Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Εγγλέζικο ψάρεμα: "Παντρεύοντας" πετονιές & καλάμια

Ετοιμαζόμαστε να "στήσουμε" τον εξοπλισμό μας ή τουλάχιστον  σκεφτόμαστε  πως θα κινηθούμε για το στήσιμο. Ξεκινάμε από το πλέον βασικό ερώτημα. Πως θα ταιριάξουμε καλάμι και πετονιές; Ένα πάτημα  κουμπιού στο πληκτρολόγιο του pc και μπροστά μας ανοίγεται απέραντο "χάος" από διαφορετικά υλικά, με σύνθετα χαρακτηριστικά και δυνατότες. Τι αγοράζω; Τι μου κάνει καλύτερα; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και τα έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Για να μην μπλεχτούμε σε ατέρμονες αναλύσεις, θα εστιάσουμε την αναζήτησή μας γύρω από το βασικό σημείο αλλά και στοιχείο αναφοράς, που είναι το καλάμι.


Εν αρχή η αποστολή 

Το έχουμε αναφέρει και σε άλλη ενότητα. Όλα εξαρτώνται από τον επιδιωκόμενο σκοπό και την χρήση. Τα καλάμια λοιπόν της εγγλέζικης τεχνικής, όπως εξάλλου και όλα τα καλάμια, διαθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά δράσης (action) και casting weight, προοριζόμενα για κάθε ιδιομορφία, αντίδραση και δυναμική ενός θηράματος και προσωπικό γούστο.

Δράση κορυφής (fast action) ή "σκληρό" κατ΄ άλλους: Μιλάμε για καλάμια, τα οποία στοχεύουν σε δυνατά καρφώματα, συγκεντρώνοντας ολόκληρη την ισχύ στην κορυφή και στο κράτημα του ψαριού ψηλά προς αποφυγή πχ. βραχωμάτων. Το casting weight (C.W.) είναι κατά κανόνα αρκετά υψηλό  ξεκινώντας από τιμές 10-30 γρ. και ανεβαίνοντας. Υπάρχουν βέβαια και μοντέλα fast action με χαμηλότερο c.w. Εδώ μην περιμένετε συνεργασία των υλικών για ελαστικότητα και άλλα τέτοια. Καρφώνεις με σκοπό να "πετάξεις έξω τα σαγόνια του ψαριού και να του δείξεις ότι όλα τέλειωσαν πλέον", για να χρησιμοποιήσω τη χαρακτηριστική φράση πολύ γνωστού φίλου καταστηματάρχη και σπουδαίου "άγγλου ασθενή"! Κατά συνέπεια και οι πετονιές πρέπει να είναι αναλόγου δυναμικής και διατομής. Μην σας κάνουν εντύπωση νούμερα μάννας πχ. 0,20 και παράμαλλο fluorocarbon  όχι κάτω από 16,5. Αυτά τα καλάμια δεν είναι κατασκευασμένα για πολλές "ευγένειες" ή για ήρωισμούς με πετονιές "τριχούλες".Ειδικά για βραδυνό σε λιμάνια με περιορισμένα σημεία επιβάλλεται η χρήση 0,20+ μάνα και 0,18-0,20 παράμαλλο.

Ημιπαραβολικής δράσης: Τώρα αρχίζει να μπαίνει στο "παιχνίδι" ή έννοια της ελαστικότητας και της καλής συνεργασίας μεταξύ καλαμιού και  πετονιάς. Το καλάμι συμμετέχει και αυτό σημαντικά στην απόσβεση της τάσης, δουλεύοντας σαν αμορτισέρ. Εδώ το σύνηθες casting weight (c.w) κυμαίνεται ανάμεσα σε 2-20 γρ. ή και  5-20 γρ. Μπορεί άνετα να διαχειριστεί μάννα διατομής πχ.0,16-0,18-0,20 με ένα παράμαλλο από 0,14-0,165 χιλ. 

Παραβολικής δράσης : Η απόλυτη ελαστικότητα. Η απόλυτη συνεργασία καλαμιού & πετονιάς. Η απόλυτη απόσβεση τάσης. Η απόλυτη δοκιμασία νεύρων και καρδιάς. Καλάμι με μέγιστο casting weight έως 15-16 γρ., test curve 2-6 lbs και εκτεταμμένη  κάμψη άξονα, που "επιτρέπει" χρήση πολύ λεπτών διατομών πετονιάς.Θα μπορούσε άνετα να συνδυάσει μάννα 0,16-0,14 πχ. και παράμαλλο 0,12-0,13, δίχως να αποκλειόνται και λεπτότερες πετονιές. Συνήθως τέτοιο στήσιμο βρίσκουμε σε ψάρεμα λίμνης, γι΄ αυτό προσοχή στη θάλασσα...!Τόσο λεπτά διαμετρήματα απαιτούν πολύ ελεύθερο χώρο στην ψαρεύτρα μας, για ευνόητο λογο. 


