Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Οικονομικές μαλάγρες με βάση το ψωμί

Στην περίπτωσή μας θα δείξουμε δύο λύσεις μαλάγρας, μια ξηρού άλευρου και μια υμιυγρή, με κόστος κατασκευής όχι πάνω από 2-2,50 ευρώ, οι οποίες λειτουργούν πολύ καλά και δεν έχουν να "ζηλέψουν" τίποτα από τις αντίστοιχες του εμπορίου. Βάση κατασκευής έχουν το ψωμί, ένα υλικό με κόστος πολύ προσητό.

Περίπτωση Μαλάγρας-ξηρού άλευρου


α) Προμηθευόμαστε  3 φρατζολες ψωμί από το φούρνο με κόστος μέσου όρου 0,70 ευρώ ανά τεμάχιο. 
β)Τις τεμαχίζουμε  σε φέτες ώστε να ξηρανθούν καλά (να γίνουν παξημάδι). 
γ)Τις τρίβουμε  σε ψιλό τρίφτη ή δυνατό μπλέντερ ώστε να γίνουν ένα τρίμα. Αν βγεί λεπτόκοκο η χονδρόκοκο εξαρτάται από το τρίψιμο καθαρά.

Αυτη ειναι η βάση, που δίνει μια εικόνα "άλευρου". Από κει και πέρα ο εμπλουτισμός με μυρωδίες-γεύσεις ειναι καθαρά προσωπική υπόθεση, αναλόγως πάντα και με τα διαθέσιμα "δωρεάν" οικιακά υλικά.
 
 Tips:

Όταν ο εμπλουτισμός ειναι υγρής, συμπυκωμένης, ημι-υγρής ή πολτοποιημένης μορφής πχ.λάδι σαρδέλας, πολτοποιημένη φέτα, κοπανισμένο σκόρδο, ντοματόζουμο-πελτές ντομάτας, γάλα κλπ. , καλά είναι να μπαίνει πρώτα στο νερό που θα ρίξουμε για το ανακάτεμα και όχι απευθείας στο τριμένο ψωμί, ώστε να ξέουμε σιγουρα οτι θα "απλωθεί" καλά ως ουσία και μυρωδιά σε όλο το άλευρο.

Αν πάλι πρόκειται για εμπλουτισμό ξηράς μορφής π.χ. τριμένο σκληρό τυρί για μακαρόνια, τριμένο μπισκότο, γάλα σκόνη κλπ., το ανακατεύουμε απευθείας στο ψωμί-τρίμα στη λεκάνη και εννοειται πριν ρίξουμε  το νερό. 
Καλό θα είναι να αποφύγουμε την ανάμειξη  πολλών υλικών, διότι ειναι σίγουρο ότι κατά 99% κάποιο θα "σκεπάσει" ως μυρωδιά κάποιο άλλο. Επιπλέον διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε ένα μείγμα απωθητικό στα ψάρια με αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.



Περίπτωση Μαλάγρας σε ημι-υγρή μορφή
α) Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και μουλιάζουμε 2-3 φρατζόλες φρέσκο ψωμί μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 1-2 λεπτά.

β) Στίβουμε κατόπιν τα κομμάτια με τα χέρια για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα νερού. Λογικά τώρα θα είναι πανιασμένα και με μια μικρή αίσθηση υγρασίας στο χέρι.

γ) Παίρνοντάς τα λίγα λίγα αρχίζουμε να τα τρίβουμε πιέζοντάς  τα δυνατά με τα δάκτυλα μέσα σε ένα καλάθι φριτέζας ή σήτα μαλάγρας. Αυτό γίνεται με σκοπό να σπάει η μαλάγρα σε ψιλές νιφάδες, να δημιουργεί οπτικό σήμα στα ψάρια ( νέφος) και κυρίως να μην γίνεται η κύρια τροφή τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα αφράτο υλικό.
 
δ) Φάση εμπλουτισμού: Πολτοποιούμε  ένα πολύ μικρό κομμάτι τυρί "φέτα"μαζί με 2-3 δάκτυλά νερό. Μόλις τελειώσουμε αλοίφουμε κάθε λίγο τα χέρια μας και ανακατεύουμε την αφρώδη μάζα του ψωμιού για να απλώσει ομοιόμορφα η μυρωδιά του τυριού.

ε) Κλείστε όλο το υλικό μέσα σε νάυλον σακούλα από σούπερ μάρκετ ή μεγάλο τάπερ και είστε έτοιμη για την άλλη μέρα. Απλά το κάνετε μπάλες και το ρίχνετε.

Tips :

Στη φάση του εμπλουτισμού μπορούμε να δώσουμε και άλλες μυρωδιές όπως π.χ. λίγο σκόρδο, Πολτό από μια αλεσμένη σαρδέλα κλπ. 

Φυσικά όπως και στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να αποφύγουμε την ανάμειξη πολλών υλικών, για λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει.



Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Σπιτική" παραγωγή Μπιγκατίνο !

Στις 16/8/1999  οι  Alex Apolinar C. Endencia και Norberto C. Endencia  με την υπαριθμόν  09/374,966  αίτηση προς την αρμόδια  αμερικανική υπηρεσία κατοχύρωσης πατεντών και εμπορικων σημάτων (USPTO), παρουσίασαν μια ευρεσιτεχνία υπό τον γενικό τίτλο "Nutrition from Pollution". Σκοπός αυτής της κατασκευής ήταν η δημιουργία μιας παγίδας για τη συλλογή προνύμφης μύγας προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες  διαφόρων πουλερικών. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος εκδόθηκε επίσημη απόφαση στις 10/10/2000, σύμφωνα με την οποία  η εν λόγω ευρεσιτεχνία κατοχυρώθηκε στους ανωτέρω εφευρέτες υπό τον αναγνωριστικό κωδικό (Patent Number) 6130084. 

Προσοχή: Το blog δεν υιοθετεί υποχρεωτικά τη μέθοδο, που παρουσιάζεται παρακάτω, και σε καμιά περίπτωση δεν προτρέπει τους αναγνώστες του στην εφαρμογή της, πλήρως ή εν μέρει, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους όποιους πιθανούς κινδύνους τόσο για την προσωπική όσο και για την δημόσια υγεία. 



















Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αγώνας Εγγλέζικου-Μπολονέζ-Κόρινθος 2011




Πιστή και συνεπής στο ετήσιο ψαρευτικό ραντεβού, η εταιρία LamdaNet διοργανώνει και φέτος την πανελλήνια αγωνιστική συνάντηση για τις τεχνικές του εγγλέζικου και του Μπολωνέζ. Το event θα λάβει χώρα στη γνωστή πλέον τράπεζα, το Λιμάνι της Κορίνθου, στις 12-13 Νοεμβρίου 2011.

Για περισσότερες  πληροφορίες και φυσικά δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεσθε στη  LamdaNet

Η αφίσα του αγώνα δια χειρός Γιάννη Γιατράκου