Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Προσέχουμε, για να έχουμε

Πηγαίνοντας για ψάρεμα σε έναν τόπο χρησιμοποιούμε διάφορα υλικά όπως μαλάγρες, πετονιές, βαρύδια κ.α. Ενδεχομένως έχουμε μαζί   φαγητό μέσα σε νάυλον συσκευασίες, μεταλλικά κουτάκια, πλαστικά ή γυάλινα μπουκαλάκια αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών ή νερού.
Αποχωρώντας στο τέλος και ανεξαρτήτως ψαρευτικού αποτελέσματος, ικανοποιητικού ή μη,  κρατάμε  πάντα στο νού μας τις μαγικές ώρες χαλάρωσης, της επαφής με τη φύση, την εικόνα του γαλανού τοπίου, την αγωνία από το απότομο-ξαφνικό βύθισμα του φελλού μας "φορτίζοντας τις μπαταρίες" μέχρι την επόμενη εξόρμηση. 
Στα χέρια μας, εκτός από τον αγαπημένο μας εξοπλισμό, οφείλουμε να κρατάμε και μια τσάντα με τα απορρίμματα, που δημιουργήσαμε. Πίσω μας δεν αφήνουμε τίποτα, παρά μόνο την ανάμνηση της παρουσίας μας.Αρματωσιές, πλαστικά και μεταλλικά (μπουκάλια, κουτάκια, σακουλάκια) και οτιδήποτε άλλο φροντίζουμε να καταλήγουν σε κάδο συλλογής απορριμμάτων.Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα τα συνατήσουμε  και πάλι, μα και αν δεν γίνει αυτό, θα ζήσουμε κάποτε έτσι και αλλιώς τις συνέπειες της αδιαφορίας μας. Δείτε τον παρακάτω πίνακα και αναλογιστείτε...!

Πηγή: HELMEPA
 

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εγγλέζικο: Αξιολογώντας ψαρευτικά μια περιοχή

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ψαρευτική αξιολόγηση μιας περιοχής προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από το τελικό  αποτέλεσμα της εξόρμησής μας. Πρόκειται για μια αντικειμενική προσέγγιση απαλλαγμένη από υποκειμενισμούς και προσωπικές απόψεις. Κατά πόσο όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλές και πλήρες  συμπεράσμα το παραπάνω; Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια;

Απάντηση: Οχι. Για να κρίνουμε και να "αποθεώσουμε" ή να "καταδικάσουμε"  μια περιοχή απαιτείται η παράλληλη εξέταση του όποιου αποτελέσματος σε συνδυασμό με διάφορες  ειδικές  συνθηκες, όπως φάσεις σελήνης-στάθμη θάλασσας, ώρες, καιρικές συνθήκες, εκτέλεση τεχνικής, κατά τόπους "σφυγμομετρήσεις". 