Οι παραπάνω συσχετισμοί δεν είναι φυσικά απόλυτοι αλλά δεν είναι όμως και εκτός πραγματικότητας ή λογικής. Θεωρητικά η καλύτερη επιλογή για έναν νεοεισερχόμενο ή επίδοξο "εγγλεζά" είναι ο συνδυασμός υλικών με βάση ένα ημιπαραβολικό καλάμι. Συνδυάζει παραβολή, ελαστικότητα και δράση σχετικά κοντά στην κορυφή. Σε κάθε περιπτωση πάντως η πραγματική δυνατότητα ενός καλαμιού σε σχέση με τις ενδεδειγμένες πετονιές προκύπτει μέσα από τη διαδικασία του TEST CURVE σε σχέση με το line class.

Για τη διάκριση του action λόγος έχει γίνει εδώ .


Καλά καρφώματα.








 






Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Σχολή Ερασιτεχνικής Αλιείας Επιφανείας στην... Ελλάδα ;;;

Είναι  γεγονός. Και το όνομα αυτής... "Thalassa Sport Fishing Academy". Έρχεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αλιευτικών τεχνικών με καλάμι τόσο από την ακτή (εγγλέζικο-spinning-surf casting),  όσο και από σκάφος (καθετή με καλάμι & μηχανισμό-συρτή με ζωντανό δόλωμα). Το θεωρητικό μέρος των τεχνικών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ενώ το πρακτικό θα λάβει χώρα εκτός πρωτεύουσας συνδυάζοντας παράλληλα διήμερο ταξίδι και ψάρεμα. Θα σταθούμε ιδιαίτερα, όπως εξάλλου είναι φυσικό, στην εγγλέζικη τεχνική αναφέροντας το όνομα του κ. Γιάννη Γιατράκου, ο οποίος θα είναι ο εκπαιδευτής στο εν λόγω αντικείμενο. 


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Thalassa Sport Fishing Academy
Σοφιανού 7 Αθήνα 
Τηλ. 210-9213120

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καλές μέρες για ψάρεμα-Σεπτέμβριος 2011

Σε αυτό  το link μπορείτε να βρείτε τις πιο καλές ψαρευτικά ημερομηνίες του μήνα από άποψη φάσεως σελήνης και  παλίρροιας. Αφορούν στην περιοχή της Αττικής. Μπορούν όμως με μικρές αποκλίσεις  ως προς τις ώρες να εφαρμοσθούν σε όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι το όποιο ψαρευτικό αποτέλεσμα προκύπτει ως συνολικό αποτέλεσμα συνάρτησης και άλλων παραγόντων, όπως ο άνεμος ( ένταση-διεύθυνση), ο τόπος, η τύχη μας κ.α.

Καλά ψαρέματα


Καλές μέρες για ψάρεμα-Αύγουστος 2011

Σε αυτό  το link μπορείτε να βρείτε τις πιο καλές ψαρευτικά ημερομηνίες του μήνα από άποψη φάσεως σελήνης και  παλίρροιας. Αφορούν στην περιοχή της Αττικής. Μπορούν όμως με μικρές αποκλίσεις  ως προς τις ώρες να εφαρμοσθούν σε όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι το όποιο ψαρευτικό αποτέλεσμα προκύπτει ως συνολικό αποτέλεσμα συνάρτησης και άλλων παραγόντων, όπως ο άνεμος ( ένταση-διεύθυνση), ο τόπος, η τύχη μας κ.α.

Καλά ψαρέματα


Καλές μέρες για ψάρεμα-Ιούλιος 2011

Σε αυτό  το link μπορείτε να βρείτε τις πιο καλές ψαρευτικά ημερομηνίες του μήνα από άποψη φάσεως σελήνης και  παλίρροιας. Αφορούν στην περιοχή της Αττικής. Μπορούν όμως με μικρές αποκλίσεις  ως προς τις ώρες να εφαρμοσθούν σε όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι το όποιο ψαρευτικό αποτέλεσμα προκύπτει ως συνολικό αποτέλεσμα συνάρτησης και άλλων παραγόντων, όπως ο άνεμος ( ένταση-διεύθυνση), ο τόπος, η τύχη μας κ.α.

