβει χώρα στην Ισπανία και ειδικότερα στο Puerto De Gandia την περίοδο 3-7/10/2012. Η χώρα μας έχει δικαίωμα συμμετοχής με maximum 3 ομάδες των 6 ατόμων ( 5 βασικά μέλη + 1 αναπληρωματικό).






ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ



Εντυπωσιακό είναι το γεγονός των ελαχίστων σε μήκος ορισμένων ειδών ψαριών, όπως αυτά περιγράφονται μέσα στην προκήρυξη της ισπανικής ομοσπονδίας αθλητικής αλιείας. Πρόκειται για σχετικό βασιλικό διάταγμα (1615/2005), το οποίο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία περί ειδικής προστασίας αλιευμάτων ως προς τα νόμιμο-μετρήσιμο μήκος. Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουμε λίγο την εικόνα παρουσιάζουμε τα είδη σε σχέση με την ισπανική τους ονομασία και προσπαθούμε να τα αντιστοιχίσουμε κατά το δυνατόν με την ελληνική.




























Puerto de Gandia 2012

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σεμινάριο Εγγλέζικο - Bolognese

 Η πετυχημένη "εγγλεζομάδα" Γιατράκος-Αντύπας επιστρέφουν με σεμινάριο, που θα υπόσχεται πολλά...Η διοργάνωση είναι μια πρωτοβουλία της εταιρίας ΑΦΟΙ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΤΟΥ Ο.Ε. για τα μέλη του "Alyssandratos fishing club" αλλά και για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στα μυστικά των τεχνικών του εγγλέζικου και bolognese!  







Σεμινάριο Εγγλέζικο - Bolognese

"Μυστικά, αρώματα και παρουσιάσεις δολωμάτων"
Γιάννης Γιατράκος - Δημήτρης Αντύπας
& Εισηγητής Έκπληξη
 
Ημερομηνία: 28/3/2012
Ώρα: 18:30
Τοποθεσία:  Κολοκοτρώνη 36 Χαιδάρι
Περιορισμένος αριθμός συμμετoχών
θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Για κρατήσεις τηλ. 210 8319403
Είσοδος ελεύθερη
 

Alyssandratos:
http://www.alyss.gr/
CustomRods: http://www.customrods.gr/
FishBliss: http://www.fishbliss.eu/