  1. Φάσεις Σελήνης-στάθμη θάλασσας και ώρες : Σε πολλά περιοδικά και ιστοσελίδες υπάρχουν ειδικοί πίνακες, που μας δηλώνουν τις πιο "καλές" μέρες και ώρες για ψάρεμα με βάση τη σεληνιακή φάση . Με τις "κακές" μέρες τι γίνεται; Κατά πόσον είναι πραγματικά ακατάλληλες για ψάρεμα; Η πράξη έχει δείξει ότι ψάρια πιάνονται και πέραν των όποιων υποδείξεων. Αναφορικά με τις ώρες: Ψαρέψτε το μέρος σε διαφορετικές ώρες κάθε φορά (πρωί και βράδυ).
  2.  Καιρικές συνθήκες : "Εξερευνήστε" τις διαθέσεις των ψαριών με διάφορες συνθήκες καιρού (Βόρειο άνεμο, δυτικό, ανατολικό, με έντονο ρεύμα, με ήπιο ρεύμα, κλπ.).
  3. Τεχνική : Εδώ "παίζουμε" και εναλλάσουμε διάφορα στοιχεία όπως: α) Αναζήτηση ψαριών σε διάφορα βάθη (πχ. 1 μέτρο πάνω, 2 μέτρα κάτω, κοντά στο βυθό, μεσόνερα κλπ.), β)Μαλάγρα. Δεν κάνουν όλα τα είδη της σε όλους τους τόπους και για όλα τα ψάρια. Σε άλλα σημεία δουλεύει πολύ το σκόρδο, σε άλλα η μυρωδιά σαρδέλας, σε άλλα το σκέτο μπικατίνο κλπ., γ) Κάρφωμα: Το κάνω σωστά ή δεν το κάνω και μου φταίει δήθεν ο τόπος; Αλλού δουλεύει το κάρφωμα στο "φτερό" και αλλού το ψάρι θέλει το χρόνο του, δ)Αρματωσιά: Συρόμενη  ή σταθερή;  ε)Δολώματα: Το μπικατίνο δεν αποτελεί πάντα πάγια  και εξασφαλισμένη λύση ως δόλωμα, στ)Εναλλαγή σε διάμετρο παράμαλλου: Ειδικά σε πρωινό ψάρεμα μπορεί να κάνει τη διαφορά...! 
  4. "Σφυγμομέτρηση": Έχει τύχει να βρεθούμε για ψάρεμα σε βραχώδη περιοχή, στην οποία να μην παίρνουμε τσιμπιά ούτε για δείγμα για περισσότερο από μια ώρα. Μετακινηθήκαμε 100 μέτρα παρακάτω ψαρεύοντας με ίδια αρματωσιά και μεθοδολογία, στο ίδιο βάθος και είχαμε την απόλυτη ανατροπή. Δεν αλλάξαμε τόπο, αλλά σημείο. Γενικά στο float ψαρεμα,  ενδέχεται μέσα σε πολύ περιορισμένες αποστάσεις σημείων να βρεθούμε από την "κόλαση" στον "παράδεισο" και αντίστροφα.
  5. Παράγων "Τύχη":Είναι τόσο ισχυρός, που σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνά όλα τα παραπάνω, ανατρέποντας δεδομένα, πληροφορίες και τεχνικές. 


Συμπέρασμα: "Δουλέψτε" ψαρευτικά μια περιοχή συνδυάζοντας κάθε φορά και διαφορετικά δεδομένα. Κάποια μάλιστα από τα παραπάνω μπορείτε να τα συνδυάσετε ακόμη και σε  μια μόλις  εξόρμηση. Μαγικές συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν. Εξαντλήστε συνθήκες, πιθανότητες και τεχνικές, για να βρεθείτε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη ώρα, αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται Timing. Είναι σίγουρο ότι κάθε τόπος έχει το δικό του "μαγικό κλειδί" και όταν το ανακαλύψετε θα σας δικαιώσει.


Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

4Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ -2011

Χώρος: Εμπορικό Κέντρο  MY MALL στην Λεμεσό.

Χρόνος: Στις 5-6-7-8 Mαϊου 2011.

Ώρες Λειτουργίας
  • Πέμπτη 5 Μαϊου Εγκαίνια 18:00 μμ – 22:00 μμ
  • Παρασκευή 6 Μαϊου        17:00-22:00 μμ
  • Σάββατο 7 Μαΐου            11:00 π.μ – 22:00 μμ
  • Κυριακή 8 Μαΐου            11:00 π.μ – 22:00 μμ

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Mundial Αθλητικής αλιείας 2011

  • Τόπος και χρόνος διεξαγωγής: 28 Αυγούστου  έως  4 Σεπτεμβρίου σε διάφορες πόλεις της  B.Ιταλίας.

  • 26 διαφορετικά παγκόσμια πρωταθλήματα εντός μιας εβδομάδας. 


  • Το μουντιάλ Αθλητικής Αλιείας Επιφανείας διοργανώνεται ανα τετραετία  και συγκεντρώνει  σε μία χώρα  τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα όλων των μορφών  Αθλητικής Αλιείας Επιφανείας σε υδάτινο περιβάλλον λίμνης, ποταμού και θάλασσας. 







Κράτη, Ferrara, Ostellato Canal
Sunday (OC) 28th August 2011 – Sunday 4th September 2011


Γυναίκες, Firenze, R.Arno/Incisa
Sunday (OC/T) 28th August 2011 – Saturday 3rd September 2011


Άτομα με ειδικές ανάγκες, Reggio Emilia, Fiuma Canal
Sunday (OC) 28th August 2011 – Friday 2nd September 2011


Νέοι κάτω των 14, Pisa, R.Arno/Calcinaia
Sunday (OC/T) 28th August 2011 – Friday 2nd September 2011


Νέοι κάτω των 18, Pisa, R.Arno/Calcinaia
Sunday (OC/T) 28th August 2011 – Friday 2nd September 2011


Νέοι κάτω των 22, Pisa, R.Arno/Calcinaia
Sunday (OC/T) 28th August 2011 – Friday 2nd September 2011