Καλά ψαρέματα

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σεμινάριο για την Εγγλέζικη τεχνική



Ανακοίνωση από το κατάστημα  Thalassa Fishing Store*

 
"Μετά από τα τρία επιτυχημένα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν, και που αφορούσαν στις τρεις βασικές τεχνικές του casting, ήρθε και η σειρά της εγγλέζικης τεχνικής. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Λαυρίου την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 στις 9 το πρωί με βασικούς ομιλητές τον Δημήτρη Σφαλτό και τον Δημοσθένη Βελισσάρη. Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναλυθούν με λεπτομέρεια τα βασικά στοιχεία της τεχνικής του εγγλέζικου και ο κάθε ενδιαφερόμενος να εμπλουτίσει τις γνώσεις του με τον καλύτερο τρόπο."

 *Αναδημοσίευση από το site του καταστήματος.

 

Επικοινωνία-πληροφορίες

Εθνικής Αντιστάσεως 192
16122 Καισαριανή
Τηλ. 210 7290569, 6944 345976
Email : info@thalassafishingstore.gr




Σ.Σ. 


Μέσα από τις σελίδες του blog στηρίζουμε επικοινωνιακά κάθε προσπάθεια και ενέργεια, η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη και διάδοση της εγγλέζικης float fishing τεχνικής στις τάξεις των ελλήνων ερασιτεχνών αλιέων. Ευχή και ελπίδα να έχουμε συχνότερα παρόμοιες ειδήσεις για ανάλογες  δράσεις και πρωτοβουλίες.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ανοικτή επιστολή: Η Εγγλέζικη τεχνική & η αγωνιστική παρουσία της στην Ελλάδα



H Αγωνιστική Ερασιτεχνική  Αλιεία στον Ελλαδικό χώρο


Κάνοντας λόγο για το παραπάνω το μυαλό, όσων παρακολουθούν κάπως τα πράγματα, πηγαίνει σε πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, λίγο ή πολύ γνωστές.Έχουμε λοιπόν κατά κανόνα:


Θαλάσσια ύδατα 


  • Αλιεία από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό    
  • Αλιεία καθετής με το χέρι από αγκυροβολημένο σκάφος  
  • Αλιεία καθετής με καλάμι από αγκυροβολημένο σκάφος 
  • Αλιεία με συρτή από σκάφος (Trolling) 



Εσωτερικά ύδατα
·                            
  • Αλιεία Κυπρίνου

Αγώνες βολών θαλασσίων βαρών


Θα σταθώ στην «Αλιεία από την ακτή με καλάμι και μηχανισμό» και στο θέμα των εσωτερικών υδάτων. Τι εντάσσουμε  επί της ουσίας μέσα σε αυτές τις κατηγορίες; Το 99,99 % των αγωνιστικών αλιευτικών event «επίσημων η μη» αφορά στις τεχνικές του Carp fishing,  Casting και Surf Casting είτε μιλάμε για Πανελλήνιο αγώνα, είτε διασυλλογικό,  εσωτερικό συλλογικό ή ακόμα και με τη μορφή OPEN (ανοικτής συμμετοχής), φεστιβάλ, ψαρευτικής συνάντησης κλπ. Μιλάμε λοιπόν αποκλειστικά για τεχνικές μιας μονάγκιστρης αρματωσιάς βυθιζόμενης με τη βοήθεια ενός αρκετά μεγάλου βαριδιού. Εκεί αρχίζει και εκεί καταλήγει σήμερα το αγωνιστικό ψάρεμα με καλάμι και μηχανισμό από ακτή ή όχθη στην Ελλάδα. Όχι φυσικά ότι και οι  προαναφερθείσες τεχνικές καλύπτονται επαρκώς. Απεναντίας μάλιστα.  



Η Εγγλέζικη Float Fishing Τεχνική στον ελλαδικό χώρο





Αναφερόμαστε σε μια αλιευτική μέθοδο με  σημαντική παράδοση και κυρίως τεράστια διεθνή αγωνιστική απήχηση, που εκδηλώνεται μέσω Παγκοσμίων, πανευρωπαϊκών,  γενικά διεθνών αγώνων και εγχώριων πρωταθλημάτων. Το γνωρίζουμε, είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς στη χώρα μας παρουσιάζεται μια περιέργως οξύμωρη πραγματικότητα. Από τη μια παρατηρούμε μια αλματώδη αύξηση των θαυμαστών της εγγλέζικης τεχνικής. Αυτό προκύπτει τόσο από γενικές κοινές διαπιστώσεις, όσο και από τα ίδια τα καταστήματα ειδών αλιείας, η πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται  πλέον σχετικά ολοένα και πιο συστηματικά, δίχως να είναι τυχαίο αυτό. Την ίδια στιγμή κυριαρχεί μια σχεδόν παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την αγωνιστική διάσταση της μεθόδου. Για να μην αδικήσουμε τα πράγματα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ορισμένες  μεμονωμένες, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προσπάθειες και προς την κατεύθυνση αυτή, που όμως «χάνονται» μέσα στο γενικότερο κλίμα αδιαφορίας. Είναι δυνατόν όμως να "απέχει" μια τέτοια τεχνική από τα ελληνικά αγωνιστικά δρώμενα; Να το πάμε πιο μακριά το θέμα! Που βρίσκεται σήμερα το float fishing (θάλασσας ή εσωτερικών υδάτων) γενικά ως αλιευτική μέθοδος, ως ανάδειξη και ως καλλιέργεια στη χώρα μας σε επίπεδο συλλόγων; Δυστυχώς  ΠΟΥΘΕΝΑ!!!



Σύλλογοι: Σκοποί-στόχοι-δράσεις



Έχουμε κατά βάση τους εγγεγραμμένους συλλόγους- μέλη της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  και κάποιους άλλους με τη μορφή «φίλων αλιείας» , «clubs» κλπ. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να μιλήσουμε για επίσημους και ανεπίσημους συλλόγους. Το ουσιαστικό μέτρο διάκρισης και αναφοράς είναι ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι η δραστηριότητα, το έργο και εν τέλει η προσφορά στα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά  δρώμενα. Θα το  γράψω με κεφαλαία γράμματα…!

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ-ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ- ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  Η  MIA ΑΛΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Πρωταρχικός σκοπός πρέπει να είναι η γνωριμία και διάδοση της ίδιας της ερασιτεχνικής αλιείας σε όσες το δυνατόν περισσότερες μορφές της σε βάθος χρόνου (ενημερωτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις-επιδείξεις τεχνικών κ.α).  Το αγωνιστικό μέρος έπεται σε δεύτερη φάση δίνοντας τη δυνατότητα για περεταίρω ενασχόληση σε ένα  άλλο πιο «επίσημο» επίπεδο, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό. Αυτό όμως το τελευταίο δεν μπορεί να καρποφορήσει αυτόματα, δια μαγείας  και κάτω από συνθήκες πίεσης, με σκοπό τη στελέχωση  ενός εθνικού κλιμακίου  εν όψει κάποιου παγκοσμίου ή πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτόματα αθρόα προσέλευση για εγγραφή σε συλλόγους την επόμενη μέρα. Χρειάζονται δείγματα γραφής και γενικότερη κινητοποίηση.

Οι αναγνωρισμένοι σύλλογοι ( από Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) και τα ανεξάρτητα clubs αποτελούν την ψυχή μιας αγωνιστικής διαδικασίας. Αυτοί κινητοποιούν ή αδρανοποιούν τα υπάρχοντα μέλη τους και αυτοί αποτελούν συγχρόνως κίνητρο ή αντικίνητρο για ένταξη και νέων μελών στις τάξεις τους. Αυτοί μπορούν να δώσουν το δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και συστηματική καλλιέργεια και  της εγγλέζικης float fishing τεχνικής στη χώρα μας. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να επιρρίψει κανείς ευθύνη στην Ε.Ο.Υ.Δ.Α. Όμως θεωρώ ότι μια Ομοσπονδία δεν υπάρχει μόνο για να εντέλλεται ή να κατηγορείται αλλά και για να ακούει προτάσεις τόσο από τα μέλη της, δλδ. τους συλλόγους, όσο και από ανεξάρτητους παράγοντες. Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιων δυνατοτήτων αναξιοποίητο πεδίο δράσης και ουδείς προς το παρόν φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται. Αντί γι΄αυτό αναζητούμε νομικά παράθυρα και οτιδήποτε άλλο μήπως και δούμε κανέναν αγώνα.



Νομική  διάκριση των αγώνων



Δυστυχώς στην Ελλάδα περιοριζόμαστε   σε  τυπικές διακρίσεις,  όπως πχ. «παράνομος και νόμιμος αγώνας», χάνοντας την ουσία, που είναι ο ίδιος ο αγώνας, ως προσπάθεια, ως πρωτοβουλία και εν τέλει ως event.  Ο σεβασμός φυσικά στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, που διέπει τα θέματα της αγωνιστικής αλιείας είναι δεδομένος και αδιαπραγμάτευτος. Αυτό προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως. Είναι όμως καιρός επιτέλους να μιλήσουμε και για ουσιαστική διάκριση τύπου «δραστηριότητα  και αδράνεια», αν  θέλουμε να κάνουμε μια ρεαλιστική και σύγχρονη προσέγγιση.


Το παρόν κείμενο δεν έχει στόχο να διχάσει αλλά να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του χώρου (Ιδιωτική πρωτοβουλία-Σύλλογοι-Ε.Ο.Υ.Δ.Α.). 

Η αγωνιστική αλιεία στην Ελλάδα έχει  έναν μόνο εχθρό… την αγωνιστική απραξία !