Βετεράνοι, Firenze, R.Arno/Fonderia
Sunday (OC) 28th August 2011 – Saturday 3rd September 2011


Feeder, Perugia, R.Tevere/Monte Molino
Sunday (OC) 28th August 2011 – Friday 2nd September 2011



Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Εγγλέζικο float ψάρεμα

Διαβάζω συνεχώς άρθρα, δημοσιεύσεις σε φορουμ, ακούω ψαράδες και παρακολουθώ DVD  να μιλάνε συνέχεια για το περιβόητο "match fishing", "εγγλέζικο ψάρεμα" ή "inglese" , "εγγλέζικη τεχνική" κ.α. Η γέννηση και εξέλιξη της τεχνικής είναι γενικά γνωστή και δεν είναι της ώρας να το αναπτύξω. Περισσότερα υπάρχουν εδώ .Επιβάλλεται όμως να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους, διότι η παρανόηση είναι μεγάλη αγγίζοντας τα όρια της διαστρέβλωσης... !

Την απάντηση δεν την δίνω εγώ ως "ειδικός" αλλά η ίδια η γεννέτειρα χώρα αυτής της υπέροχης αλιευτικής μεθόδου, η Μεγάλη βρετανία.

(Match) fishing : Δεν έχει καμιά σχέση με την  εγγλέζικη τεχνική, όπως πολύ λαθεμένα γίνεται κατά καιρούς στην ελλάδα. Φράσεις τύπου "Match fishing σε λιμάνι" και όλα τα συναφή είναι επιεικώς άστοχες.  Το match fishing ή καλύτερα angling είναι καθαρά διαδικασία συγκέντρωσης ατόμων για ψάρεμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα, επίσημο ή ανεπίσημο,(φίλοι,σύλλογοι, κλπ.), και αφορά στη σύλληψη ψαριών εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, είτε μιλάμε για τεχνικές λίμνης, ποταμού ή θάλασσας. Πολλοί εξίσου λαθεμένα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ψάρεμα ως "match", διότι έρχονται και "ταιριάζουν"  αρμονικά κάποια υλικά δημιουργώντας ένα σύνολο. 

Καλάμι (match): Εφεύρημα, ως όρος, καθαρά των εταιριών για την ονομασία  και  δημιουργία της  κατηγορίας εμπορικών καλαμιών  για την εύκολη αναγνώριση από τους πελάτες εντός και κυρίως εκτός Μ. Βρετανίας.  Επίσης δηλώνει και τις υψηλές προδιαγραφές (αγωνιστικές) γενικά ενός καλαμιού σε σχέση με ένα μη αγωνιστικού τύπου.  Έχουμε έτσι δει αναγραμμένο τον όρο "match" σε καλάμια pole fishing, feeder, casting, ledgering,σε απόχες, βάσεις casting κλπ. Σε αυτό το τελευταίο πολλές εταιρίες ανταποκρίνονται άξια παρουσιάζοντας καλάμια ειδικών αντοχών και ανεβασμένων απαιτήσεων με αντάξια υλικά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, στις οποίες  τα υλικά τους κάθε άλλο παρά "match" προδιαγραφών είναι.

Εγγλέζικο-εγγλέζικη τεχνική: Είναι η πιο κοινή ελληνική προσέγγιση   και οφείλεται καθαρά στο πέρασμά  της τεχνικής απο τη γειτονική Ιταλία πριν την εισαγωγή της στη χώρα μας με την ονομασία "inglese".

Η βρετανική άποψη 

Waggler fishing (ψάρεμα με κρεμαστό φελλό): Ο τύπος του φελλού χαρακτηρίζει και ονοματίζει  επίσημα και αποκλειστικά τη συγκεκριμένη αλιευτική τεχνική. Στο γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται στην κατηγορία του "float fishing", δηλαδή γενικά ψάρεμα , κατά το οποίο το δόλωμα ρίχνεται και ψαρεύει σε κάποιο βάθος με τη χρήση φελλού. Αναφορικά με το καλάμι αυτό είναι γνωστό ως "waggler rod","match waggler rod" ή "waggler float rod" για ευνόητο λόγο. 


Η σωστότερη "ελληνική" προσέγγιση θα μπορούσε είναι "εγγλέζικη float fishing τεχνική" ή "float ψάρεμα με κρεμαστό φελλό".












Protected by Copyscape Plagiarism Detection